Τοπικά

Γυρίζει σελίδα η Χλώρακα και κοιτάζει μπροστά

Η Χλώρακα δίνει τον δικό της αγώνα για να καθιερωθεί ως σύγχρονη και μοντέρνα κωμόπολη για ιδιοκατοίκηση, για επιχειρηματική δραστηριότητα και ως ένας τουριστικός προορισμός για ξεκούραση και χαλάρωση ολόχρονα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων σε παγκύπρια κλίμακα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα η Χλώρακα στην Πάφο «για τους λάθος λόγους», όπως εκτιμά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Νικόλας Λιασίδης. Η Χλώρακα, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες της επαρχίας Πάφου, ακόμη και μεταξύ δημαρχούμενων περιοχών, βρέθηκε στα πρώτα θέματα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων για το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την αυξημένη παρουσία μεταναστών που διέμεναν εκεί. Το θέμα αυτό μάλιστα ανάγκασε πρόσφατα (Ιανουάριος 2021) το Υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει διάταγμα για περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και διαμονής των αιτητών ασύλου, επικαλούμενο λόγους δημοσίας τάξεως και δημοσίου συμφέροντος, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης αιτητών διεθνούς προστασίας στην κοινότητα, με αποτέλεσμα από τη μαζική αυτή εγκατάσταση να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα λόγω και της δημογραφικής αλλαγής του πληθυσμού της κοινότητας.

«Η Χλώρακα γίνεται σημείο αναφοράς»

Στη Χλώρακα, η οποία είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της Πάφου σε πληθυσμό (απογραφή 2011), διαμένουν περίπου 7000 κάτοικοι. Ανά το παγκύπριο είναι γνωστή για την παραλιακή της περιοχή, τα πολλά και καλά ξενοδοχεία, το ναυάγιο Δημήτριος 2 στην περιοχή Ροδαφίνια, τον Άγιο Γεώργιο, την προστατευόμενη εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης του 12ου αιώνα και το ξωκκλήσι Αγίου Νικολάου δίπλα από το κοινοτικό γήπεδο του χωριού αλλά και τον Ακρίτα Χλώρακας. Στο παρελθόν ήταν γνωστή παγκυπρίως επίσης για τα πολύ μεγάλα της αγγούρια.

Σήμερα και μέσα από τις συνθήκες ανάπτυξης των τελευταίων ετών η Χλώρακα δίνει τον δικό της αγώνα για να καθιερωθεί ως σύγχρονη και μοντέρνα κωμόπολη για ιδιοκατοίκηση, για επιχειρηματική δραστηριότητα και ως ένας τουριστικός προορισμός για ξεκούραση και χαλάρωση ολόχρονα, αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά τον πρόσφατο εξωραϊσμό και ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Χλώρακας, γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοαιματούσης, η προσπάθεια είναι να επιστρέψει ο κόσμος στο κέντρο. Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, «ήδη κάτι τέτοιο σταδιακά επιτυγχάνεται και πλέον η Χλώρακα γίνεται σημείο αναφοράς. Νέες χρήσεις υποστατικών, καφετερίες, εστιατόρια, πιτσαρίες και νέες οικογενειακές επιχειρήσεις ανθούν πλέον στον πυρήνα του χωριού μας». Στόχος, συνέχισε, είναι με όλα αυτά αλλά και με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, που έχει επιτευχθεί, να μπορέσει η κοινότητα να αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο, πέραν της μέχρι σήμερα προσπάθειάς του, έχει στα σκαριά την περαιτέρω αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα με την έναρξη των εργασιών του εκθεσιακού-μουσειακού χώρου στην περιοχή του αμφιθεάτρου της Χλώρακας, ενώ προγραμματίζεται και η μετακίνηση των γραφείων του στο πρώην κτήριο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που παραχωρήθηκε στην κοινότητα. Ταυτόχρονα, με την τελευταία ρύθμιση τα υφιστάμενα κτήρια του Κοινοτικού Συμβουλίου θα μετατραπούν σε κοινοτικό πολυδύναμο κέντρο, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες στους κάτοικους της περιοχής.

Στόχος να καταστεί ιδανικός προορισμός

«Θέλουμε -και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε- να καταστήσουμε την πλατεία και τις γύρω περιοχές τουριστικά επισκέψιμους χώρους. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αφού το έργο της δημιουργίας πέντε κυματοθραυστών ανάμεσα στα ξενοδοχεία της Χλώρακας είναι ήδη ώριμο και εντός Απριλίου θα προκηρυχθεί για να αποκτήσουμε μιαν ασφαλή και οργανωμένη παραλία-πρότυπο», είπε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας. Η Χλώρακα σήμερα, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Λιασίδης, «με αναβαθμισμένο το κέντρο της, με ανάπτυξη στις περιοχές γύρω από την Πάφο, την Κάτω Πάφο, την Έμπα και την Κισσόνεργα, αλλά και με ένα παραλιακό μέτωπο με πεζόδρομο που καλύπτει το 80% των ακτών της, έχει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί ένας ιδανικός προορισμός για να ζήσει κάποιος, να εργαστεί αλλά και να κάνει τις διακοπές του. Μελλοντικά, με την επικείμενη αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει όλα τα φόντα μαζί με τις γειτνιάζουσες κοινότητες να καταστεί ένας από τους πιο βιώσιμους και εύρωστους δήμους σε όλη την Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να γίνει ξανά γνωστή η περιοχή μας, στην προσπάθειά μας να αφήσουμε πίσω μας τα προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος».