Παραπολιτικά

Τρώτε, αλλά... φρόνιμα!

Είναι, όντως, της πλάκας κάποιες από τις απαγορεύσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Στο σχετικό πρωτόκολλο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται οι θαμώνες «να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους»! Αμέσως φαντάστηκα τον εξής διάλογο μεταξύ ενός αστυνομικού, που επιτηρεί την τήρηση των απαγορεύσεων, και μιας κυρίας σε εστιατόριο:

- Κυρία μου, παρανομείτε. Σας είδα να λικνίζεσθε δίπλα στο τραπέζι σας.

- Με παρεξηγήσατε, κύριε αστυφύλαξ. Σηκώθηκα απλώς για να πάω τουαλέτα. Το ότι λικνιζόμουν, είναι το φυσικό μου. Όταν περπατάω, πάντα σειέμαι και λυγιέμαι. Το κουνάω, ρε παιδί μου. Παράνομο είναι να κουνιέσαι όταν περπατάς;

Επί τη ευκαιρία, η στήλη εισηγείται και άλλα δρακόντεια μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν στο πρωτόκολλο:

Απαγορεύεται να τρώτε με το πάσο σας. Θα πρέπει να τρώτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε (για να επιταχύνετε την αποχώρησή σας από το εστιατόριο, ώστε να εξυπηρετηθούν και άλλοι πελάτες, αφού μόνο τα τραπεζάκια έξω λειτουργούν). Για τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται να παραγγέλλετε μόνο ένα πιάτο. Επίσης, όσοι έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους και δεν μπορούν να μασήσουν καλά, προτρέπονται να παραγγέλλουν σούπες, πουρέδες και άλλα μαλακά είδη, για να μην καθυστερούν τη διαδικασία βρόσης.

Απαγορεύεται επίσης να τρώτε μεγάλα κομμάτια κρέας, για να μη σας σταθούν, διότι σε τέτοια περίπτωση θα υποχρεωθείτε να βήξετε, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη διασπορά του ιού.

Επίσης απαγορεύονται τα ανέκδοτα και τα χάχανα κατά τη διάρκεια του γεύματος, για να αποφεύγεται η εκτόξευση σταγονιδίων. Για τον ίδιο λόγο πρέπει τα μέλη της παρέας να μιλάνε χαμηλόφωνα και ει δυνατόν μόνο με νοήματα.

Τέλος, επιτρέπονται αποκλειστικά τα τραγούδια που έχουν σχέση με το φαγητό, όπως «Θα σου κάνω μακαρόνια με κιμά», «Στο πιάτο κι ο μεζές, μαρίδα και τυρί» «Τρεις ελιές τζιαι μια τομάτα» και άλλα παρόμοια.

Καλή σας όρεξη και προσέχετε να μη μετατρέψετε τους χώρους εστίασης σε... εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