Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Βρετανικές Βάσεις: Καταγγελία στρατιωτικού για φυλετικές διακρίσεις

Άγγλος στρατιωτικός κατηγορεί το ΥΠΑΜ του ΗΒ για «φυλετικές διακρίσεις» διότι η σύζυγός του κατάγεται από τη Ρωσία. Ισχυρίζεται πως είχε «κοπεί» η μετάθεσή του στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2018 λόγω της καταγωγής της γυναίκας του.

Βρετανός στρατιωτικός κατηγορεί το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για «φυλετικές διακρίσεις» διότι η σύζυγός του κατάγεται από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Επιλοχίας Robert Ritchie ισχυρίζεται πως είχε «κοπεί» η μετάθεσή του στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2018 λόγω της καταγωγής της γυναίκας του.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «CheshireLive», ένας στρατιωτικός από το Τσέσαϊρ της βορειοδυτικής Αγγλίας ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί φυλετικές διακρίσεις από τον στρατό.

Ο Επιλοχίας εντάχθησε στο Σύνταγμα Cheshire, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε με το Σύνταγμα Merican. Η έδρα του Συντάγματος το 2002 ήταν το στρατόπεδο Dale Barracks στο Τσέστερ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Σύνταγμα έφυγε από το Τσέστερ και μεταφέρθηκε στην Κύπρο όπου θα υπηρετούσε για δύο χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερις μήνες πριν από την απόσπαση στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο Ritchie ενημερώθηκε ότι αυτός και η οικογένειά του δεν θα μεταφερθούν στην Κύπρο με το Σύνταγμά του. Αντ' αυτού, θα παραμείνουν στη βάση στο Τσέστερ και ο ίδιος θα υπηρετεί πλέον στο Σύνταγμα του Δούκα του Lancaster που θα εγκατασταθεί στο στρατόπεδο Dale Barracks.

dalebarracks.jpg

Ο στρατιωτικός ισχυρίζεται πως αυτή η απόφαση τον καθιστά θύμα φυλετικής διάκρισης. Ανέφερε πως πιστεύει πως το Σύνταγμα στο οποίο υπηρετούσε για 16 χρόνια τον άφησε πίσω λόγω του γάμου του με Ρωσίδα.

Ο Ritchie, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι εκπαιδευτής προσωπικού στο Λίβερπουλ, κατέφυγε σε εργατοδικείο και κατηγορεί το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της προκαταρτικής ακρόασης, ο Δικαστής Young ανέφερε: «Είχε προγραμματιστεί να μετακομίσει στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2018 συνοδευόμενος από την οικογένειά του. Η σύζυγός του, Alisa Ritchie, είναι Ρωσίδα υπήκοος. Την 1η Μαΐου το 2018 ενημερώθηκε από τον Λειτουργό της Μονάδας Προνοίας ότι υπήρχε ένα ζήτημα με τη σύζυγό του λόγω της εθνικότητάς της και ίσως να μην μπορεί να αποσπαστεί στην Κύπρο. Στις 9 Μαΐου 2018 ενημερώθηκε επίσημα πως δεν ήταν δυνατόν για αυτόν να αποσπαστεί στην Κύπρο λόγω της ρωσικής ιθαγένειας της συζύγου του.»

«Ο ενάγων έθεσε το ζήτησα στον βουλευτή του που έγραψε στον εναγόμενο στις 12 Μαΐου 2018 σχετικά με το ότι η σύζυγος του ενάγοντος "δεν μπορούσε να μετακομίσει στην Περιοχή Κυρίαρχης Βάσης (SBA) στην Κύπρο με τον σύζυγό της, Επιλοχία Robert Ritchie, λόγω της ρωσικής της ιθαγένειας". Ο εναγόμενος απάντησε με επιστολή της 5 Ιουνίου 2018 ότι ενώ "ο κ. Ritchie μπορεί να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικούς χώρους σε αυτή τη χώρα, η κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο είναι θεμελιωδώς διαφορετική" και "ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική ασφαλείας, η εθνικότητα της κ. Ritchie την αποκλείει από του να εισέρχεται την στρατιωτική εγκατάσταση στην SBA», ανέφερε ο Δικαστής και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με την ενημέρωση η πολιτική αυτή ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα και "εφαρμόστηκε σε όλους όσους έχουν εθνικότητες από χώρες για τις οποίες ισχύουν ειδικοί κανονισμοί ασφαλείας», είπε.

Παρά την απάντηση του ΥΠΑΜ που εξηγεί ότι η απόφαση βασίζεται σε πολιτική που εφαρμόζεται σε όλο το προσωπικό που υπηρετεί, ο Επιλοχίας Ritchie ισχυρίζεται πως γνωρίζει την περίπτωση ενός στρατιωτικού που τοποθετήθηκε στην Κύπρο μαζί με την σύζυγό του που είναι Κινέζα υπήκοος - μια χώρα που επίσης περιλαμβάνεται στην ειδική πολιτική ασφαλείας που επικαλείται το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Λέει επίσης, σύμφωνα με το «CheshireLive», πως έχει επικοινωνήσει με τον εν λόγω στρατιωτικό ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ζούσε με την Κινέζα σύζυγό του στη στρατιωτική βάση στην Κύπρο.

Ο Ritchie ισχυρίζεται πως το πιο πάνω δείχνει ότι υπήρχε ιδιαίτερο ζήτημα με τη σύζυγό του συγκεκριμένα, που ήταν Ρωσίδα.

Η πλήρης ακρόαση του εργατοδικείου θα προγραμματιστεί ούτως ώστε να παρθεί απόφαση για το αν υπήρξε ή όχι διάκριση εις βάρος του.

Η «Σημερινή Online» επικοινώνησε με το γραφείο τύπου των Βρετανικών Βάσεων για το θέμα, το οποίο απέφυγε τον σχολιασμό καθώς σχετίζεται με νομική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υποστηρίξτε τη