Αναλύσεις

Χαίρε, ω χαίρε, Eλευθεριά!

Έκλεισαν 200 χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία. Το έθνος εξηγέρθη το 1821 ακολουθώντας το πεπρωμένο του. Και πήρε εν όπλοις την τύχη του στα χέρια του κάτω από δύσκολες συνθήκες, επαναφέροντας στην πράξη τη ρήση των προγόνων: Ή ταν ή επί τας. Ελευθερία ή Θάνατος. Και η Ελλάς τελικά κατέστη κράτος, το οποίο εν συνεχεία επιδίωξε να απελευθερώσει τους αλύτρωτους Έλληνες.

Το έθνος πέτυχε νίκες και έφτασε ώς την Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών, για να ακολουθήσει πριν από έναν αιώνα η Μικρασιατική Καταστροφή. Το μεγάλο τραύμα των Ελλήνων, από το οποίο δεν θεραπευτήκαμε ποτέ. Κατέστη ένα ιστορικό σύμπλεγμα κατωτερότητας και ήττας απέναντι στην Τουρκία με μοναδική εξαίρεση την ΕΟΚΑ. Όταν, δηλαδή, την 1η Απριλίου του 1955 οι Έλληνες της Κύπρου ξεσηκώθηκαν, δίνοντας συνέχεια στο Έπος το 1821, αξιώνοντας την αυτοδιάθεση και την Ένωσή τους με τη Μητέρα Πατρίδα. Στο στρατιωτικό πεδίο η νίκη ήταν σαφής. Οι συνθήκες της εποχής επέτρεπαν την κυπριακή επανάσταση, αφού η Βρετανική Αυτοκρατορία κατέρρεε και η αρχή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης κατοχυρωνόταν στο άρθρο 1, παράγραφος 2, του Χάρτη των Ην. Εθνών. Χωρίς τον ένοπλο αγώνα, οι Βρετανοί δεν θα αποδέχονταν ούτε καν μια κίβδηλη ανεξαρτησία. Την οποία έφτιαξαν για να διαλύσουν αμέσως. Για να εκδικηθούν και να επιδιώξουν την αναστροφή των ιστορικών δεδομένων που παρήγαγε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Ήθελαν και θέλουν ακόμη να μας εκδικηθούν. Διότι υπέστησαν δύο μεγάλες ήττες. Η πρώτη ήταν ο ένοπλος Αγώνας του ’55-’59. Η δεύτερη ήταν το δημοψήφισμα του 2004. Και όμως δεν κατέθεσαν τα όπλα, διότι βρίσκουν συμμάχους στο δικό μας στρατόπεδο, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι, διαλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αντικαθιστώντας την από δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, όπως επιδιώκει η Τουρκία, θα βρούμε την ησυχία μας. Πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η ομοσπονδία γεννήθηκε ως αντίβαρο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήταν το λεγόμενο «ταξίμ», που θα πει διχοτόμηση. Αφού την επιβάλλουν «ντε φάκτο» από το 1974 διά πυρός και σιδήρου, τώρα στο πλαίσιο μιας νέας Πενταμερούς, Βρετανοί και Τούρκοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν ευφάνταστες ιδέες για παρθενογένεση, ευελπιστώντας ότι με τη συνδρομή των ημετέρων θα επιτύχουν την πλήρη ανατροπή της κυπριακής Παλιγγενεσίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε μέσα από την ΕΟΚΑ. Και έτσι θα μας οδηγήσουν σε παρθενογένεση και στη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιστώντος κράτους. Για να μπορούν και οι Βρετανοί και οι Τούρκοι να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους πάνω στην πλάτη μας. Και να γυρίσουν την Κύπρο στην εποχή της αποικιοκρατίας και της κοινής συνδιαχείρισης του νησιού από τους ίδιους του κατακτητές μας. Αυτό είναι το μέλλον που προδιαγράφει η Πενταμερής και η ομοσπονδία, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα, που βρίσκεται επί τάπητος. Η ανατροπή της ιστορίας μας. Του έπους. Της αξιοπρέπειάς μας.

Κανείς εκ της πολιτικής ηγεσίας δεν έχει το δικαίωμα να μας οδηγήσει στις αγκάλες της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υποταγμένους και ξεφτιλισμένους. Αυτή θα είναι ακόμη μία καταστροφή ίσης ιστορικής σημασίας με αυτήν της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για τον ατιμωτικό ρεαλισμό! Ο λαός και το έθνος έχει αστείρευτες δυνάμεις. Και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αυτοκτονίας και ότι, αν χρειαστεί, θα πει ξανά ένα βροντερό όχι στη διάλυση του κράτους και στην επικράτηση των τετελεσμένων της εισβολής όπως η Τουρκία θέλει να τα νομιμοποιήσει μέσω μιας ομοσπονδίας, διχοτομικού χαρακτήρα, η οποία είναι δυστυχώς το λάβαρο του συμβιβασμού. Που καμία σχέση δεν έχει με την Παλιγγενεσία του 1821 και με το Έπος της ΕΟΚΑ. Δεν έχει σχέση με τη ρεαλιστική στάση των Ελλήνων. Δηλαδή την αξιοπρέπεια, την ωραία μαγκιά και την ελευθερία. Όπως είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα τα ιερά. Και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!