Κυπριακό

Τατάρ: Τέλος η ομοσπονδία, το ΝΑΙ του 2004 «γκρέμισε τα ταμπού» για αναγνώριση ψευδοκράτους

Με αντιομοσπονδιακή ατζέντα και με τη διχοτομική φιλοσοφία «πολιτικής ισότητας» πάει στην Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης. Επίθεση κατά του Ψηφίσματος 186 του 1964. Το ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν το 2004 ήταν η μεγαλύτερη τους θυσία για ομοσπονδία. Συνάντηση του αντιπολιτευόμενου TDK με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie. Όχι σε «δύο κράτη» από ΕΕ δια στόματος Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε χθες ότι δεν έχει τίποτα να χάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στη Γενεύη για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι με την πρόοδο που έκαναν δεν είναι μακριά η «αποκατάσταση» του αποσχιστικού μορφώματος της «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η «Kıbrıs Manşet» (04/03/2021) γράφει ότι σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι βρίσκονται δίπλα από την «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς και εργάζονται για νέες προόδους.

Υποστηρίζοντας ότι οι «εθνικοί αγώνες» δεν λύνονται εύκολα, ο Τατάρ είπε ότι όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει στην Γενεύη, θα συνεχίσουν την «όρθια στάση» τους. Ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ και την Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Επεσήμανε ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις θα συναντηθεί χωριστά με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και αργότερα θα ενημερώσει την «βουλή» προτού αναχωρήσει για την Γενεύη.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις στην πενταμερή διάσκεψη, όμως για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους η σημασία αυτής της συνάντησης είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσουν ότι εξαντλήθηκε η αντίληψη στη βάση της ομοσπονδίας που συζητείται για χρόνια. Υποστηρίζοντας αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα Ηνωμένα Έθνη διότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα τους τόσα χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη του κόσμου με το Σχέδιο Ανάν, κατά την περίοδο του οποίου οι Τουρκοκύπριοι προέβησαν σε μεγάλες θυσίες, κατά την έκφρασή του, λέγοντας «ναι» και «γκρέμισαν τα ταμπού». Ο Τατάρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραβεύτηκε με την ένταξή της στην ΕΕ παρά το όχι στο Σχέδιο Ανάν και ότι το θέμα έγινε πιο περίπλοκο από τότε.

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες στο Κραν Μοντάνα για ομοσπονδιακή λύση και ότι πρώτη φορά συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα σε πενταμερή διάσκεψη για την οποία είχε λεχθεί από τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι «είναι το τελευταίο πείραμα της γενιάς μας», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αν θα αρχίσει διαδικασία από εδώ και μπρος, αυτή την φορά θα είναι διαφορετική» και πρόσθεσε:

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θα μεταφέρουμε στην ημερήσια διάταξη του κόσμου τις απόψεις τις οποίες υποστηρίζαμε για χρόνια και θα εξηγήσουμε στους αξιωματούχους εκεί ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για ομοσπονδία που διεξήχθησαν επί 50 χρόνια και ούτε στη συνέχεια στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Εκλέχθηκα εκφράζοντας ξεκάθαρα αυτές τις απόψεις μου εντός ενός δημοκρατικού συστήματος. Επομένως, αν θα υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση της πρέπει να είναι η συνεργασία δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Ούτως ή άλλως, έτσι είναι και τώρα».

Υποστηρίζοντας ότι από το 1963 οι Τουρκοκύπριοι αυτοδιοικούνται με τις «τοπικές επιτροπές», την «προσωρινή τουρκοκυπριακή διοίκηση», την «αυτόνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση», το «τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος» και την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, δεν μπορεί να μας το πάρει. Ως τουρκοκυπριακός λαός έχουμε τα χαρακτηριστικά να είμαστε κράτος».

Σημειώνοντας ότι η παράνομη «ΤΔΒΚ» μπορεί να μην αναγνωρίζεται πολιτικά από κανένα άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία όμως έχει εμπορικές σχέσεις και σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης με πέραν των 100 χωρών, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την έγκριση και των δύο πλευρών, η εναλλακτική τους επιλογή θα είναι η ενίσχυση του ψευδοκράτους, το άνοιγμα της προς τον κόσμο και η έναρξη άλλων προσπαθειών με την στήριξη της Τουρκίας. Είπε ότι θα πάνε στην Γενεύη για να το εξηγήσουν αυτό.

