Αναλύσεις

Στα όριά τους οι διοργανωτές εκδηλώσεων

Στην αναμονή οι γάμοι και οι βαφτίσεις, με τον χρόνο να κυλάει εναντίον όσων σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μιαν ανάλογη εκδήλωση τον Μάιο

Στο περίμενε οι διοργανωτές εκδηλώσεων και συγκεκριμένα γάμων και βαφτίσεων, οι οποίοι δέχονται απανωτά τηλεφωνήματα από πελάτες, τους οποίους δεν ξέρουν αν θα τους εξυπηρετήσουν και, το βασικότερο, πότε θα μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Ο καιρός περνά και η περίοδος που άλλοτε έσφυζε από γάμους και βαφτίσεις πλησιάζει. Ζευγάρια αναβάλλουν γάμους ή ακόμη χωρίζουν, ενώ τα βρέφη θα γίνουν νήπια για να βαπτισθούν, σύμφωνα με την κ. Γιώτα Καπαρή, μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμου και Εκδηλώσεων, η οποία μίλησε στη «Σημερινή» για τον αναβρασμό που επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Τι θα γίνει τον Μάιο

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αναμένουν ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους οι επαγγελματίες του κλάδου των εκδηλώσεων. «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας όπως ακριβώς μας είχε ζητηθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο που να μπορεί να εφαρμοστεί στον δικό μας τομέα. Από τότε δεν έχουμε κάποιο νεότερο. Ακόμη και τότε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που είχαμε λίγο δουλέψει, εμείς το είχαμε ετοιμάσει το πρωτόκολλο. Έτσι, με την ίδια λογική θεωρήσαμε ότι παρόμοια θα λειτουργήσει».

Η ανάγκη για τη γνωστοποίηση της ημερομηνίας έναρξης εργασιών, έστω υπό αυστηρές προϋποθέσεις, δηλώνεται ως αδήριτη, αφού οι διοργανωτές και οι πελάτες χρειάζονται αρκετό χρόνο προετοιμασίας. «Είναι πραγματικά κρίμα που δεν έχουμε νεότερα, γιατί εμείς για να διοργανώσουμε ένα γάμο χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα μήνα προετοιμασίας. Παρόλα αυτά, έχουμε ακόμη ζευγάρια που παντρεύονται τον Μάιο, έχουν κλείσει τους επαγγελματίες που θα τους εξυπηρετήσουν και είναι ακόμη στην αναμονή. Έχουμε τον κόσμο για ενάμιση μήνα στο περίμενε, η κλεψύδρα έχει εξαντληθεί. Σε ένα μήνα είναι πολύ δύσκολο οι πελάτες μας να οργανωθούν. Είναι πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να συντονίσουν για να μπορούν να παντρευτούν στις 8 Μαΐου, που είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που μπορούν να παντρευτούν».

«Δεν θέλουμε να παντρευτούμε»

Από αναβολή σε αναβολή οδηγήθηκαν αρκετά ζευγάρια τον τελευταίο χρόνο, με αρκετά από αυτά να μετανιώνουν για την αρχική τους απόφαση να ενώσουν τις ζωές τους με τα ιερά δεσμά του γάμου. «Δεν σας κρύβω ότι είναι πολύ λυπηρό. Έχουμε όλοι εξαντληθεί από την ψυχική κόπωση που δημιουργήθηκε από όλη την κατάσταση. Αλλά και τα ίδια τα ζευγάρια. Ο κόσμος έφτασε στο σημείο να λέει ‘‘κανεί, εν θέλουμε να παντρευτούμε’’.

»Όταν για τρεις με τέσσερεις φορές έχεις αλλάξει τα πλάνα σου και έχεις υποστεί και οικονομικό κόστος σε αυτήν τη διαδικασία, τότε ναι, αλλάζεις γνώμη. Πολλά ζευγάρια αναγκάστηκαν να αλλάξουν προσκλητήρια, να αλλάξουν συνεργάτες που θα δούλευαν για τον γάμο τους, γιατί την ημέρα που έχουν βρει διαθέσιμη ημερομηνία, οι συνεργάτες δεν μπορούν να δουλέψουν και πάει αλυσιδωτή η απώλεια». Τα ζευγάρια αποφεύγουν να προγραμματιστούν, σύμφωνα με την κ. Καπαρή, εφόσον δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα. Γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερη ζημιά στον κλάδο.

Το αδιευκρίνιστο της στήριξης

Για οικονομικό και ψυχικό κόστος έκανε λόγο η κ. Καπαρή, η οποία τόνισε ότι βαρύνει πολύ τους επαγγελματίες του κλάδου. «Είναι τραγικά τα δεδομένα στον κλάδο τον δικό μας. Πολλοί είναι χωρίς δουλειά από τον Οκτώβριο του 2019». Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης, η κ. Καπαρή ανέφερε ότι αυτά δεν ήταν τα αναμενόμενα. «Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα, που είναι οι οίκοι νυφικών. Πωλούν ένα μόνο προϊόν. Θεωρούνται ότι υπάγονται στο λιανικό εμπόριο και δεν έχουν στηριχθεί οικονομικά για όλο το 2020, αλλά μόνο για τη μικρή περίοδο που ήταν κλειστά όλα τα καταστήματα βάσει διαταγμάτων. Δεν μπορούν να καταλάβουν όσοι διαχειρίζονται αυτήν την κατάσταση ότι οι οίκοι νυφικών δεν πωλούν ρούχα αλλά νυφικά; Δεν θα αγοράσει κάποιος νυφικό για να πάει για καφέ. Αν δεν γίνουν γάμοι, φυσικά δεν θα πωλήσουν».

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν με τους διακοσμητές γάμων, οι οποίοι δεν στηρίχθηκαν, όπως αναφέρει η κ. Καπαρή. «Να σας αναφέρω τη δική μου περίπτωση, που σαν τη δική μου είναι πάρα πολλές. Είμαι αυτοτελώς εργοδοτούμενη και ασχολούμαι με τις διακοσμήσεις, με τα λουλούδια. Θεωρούμαι ότι ανήκω στην κατηγορία που είναι τα φυτώρια. Εγώ όμως δεν έχω καμία επαφή με το χώμα και τα φυτά. Πουλώ κομμένα λουλούδια για γάμους και εκδηλώσεις. Έχω βέβαια τρόπο να το αποδείξω με τα λογιστικά μου, όπως έχουν τον ίδιο τρόπο και οι οίκοι νυφικών, αλλά δεν εισακούονται».

Μια άλλη «γκρίζα ζώνη», όπως την χαρακτήρισε η κ. Καπαρή, είναι ο τρόπος λειτουργίας του κλάδου το περασμένο καλοκαίρι. «Πέρσι επιτρεπόταν να κάνουμε γάμους των 150 ατόμων. Όπως καταλαβαίνετε, με 150 άτομα δεν γίνονται γάμοι όπως συνηθίζονται στην Κύπρο. Σύμφωνα λοιπόν με τα χαρτιά τους, ο κλάδος αυτός δεν ήταν κλειστός αλλά λειτουργούσε, ενώ εμείς δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε. Άρα ο τρόπος με τον οποίο έχει δοθεί η όποια στήριξη είναι εντελώς αδιευκρίνιστος».

«Κουραστήκαμε να περιμένουμε,

θέλουμε να δουλέψουμε»

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων δηλώνουν τη διάθεσή τους να εργαστούν κάτω από πρωτόκολλα που μπορούν να εφαρμοστούν. «Συζητώντας με συναδέλφους, αυτό που λέμε είναι ότι κουραστήκαμε να περιμένουμε κάποια στήριξη, θέλουμε απλώς να δουλέψουμε. Είμαστε ένας αρκετά σημαντικός τομέας της εμπορικής και βιομηχανικής αλυσίδας αυτού του τόπου. Αν δουλέψουμε εμείς, θα δουλέψει και ο γεωργός που θα παράγει πατάτες, ντομάτες, αγγούρια… Θα δουλέψει και ο κτηνοτρόφος που θα φέρει κρέατα στις επιχειρήσεις μας για τις εκδηλώσεις… Θα δουλέψουν άλλοι τόσοι για την κάθε εκδήλωση ξεχωριστά. Πέρα από τους φωτογράφους, τους οίκους νυφικών, τις αίθουσες δεξιώσεων και τους ανθοπώλες.

»Και μετά από αυτό, τα ζευγάρια που θα παντρευτούν θα πάρουν κι ένα κομπόδεμα που θα διοχετεύσουν στην οικονομία για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Άρα, αν δουλέψουμε εμείς, κινούμε λίγο και την οικονομία. Σαφώς και δεν είμαστε το κέντρο της Γης, αλλά δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα. Κοντά στο μισό δις τον χρόνο ως κλάδος και όταν παράγουμε γι’ αυτό το κράτος πέραν των 100 εκατομμυρίων φορολογία, είναι άδικο να μη μας δίνεται η πρέπουσα προσοχή».

Κίνδυνος να χαθεί ο μισός χρόνος

Αν δεν δουλέψουν τον Μάιο, τότε χάνουν ήδη τη μισή χρονιά, όπως εξήγησε το μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμου και Εκδηλώσεων. Τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά από ζευγάρια που αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους αυτό το καλοκαίρι, είναι πάρα πολλά. «Καλό θα ήταν να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εργασιών μας. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα είμαστε στις επόμενες εξαγγελίες, διαφορετικά σκεφτόμαστε να πάρουμε κι άλλα μέτρα, αν χρειαστεί».

Όσο καθυστερούν οι ανακοινώσεις, τόσο επιβαρύνεται ο κλάδος, σύμφωνα πάντα με την κ. Καπαρή. «Αν μας πουν στις 15 Απριλίου ότι θα ανοίξουμε την 1η Μαΐου, θα είναι δώρον άδωρον. Δεν θα μπορούν τα ζευγάρια που παντρεύονται τον Μάιο ν’ ανταποκριθούν και να προγραμματιστούν. Έτσι, η πρώτη εξαμηνία του χρόνου νεκρώνει».

Μόνο το 18% των γάμων του ’20 έχουν γίνει

Όσο για το αν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για να παντρευτεί κάποιος το 2021, αυτές είναι ελάχιστες. «Ήδη έχουν γίνει τόσες πολλές αναβολές και μεταφορές ημερομηνιών τους τελευταίους 18 μήνες, που οι διαθεσιμότητες είναι ελάχιστες και μόνο καθημερινές. Βέβαια το 2021 είναι κλειστό μόνο στα χαρτιά. Είναι και οι γάμοι του ’20 που έχουν μεταφερθεί για το ’21, καθώς μόνο το 18% των γάμων του ’20 έχουν πραγματοποιηθεί».

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι Κύπριοι δεν μπορούν να παντρευτούν όπως ονειρεύονται στον τόπο τους, 1.200 ζευγάρια Βρετανών θα ενωθούν με όρκους αγάπης στο νησί της Αφροδίτης. «Από τη μια είναι πολύ χαρούμενη είδηση, αλλά από την άλλη τα ζευγάρια που είναι εδώ και είναι φορολογούμενοι πολίτες δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Είναι λυπηρό αυτό».