200 χρόνια μετά, η ιστορική ευθύνη είναι βαριά

O απανταχού Ελληνισμός και οι όπου Γης φιλέλληνες γιορτάζουν φέτος τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κάτω από το βάρος μιας βαθύτατης κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Η “μέθεξη στο αθάνατο κρασί του ’21” μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μας δίνουν την ευκαιρία να παραδειγματισθούμε από το παρελθόν και να πορευθούμε προς το μέλλον προβάλλοντας ως Ελληνισμός νέες ιδέες και ευφάνταστες προτάσεις στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλάνου εθνικής αναγέννησης. Οι δυνάμεις του πολιτικού πολιτισμού και της υγιούς κοινωνίας των πολιτών καλούνται να αναμετρηθούν με τις πολλές παθογένειες που ταλαιπωρούν διαχρονικά την Ελλάδα από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του νεότερου ελληνικού κράτους. Σε τούτη την κομβική συγκυρία των μεγάλων ανατροπών στον πλανήτη, καλούμαστε να αναμετρηθούμε πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με την ιστορία, προσδιορίζοντας επακριβώς ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πού πάμε και τι μπορούμε, με τεκμηριωμένες προτάσεις για μια νέα Πολιτεία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής.

Η ιστορική ευθύνη είναι βαριά. Η Τιμή στο 1821 αποτελεί το εφαλτήριο μιας νέας εποχής διαφωτισμού και αναγέννησης για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό ευρύτερα. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στον εαυτό της και να συνεισφέρει ακόμη πιο πολλά στην ανθρωπότητα. Μέγα στοίχημα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και μια συνειδητή πανεθνική απόφαση αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της εποχής: Βιώσιμη ανάπτυξη, δημογραφικό ζήτημα, παιδεία υψηλού επιπέδου, σύγχρονο κράτος δικαίου και ισχυρή άμυνα σε συνδυασμό με την χάραξης μακρόπνοης στρατηγικής για θωράκιση των ζωτικών συμφερόντων του Ελληνισμού από τη Βόρειο Ήπειρο, μέχρι τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Μέγα ζητούμενο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα στο ακέραιο την εθνική της ανεξαρτησία, η οποία για 200 τόσα χρόνια παραμένει κολοβή. Μόνιμη έγνοια είναι η εξασφάλιση και θωράκιση της ποιότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκειμένου να σφραγίσει η χώρα την πορεία ενός λαμπρού μέλλοντος.

Ο τρισχιλιετής πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας. Το κύριο σύνθημά μας είναι: Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός, δημοκρατία, ανθρωπιά. Ο εξανθρωπισμός της οικουμένης παραμένει βαριά διαχρονική κληρονομιά και ευθύνη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ας σεβαστούμε την Ιστορία, ας διδαχθούμε από τις λαμπρές στιγμές και τα λάθη μας, εστιάζοντας στη χάραξη ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.

Η 25η Μαρτίου 2021 αποτελεί κομβικό σταθμό για ένα νέο ξεκίνημα του Ελληνισμού. Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια δεν χωράνε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα. Ούτε βέβαια έχουν θέση εθνομηδενιστικές προσεγγίσεις και διχαστικές πολιτικές. Είναι υπέρτατη ευθύνη του πολιτικού προσωπικού να εργαστεί μονοιασμένο για εδραίωση μόνιμων συνθηκών εθνικής ενότητας και λαϊκής ομοψυχίας στη βάση ενός εμπνευσμένου πλάνου για δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Μιας νέα Πολιτείας, απαλλαγμένης από το σύνδρομο του «μικροελλαδισμού ». Μιας αξιόπιστης Ελλάδας σεβαστής στους φίλους της και φοβερής στους εχθρούς της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και η μοίρα της πολυβασανισμένης Κύπρου.

* Υπόψηφιος βουλευτής, Αλληλεγγύη – Κίνημα Ελλήνων