Τουρισμός

Απρόβλεπτο το μέλλον του τουρισμού

Συνεχίζεται η αγωνία της τουριστικής βιομηχανίας, που αναμένει το πράσινο φως -ή αλλιώς «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό»- για την τουριστική διακίνηση

Χώρες αλλάζουν κατηγορίες πιο συχνά απ’ όσο πετούν τα αεροπλάνα. Το τρίτο κύμα πανδημίας, που σαρώνει την Ευρώπη και όχι μόνο, ανατρέπει προσδοκίες και ελπίδες για ένα covid-free ξέγνοιαστο καλοκαίρι, έστω και αν οι εμβολιασμοί «τρέχουν» μετ’ εμποδίων. Όσο για την Κύπρο, η σημερινή επιδημιολογική εικόνα την τοποθετεί, σε ορισμένες χώρες, στη λίστα με τα «επικίνδυνα» μέρη, γεγονός που δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον θα μπορεί ν’ αντεπεξέλθει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς της χώρας. Τι κι αν οι καμπάνιες τρέχουν, τι κι αν οι Βρετανοί και οι Ρώσοι έχουν ήδη κρατήσει μια θέση κοντά μας, τι κι αν το νησί μας βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις αρκετών Ευρωπαίων -σύμφωνα πάντα με έρευνες που δημοσιεύονται- τα δεδομένα μόνο δεδομένα δεν είναι, σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι.

Χάνουμε την άνοιξη

Το STOP της Μεγάλης Βρετανίας στα ταξίδια, αν και αναμενόμενο, δεν άφησε ανεπηρέαστη την κατάσταση εδώ. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι ο τουρισμός αναμένεται να αρχίσει να κινείται από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη. «Ο εισερχόμενος τουρισμός υπολογίζουμε ότι μετά τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει, λόγω και του ότι η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως μετά τις 17 Μαΐου θα αρχίσει τα ταξίδια αναψυχής».

Όσον αφορά την περίοδο του Πάσχα, στην οποία ήλπιζαν πολλοί ότι φέτος θα μπορούν να ταξιδέψουν άφοβα, ο κ. Κελεπέσιης δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. «Για το Πάσχα τοποθετούμε ακόμη ένα τεράστιο ερωτηματικό, εξαιτίας ακριβώς αυτής της αβέβαιης κατάστασης. Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι ‘ανοιχτές’ οι άλλες χώρες. Όσο για τα ταξιδιωτικά πακέτα των Κυπρίων, οι οργανωτές ταξιδιών και τα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνονται και θεωρώ ότι αρχές του Απρίλη το αργότερο θα είμαστε έτοιμοι».

Ο Κατακλυσμός θα φέρει τους τουρίστες

Οι εκτιμήσεις λένε ότι από τις 21 Ιουνίου και μετά θα αρχίσει η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. «Αυτό που θεωρούμε και εκτιμούμε είναι ότι η μεγάλη ροή θα κινηθεί από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος και μετά». Σε ερώτηση κατά πόσον οι συνολικές εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι αισιόδοξες, ο κ. Κελεπέσιης υποστήριξε ότι σίγουρα είναι καλύτερες από πέρσι. «Ας θυμηθούμε ότι πέρσι ήμασταν στο 0. Είχαμε μόλις 10% των πωλήσεών μας σε σχέση με το 2019. Φέτος μπορεί να φτάσουμε και το 40%. Αν δουλέψουμε το δεύτερο εξάμηνο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, τότε σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει

Η κούραση του κόσμου από την πολύχρονη κατάσταση μέσα στην οποία βιώνει τον εγκλεισμό, την αποστασιοποίηση, την ψυχολογική αναστάτωση και την προσαρμογή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, επιβάλλοντας στον εαυτό του έναν εβδομαδιαίο διαγνωστικό έλεγχο, αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των τηλεφωνημάτων που δέχονται καθημερινά τα τουριστικά γραφεία. Ο κ. Κελεπέσιης επιβεβαίωσε ότι «ο κόσμος νιώθει εξαντλημένος από όλο αυτό το πολύμηνο σκηνικό και θέλει να ταξιδέψει. Λαμβάνουμε πολλά τηλεφωνήματα καθημερινά, από κόσμο που ρωτά να μάθει για πακέτα, ρωτά να μάθει για κάποιες χώρες, θέλει να προχωρήσει σε κρατήσεις. Μάλιστα κόσμος ο οποίος εμβολιάστηκε, είναι έτοιμος να ταξιδέψει».

Αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να εκκινήσει νωρίτερα, σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη. «Ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ότι προς το τέλος του Απρίλη μέχρι τις αρχές του Μάη θα είναι εμβολιασμένοι και οι άνω των 45. Πιστεύω, λοιπόν, ότι 300.000 άτομα θα είναι εμβολιασμένα. Ακόμη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι θα ισχύει για τα ταξίδια για να μπορέσει ο κόσμος να προχωρήσει σε κρατήσεις. Μέσα στον Απρίλη θεωρώ ότι θα ξεκαθαρίσει, έτσι θα ξεκινήσουν και οι κρατήσεις».

Σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι Κύπριοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε γνωστά λημέρια. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρώτη στη λίστα προτιμήσεων, εφόσον το καλοκαίρι αναπόφευκτα θα είναι στην κατηγορία με τις λιγότερο «επικίνδυνες» περιοχές. «Ο κόσμος ρωτά περισσότερο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα το καλοκαίρι θα είναι ‘πράσινη’, λόγω και των καιρικών συνθηκών. Άρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, είναι μέσα στις προτιμήσεις του κοινού. Ωστόσο ο κόσμος ενδιαφέρεται και για κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία. Ακόμη ενδιαφέρονται πολλοί για την Πολωνία και τη Σερβία».

Όσο για τα ελληνικά νησιά, που θα είναι covid-free μέχρι το καλοκαίρι, εφόσον ο πληθυσμός τους θα έχει εμβολιαστεί, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε ότι είναι σημαντικός παράγοντας, ωστόσο το ενδιαφέρον των Κυπρίων εστιάζεται γενικότερα στο ελληνικό έδαφος και όχι συγκεκριμένα στα νησιά που στοχεύει η ελληνική Κυβέρνηση να τα καταστήσει «ελεύθερα από κορωνοϊό» για να μπορέσουν να δεχθούν τουρισμό και να επιβιώσουν.

Εν αναμονή του «ψηφιακού

πράσινου πιστοποιητικού»

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», που θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο. Οι επείγουσες διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπουν πως δε θα χρειαστεί ειδική έκθεση και θα παρακαμφθεί η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως στις επιτροπές ή θα γίνει προφορική συζήτηση, ώστε η πρόταση να εξεταστεί άμεσα από την Ολομέλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση εγκρίθηκε με 468 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 203 κατά και 16 να απέχουν από την ψηφοφορία.

Το πιστοποιητικό αυτό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα μπορεί να χρησιμεύσει ως αποδεικτικό εμβολιασμού, εξέτασης και ανάρρωσης, και ως λόγος εξαίρεσης από τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία που επιβάλλονται από κάθε κράτος μέλος για λόγους δημόσιας υγείας, όπως η απαίτηση διαγνωστικής δοκιμασίας ή καραντίνας. Κάθε κάτοχος «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού», όταν ταξιδεύει, θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του κράτους μέλους το οποίο επισκέπτεται, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, υποβληθεί σε διαγνωστική δοκιμασία ή αναρρώσει.

Τα ξενοδοχεία παραμένουν

άδεια από Κυπρίους

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στους Κυπρίους να διαμένουν στα ξενοδοχεία, εξέφρασε στη «Σ» ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. «Θεωρούμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων για τους Κυπρίους. Υπάρχει το εξής οξύμωρο σήμερα. Οι Κύπριοι να μπορούν να δειπνήσουν στους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων και να κάθονται έξω, ενώ οι ξένοι τουρίστες να κάθονται μέσα και να μην μπορούν οι Κύπριοι να πάνε να μείνουν στο δωμάτιο».

Λίγο πριν το Πάσχα και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ρευστά, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τί θα γίνει με τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Προσβλέπουμε ότι στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και να αρθεί το διάταγμα που δεν επιτρέπει στους Κυπρίους να διαμένουν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Έτσι θα μπορεί να αξιοποιηθεί και το σχέδιο ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, που ανακοινώθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού εδώ και εβδομάδες».