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι προβαίνει σε διαβουλεύσεις για όλα αυτά με αξιωματούχους της ΕΕ και εκπροσώπους άλλων χωρών, ότι παρατήρησε πως επιθυμούν να τον ακούσουν και ότι επομένως ενισχύει την θέση του η πλήρης στήριξη από την Τουρκία στα βήματα που κάνουν.

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πια οι ίδιες και ότι άλλαξαν πολύ οι συνθήκες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αν επιθυμείτε μιαν μακροπρόθεσμη βιώσιμη συμφωνία με καλή θέληση, αυτή πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικότητες» και «οι πραγματικότητες της Κύπρου είναι γνωστές».

Υποστηρίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν αλλαγές υπέρ των Τουρκοκυπρίων και ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω τους, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος κατέστη πιο σημαντική και αναβαθμίστηκε το αποσχιστικό καθεστώς με πολιτικές που συνάδουν με την τουρκική πολιτική και το άνοιγμα του Βαρωσιού.

Είπε ότι καθήκον τους είναι να τα εξηγούν όλα αυτά στον «λαό» και στον κόσμο και γι’ αυτό τον σκοπό εργάζονται. «Βλέπω πράγματι ότι θεωρούν πως έχουμε δίκαιο, όμως ως τελευταίο λόγο μας λένε ότι για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία χρειάζεται να δώσουν την έγκρισή τους και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το σημαντικό εδώ είναι η έγκριση και των δύο πλευρών. «Αν δεν την εγκρίνει ο τουρκοκυπριακός λαός, η εναλλακτική είναι η συνέχιση της "ΤΔΒΚ" και επομένως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», ισχυρίστηκε.

Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατό πλέον να υπάρξει ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν επιθυμούν να χάσουν άλλα 50 χρόνια και ότι θα μεταβούν στη Γενεύη για μιαν συμφωνία «ρεαλιστική και προσγειωμένη», όπως την χαρακτήρισε. Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Έχουμε μιαν αδικία που συνεχίζεται από το 1960. Οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν την συμφωνία του 1960 για να διώξουν τους Άγγλους από το νησί. Σε αυτή την συμφωνία υπάρχουν δύο ιδρυτικοί λαοί, δηλαδή εμείς είμαστε χωριστός λαός. Άλλωστε από εδώ παίρνει την δύναμή του ο τουρκοκυπριακός λαός».

Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως εθνική υπόθεση, ο Τατάρ είπε ότι για να πάρουν αποτέλεσμα μπορεί να περάσουν χρόνια. Ανέφερε ότι μπορεί να πάνε προς διαφορετικά μορφώματα οι συνομιλίες στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, όμως δεν θεωρεί ορθό να το συζητήσει αυτό από τώρα. Σημείωσε ότι το σημαντικό γι’ αυτούς είναι η αποδοχή της κυριαρχίας και ότι κυριαρχία σημαίνει κράτος, ισχυριζόμενος ότι ούτως ή άλλως με την υποβολή του Σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα έγινε αποδεχτή η ύπαρξη δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

Αναφερόμενος στην πολιτική ισότητα, ο Τατάρ χαρακτήρισε τον όρο αυτό ως «παγίδα της ομοσπονδίας» και υποστήριξε ότι η πρόσθεση είναι η εξάπλωση της επικυριαρχίας των Ελληνοκυπρίων στο βόρειο μέρος της Κύπρου με την πάροδο του χρόνου.

Ο Τατάρ επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τον αγώνα που διεξήγαγε τόσα χρόνια ο τουρκοκυπριακός «λαός» απλώς και μόνο για να υπάρξει συμφωνία και ότι καθήκον τους είναι η προστασία των συμφερόντων του «λαού». Σημειώνοντας ότι αυτός ο αγώνας διεξάγεται πάντοτε μαζί με την Τουρκία και επομένως πρέπει να προστατεύουν και τα κοινά τους συμφέροντα, ο Τατάρ είπε ότι εκτός από τους Ελληνοκύπριους, στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να συμμετέχουν και χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιταλία και εξέφρασε την άποψη ότι το πιο σωστό για τους Τουρκοκύπριους είναι να ενεργούν μαζί με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην διαπραγματευτική του ομάδα, ο Τατάρ είπε ότι με τον Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος διορίστηκε ως «ειδικός εκπρόσωπός» του, εργάζονται μαζί με μιαν ισχυρή ομάδα και ότι θα πάνε στη Γενεύη με μιαν καλή ομάδα επειδή έχουν μακρύ διαπραγματευτικό παρελθόν, μεγάλο αρχείο και πολλή πείρα.

