Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus και η συνεχιζόμενη πανδημία

Η πανδημία του Covid-19 μάς ταλανίζει εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζεται αμείωτη. Για πρώτη φορά στη δική μας ζωή αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο. Ενώ ορισμένοι από εμάς πιστεύαμε ότι θα απαλλασσόμασταν από τον Covid-19 μέχρι τα μέσα του 2021, φαίνεται ότι η κατάσταση θα συνεχίζεται.

Η πανδημία επέφερε χιλιάδες νεκρούς, τεράστιες οικονομικές καταστροφές σε όλες τις χώρες και για λίγους πλούτον και φήμη.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus (γνωστός ως Dr Tedros) έγινε καθημερινός επισκέπτης στα σπίτια μας από την έναρξη της πανδημίας. Είναι ένα γνωστό πρόσωπο, μέσω της τηλεοράσεως, σ’ όλον τον κόσμο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στη Γενεύη από το 2017. Δεν φαντάζομαι να πίστεψε ποτέ, όταν αναλάμβανε την υψηλή αυτή θέση, ότι θα αντιμετώπιζε μια τέτοια πανδημία.

Ο Dr Tedros κατάγεται από την Αιθιοπία. Είναι 55 ετών, ο πρώτος Αφρικανός που διευθύνει τον Π.Ο.Υ, ο οποίος έχει σαν μέλη 194 κράτη και την έδρα του στη Γενεύη. Είναι ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού που δεν είναι γιατρός. Σπούδασε Βιολογία και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, όπου πήρε και το διδακτορικό του. Επιστρέφοντας στην Αιθιοπία προχώρησε φθάνοντας στον θώκο του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Σαν Υπουργός Υγείας της χώρας του βοήθησε στην καταπολέμηση των ασθενειών των παιδιών. Έγινε επίσης Υπουργός των Εξωτερικών της χώρας του προτού κληθεί το 2017 να διαδεχθεί την Κινέζα Margaret Chan στην ηγεσία του ΠΟΥ.

Αναζωογόνησε τον οργανισμό, ο οποίος έχει χρόνια προβλήματα χρηματοδότησης. Η θέση του χρειάζεται αρκετή διπλωματία, αφού πρέπει να κρατήσει μιαν ουδέτερη στάση απέναντι στα συμφέροντα των διαφόρων χρηματοδοτών του.

Είναι προς το γενικό συμφέρον γιατί ο Dr Tedros είναι Αφρικανός από την Αιθιοπία, το οποίο σημαίνει ότι βλέπει με περισσότερη ίσως συμπάθεια και γνώση τα προβλήματα των χωρών της Αφρικανικής Ηπείρου, που είναι πολλά και σχετικά με την πανδημία.

Το θέμα των εμβολίων είναι τώρα στο επίκεντρο της προσοχής των διαφόρων χωρών και αν στην Ευρώπη, λίγο-πολύ, θα φθάσουμε στον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μέσα στο 2021, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο με την Αφρική. Τα έξοδα της αγοράς των εμβολίων είναι μεγάλο πρόβλημα και οι οργανισμοί οι οποίοι δημιουργήθηκαν δεν φαίνεται να μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν άμεσα στο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν προς το παρόν εξασφαλίσει εμβόλια ικανοποιώντας μόνο το 5-10% του πληθυσμού τους.

Το πρόβλημα λοιπόν της πανδημίας είναι τεράστιο διεθνώς και φαίνεται ότι ακόμη είμαστε στην αρχή του. Οι μεγάλες εταιρείες εργάζονται τώρα πάνω στα εμβόλια. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η φαρμακευτική αγωγή προς θεραπείαν του ιού. Και αυτό είναι που θα επιχειρηθεί στο άμεσο μέλλον.

Η πανδημία κατέστρεψε τη ζωή μας, όσων απομείναμε. Ο Π.Ο.Υ και ο Γενικός Διευθυντής του, ο Dr Tedros, κατέχουν μια σημαντική θέση στην καταπολέμησή της.

* Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων