Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Τα επόμενα βήματα της αποκλιμάκωσης

Οι νέες χαλαρώσεις που αποφάσισε το Υπουργικό και θα έχουν ισχύ από αύριο, 1η Απριλίου, μέχρι και το τέλος του μήνα

Την επιστροφή όλων των μαθητών στις τάξεις και την αύξηση των SMS από δύο σε τρία για τα Σαββατοκύριακα, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνέχισης της στρατηγικής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Οι χαλαρώσεις ΄έχουν ισχύ από αύριο, 1η Απριλίου, μέχρι και το τέλος του μήνα. Ωστόστο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Οι νέες χαλαρώσεις

Τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως είπε ο Υπουργός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση, αλλά παραμένουν σε μη ασφαλή όρια, ενώ αναφερόμενος στα νοσηλευτήρια τόνισε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη και αναστρέψιμη. Αφού τόνισε ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να συνεχιστεί με αργά βήματα που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από την υγειονομική κρίση με ασφάλεια χωρίς να ακυρώνουμε τις πολύμηνες προσπάθειες της κοινωνίας και να θέτουμε σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, ανακοίνωσε τις νέες χαλαρώσεις ως εξής:

  1. Επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων παγκύπρια, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.
  2. Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά (7) άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής). Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
  3. Κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).
  4. Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).
  5. Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας.
  6. Επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθισματα και στη βάση πρωτοκόλλου.
  7. Αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία (3) για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή. Τονίζεται ότι τις υπόλοιπες μέρες, επιτρέπεται η αποστολή δύο (2) γραπτών μηνυμάτων.

Τα πιο πάνω μέτρα που θα ρυθμιστούν μέσω Διατάγματος, τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Κλείνωντας ο Υπουργός τόνισε πως "τήρηση των μέτρων, τεστ και εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας".

Υποστηρίξτε τη