Επανέλαβε ότι σκοπός τους είναι σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας να μην θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» και υποστήριξε ότι εδώ φαίνεται πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Τατάρ είπε ότι η πενταμερής διάσκεψη θα είναι σε μορφή 5+1 και ότι τρέφουν απεριόριστο σεβασμό προς την ΕΕ, αλλά η Ένωση έχει καταστεί μέρος του προβλήματος επειδή είναι μέλη της τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και η Ελλάδα.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της σχολής Ντενκτάς στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την κυριαρχία τους, όπως είχε κάνει και ο Ντενκτάς. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν θέλει λύση, ο Τατάρ τις χαρακτήρισε παράπονα όσων δεν βρίσκουν τίποτε άλλο να πουν για το γεγονός ότι ο ίδιος ψήλωσε τον πήχη μετά την αποτυχία των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί να πετύχουν συμφωνία. Υποστήριξε ότι ο «λαός» αντιλαμβάνεται πλέον το αγώνα που διεξάγεται και θα ενεργήσει πιο ενωμένος, προσθέτοντας ότι όλα αυτά ψηλώνουν τον πήχη στον κόσμο και βρίσκουν στήριξη. Είπε ότι το μόνο πρόβλημα είναι το κατά πόσο η πολιτική τους θα φέρει αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα εγκρίνει κανείς το να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» επειδή δεν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την πολιτική.

«Ούτως ή άλλως, η αντίληψη της άλλης πλευράς περί ομοσπονδίας ήταν 100% διαφορετική από τη δική μας αντίληψη περί ομοσπονδίας», είπε και πρόσθεσε: «Ενώ εκείνοι στην κυριαρχία έχουν στόχο την εξάπλωση στον βορρά, απέναντι είναι ένα οικοδόμημα που ονομάζεται ομοσπονδία δύο κρατών. Εμείς τώρα βρήκαμε τον σωστό δρόμο, κλείσαμε την πόρτα μας σε μιαν τέτοια ομοσπονδία, ανεβάσαμε τον πήχη».

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεκτεί ποτέ λύση δυο κρατών

Τη σαφή θέση πως Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη ρητορική για δυο κράτη στην Κύπρο, διότι μια τέτοια λύση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την πλήρη ταύτισή του με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα και στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη διάσκεψη για την Κύπρο. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως η ΕΕ αποστείλει αντιπρόσωπο στα ΗΕ για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές του υπηρεσίες, καθότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και η Ένωση έχει ρόλο και λόγο στην επίλυση του Κυπριακού και στις πρόνοιες της λύσης.

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ διαβίβασε στη Λευκωσία ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν θα κατατεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 26 Μαρτίου, και επεσήμανε ότι η ΕΕ ανησυχεί για το θέμα του Μεταναστευτικού και σε σχέση με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόοδος των σχέσεων της Τουρκίας – ΕΕ και η εμβάθυνσή τους εξαρτάται και από τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται τις ανησυχίες για το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των μεταναστών που έρχονται μέσω Τουρκίας και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ ο κύριος λόγος της μη λύσης

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η σημερινή «Güneş» (05/03/2021) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 4 Μαρτίου 1964 είναι η βάση της ούτω καλούμενης απομόνωσης και των λεγόμενων εμπάργκο στα οποία παραμένουν ακόμα εκτεθειμένοι οι Τουρκοκύπριοι με τη μορφή λύσης που επιχειρείται να επιβληθεί με την αναφορά σε «παραμέτρους του ΟΗΕ».

Σε γραπτή δήλωση με την ευκαιρία της 57ης επετείου από την έγκριση του ψηφίσματος 186, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι λόγω αυτού του ψηφίσματος, που ισχύει ακόμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έρχεται κοντά σε λύση, θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη ολόκληρου του νησιού και συνεχίζει την επικυριαρχική νοοτροπία της. «Ενόσω υπάρχει αυτό το άδικο ψήφισμα δεν θα έρθει κοντά σε λύση η ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε.

Ο Τατάρ χαρακτήρισε το εν λόγω ψήφισμα ως έναν από τους βασικούς λόγους της μη λύσης και της έλλειψης συμφωνίας στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι με αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, αναγνωρίστηκε ως η μόνη νόμιμη κυβέρνησης της Κύπρου.

«Αυτό το πολιτικό και άδικο ψήφισμα είναι ο βασικός λόγος της συνεχιζόμενης για χρόνια μη λύσης και της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας», υποστήριξε προσθέτοντας ότι με αυτό το ψήφισμα η ελληνοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζει την «πολιτική ισότητα, την κυριαρχία και όλα τα δικαιώματα» του τουρκοκυπριακού «λαού» και «προβλέπει καθεστώς μειονότητας για τον λαό μας». Κατέληξε υποστηρίζοντας τα εξής ο Τατάρ:

«[…] Ενώ όλα αυτά καταδεικνύουν την πραγματικότητα ότι κατέρρευσε το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, τέθηκε στην ημερήσια διάταξη εκ μέρους μας το μοντέλο λύσης βασισμένο στη συνεργασία των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας σε αρμονία με τις πραγματικότητες της Κύπρου και της περιοχής, αυτό το μοντέλο λύσης στηρίζεται εκ μέρους της Τουρκίας που είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος της περιοχής και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και διεθνώς.

Θα έρθει στο τραπέζι και στην Γενεύη αυτό το μοντέλο λύσης το οποίο θέσαμε στην ημερήσια διάταξη καθώς συνεχίζεται η προετοιμασία μας και οι προσπάθειές μας για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+ΗΕ που θα γίνει στην Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Είμαστε αποφασισμένοι πάνω σε αυτό το θέμα και δεν θα υποχωρήσουμε. Προσπάθειά μας και ευχή μας είναι να υλοποιηθεί το μοντέλο λύσης που θέσαμε στην ημερήσια διάταξη κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής».

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο Τατάρ είπε ότι ο κόσμος άρχισε πλέον να βλέπει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες ανέφερε στις πλευρές ότι «μπορείτε να έρθετε με τις νέες ιδέες σας στην [άτυπη πενταμερή] διάσκεψη». Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» εκφράστηκε μια «δημοκρατική βούληση» και υπενθύμισε ότι πριν τις «εκλογές» ο ίδιος διακήρυττε ότι θα υποστηρίξει λύση δύο κρατών και έγινε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι άρχισε μια νέα περίοδος στην Κύπρο με την υιοθέτηση και την στήριξη αυτών των πολιτικών από την Τουρκία.

Την άτυπη πενταμερή διάσκεψη συζήτησε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή το TDP

Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (03/03/2021), o πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Χαλίλ Χιζάλ συναντήθηκαν χθες με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του TDP, στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μια ώρα, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν το Κυπριακό και η άτυπη πενταμερής διάσκεψη (5+1) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και άλλα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Ερτουγρούλογλου: «Δεν χρειαζόμαστε εμβόλια από την ελληνοκυπριακή πλευρά»

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της «Kibris Postasi» (03/03/2021), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού «CRI Türk FM» που μεταδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στα εμβόλια που αποστέλλει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους μέσω της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουν θετικά την αποστολή των εμβολίων αυτών, αφού όπως υποστήριξε, δεν συνάδουν με την «πολιτική τους για δύο κυρίαρχα κράτη στη βάση της ισότητας».

«Τα εμβόλια είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όμως, ενόσω η μητέρα πατρίδας μας αποστέλλει εμβόλια, δεν έχουμε την ανάγκη των εμβολίων που στέλνονται σε μας μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ίδιος τάχθηκε κατά της συμμετοχής της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+ΗΕ) που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 27-29 Απριλίου, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε: «Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρείται μια οργάνωση η οποία υποτίθεται πως είναι αμερόληπτη. Όμως εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Η ΕΕ είναι μονόπλευρη. Οπωσδήποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτη μια οργάνωση που αποδέχθηκε στους κόλπους της ως μέλος το ελληνοκυπριακό κράτος που αποκαλείται Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν σέβεται κανένα κράτος και δεν σέβεται τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως τα ‘μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες’».

Υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν επιτρέπει την συμμετοχή της ΕΕ στη άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι η πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+ΗΕ) ήταν πρόταση της τουρκικής πλευράς.

«Από ποιους απαρτίζονται αυτοί οι 5; Οι δύο χωριστές πλευρές στο νησί, οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Ποια είναι η δικαιολογία για τη συμμετοχή της ΕΕ σε αυτό το τραπέζι. Δεν μπορεί να υπάρξει μια λογική δικαιολογία. Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη απέναντι μας. Παραβλέποντας το ότι το Κυπριακό ήταν άλυτο, αποδέχθηκε την ένταξη της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ένωση, ωσάν να είναι η νόμιμη αντιπρόσωπος ολόκληρου του νησιού. Από πλευράς μας, δεν τίθεται θέμα να σκεφτούμε ότι το καθεστώς της είναι αμερόληπτο. Εμείς ενημερώσαμε ότι δεν εγκρίνουμε τη συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι. Φυσικά και η ΕΕ θα βρίσκεται στη Γενεύη, μπορεί να διεξάγει διμερείς επαφές με τις πλευρές που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, όμως η τουρκική πλευρά δεν εγκρίνει τη συμμετοχή της στο τραπέζι των συνομιλιών», ξεκαθάρισε ο Ερτουγρούλογλου.

Κληθείς να σχολιάσει τη δική του άποψη για το μοντέλο της συνομοσπονδίας που ο ίδιος υποστηρίζει σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, ο Ερτουγρούλογλου είπε τα εξής:

«Η συνομοσπονδία είναι ο συνεταιρισμός που αποτελείται από τη σύσταση δυο κυρίαρχων κρατών. Η δε ομοσπονδία είναι ο συνεταιρισμός που δεν περιλαμβάνει την κυριαρχία των πλευρών που την απαρτίζουν. Τα ΗΕ ανάλωσαν 52 χρόνια για τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία. Η ομοσπονδία μετατράπηκε σε παραμέτρους των ΗΕ. Εμείς λέμε ας θυμηθούμε την Δημοκρατία του 1960. Υπήρχε πολιτική ισότητα; Υπήρχε. Υπήρχαν δύο κοινότητες, όχι όμως διζωνικότητα, ήταν μια λειτουργική ομοσπονδία. Υπήρχε και αποτελεσματική συμμετοχή των Τούρκων στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο αντιπρόεδρος είχε το δικαίωμα βέτο. Αυτοί που σκέφτονται αυτό το καθεστώς και αυτοί που μιλούν ακόμη για ομοσπονδία, να θυμηθούν αυτά που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι από το Δεκέμβριο του 1963. Για μας αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποδεκτή», είπε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αν οι δυο εταίροι στο νησί αποφασίσουν τη σύσταση ενός νέου συνεταιρισμού, τότε αυτός ο συνεταιρισμός πρέπει να βασίζεται σε πιο υγιείς βάσεις από τη δομή του συνεταιρισμού της Δημοκρατίας του 1960. «Σε περίπτωση που διαλυθεί αυτός ο ενδεχόμενος συνεταιρισμός συνομοσπονδίας που θα συσταθεί, τότε οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μην περιέλθουν ξανά στην κατάσταση που είναι σήμερα στη διεθνή κοινότητα,», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου, τονίζοντας ότι αν θα υπάρξει πολιτική ισότητα, τότε αυτή πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα.

Ελτζίλ: «Ο Τατάρ και ο Σανέρ έγιναν υπάλληλοι του ΑΚΡ»

Η «Halkin Sesi» (05/03/2021) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΤΟS (Συντεχνία Δασκάλων Δημοτικής Εκπαίδευσης) επέκρινε το «πρωτόκολλο συνεργασίας» που υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι το περιεχόμενό του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα στον «λαό».

«Καθώς η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) άρχισε να κυβερνά το βόρειο τμήμα του νησιού μας με διαχειριστές, για να κρατήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πολιτικό όμηρο και συνεχίζει να καταλαμβάνει τα κοινωνικά μας περιουσιακά στοιχεία με πρωτόκολλα, ο Ερσίν Τατάρ και ο Ερσάν Σανέρ είναι τα καλύτερα παραδείγματα του να είσαι υπάλληλος του AKP», ανέφερε σε δήλωση του ο Ελτζίλ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΑΚΡ, το οποίο «προσπαθεί με κάθε τρόπο» να εκλέξει τους «αξιωματούχους» στα κατεχόμενα «παρεμβαίνοντας στη δομή του πληθυσμού μας, στις εκλογές μας και στην εγχώρια πολιτική», δεν μιλά για την κομματική κατανάλωση δημόσιων πόρων. Σημείωσε ακόμα ο Ελτζίλ ότι από τη μια η «κυβέρνηση» μειώνει μισθούς λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι και από την άλλη αγοράζει πολυτελή αυτοκίνητα για κρατικούς αξιωματούχους.

Ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων συναντήθηκε με τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ»

Η «Halkin Sesi» (05/03/2021) γράφει ότι ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων στρατού Στρατηγός Σεζάι Όζτουρκ έκανε φιλοφρονητική επίσκεψη στον λεγόμενο «υπουργό εσωτερικών» του αποσχιστικού καθεστώτος Κούτλου Εβρέν.

Ο Εβρέν ευχήθηκε κατά τη συνάντηση να είναι πάντα νικηφόρος ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο που, όπως ισχυρίστηκε, είναι ο εγγυητής της Τουρκικής παρουσίας στο νησί και σύμβολο της ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων.

Την «ύπαρξη» και τα «δικαιώματα» της «ΤΔΒΚ» στηρίζει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση

Η «Kıbrıs» (05/03/2021) γράφει ότι επαφές στα κατεχόμενα πραγματοποίησαν χθες μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΤΒΜΜ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Κωνσταντινούπολη, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε χωριστές συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου, τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ και τον ούτω καλούμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν βουλευτές από το ΑΚΡ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συμπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και το αντιπολιτευόμενο Καλό Κόμμα (İYİ Parti).

Σήμερα η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Τουρκοκύπριους λεγόμενους βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μιλώντας κατά τις επισκέψεις, ο Κιλίτς ανέφερε ότι πραγματοποίησαν αυτή την (παράνομη) επίσκεψη στα κατεχόμενα με σκοπό να δείξουν ότι η ΤΒΜΜ βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της «ύπαρξης και των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ». Είπε ότι κατά την επίσκεψή τους θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικές εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν εντός της προσεχούς περιόδου και για τις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι η υπόθεση και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, το δικαίωμα ύπαρξής τους και τα θεμελιώδη τους δικαιώματα είναι η υπόθεση που ως Τουρκία δίδουν την πιο πολλή σημασία, θεωρούν δική τους και πάντοτε θα υποστηρίζουν «χωρίς όμως και αλλά», κατά την έκφρασή του.

Ο Κιλίτς υπενθύμισε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέδωσαν μιαν διακήρυξη ως ΤΒΜΜ με την στήριξη όλων των κομμάτων πλην ενός και επεσήμανε ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς και ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της διακήρυξης ήταν μια προσέγγιση που επιδείχθηκε για προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών, εμπορικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της «ΤΔΒΚ» στο νησί.

Ισχυριζόμενος ότι όλος ο κόσμος βλέπει ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» πάντοτε διεξάγουν έναν θετικό και εποικοδομητικό αγώνα στο Κυπριακό, ο Κιλίτς είπε ότι θα συνεχίσουν αυτή τους την στάση.

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του CHP, Μεχμέτ Γκιουζέλμανσουρ ανέφερε ότι το κόμμα του πάντοτε στέκεται στο πλευρό της «δίκαιης υπόθεσης» του τουρκοκυπριακού «λαού». Σημειώνοντας ότι οι 20 χιλιάδες εμβόλια για τον Covid-19 που εξασφαλίστηκαν από την Τουρκία αποτελούν ελπίδα για την «ΤΔΒΚ», ο Γκιουζέλμανσουρ ευχήθηκε η άτυπη πενταμερής 5+1 που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο να φέρει το αποτέλεσμα που περιμένουν εδώ και πολύ καιρό οι Τουρκοκύπριοι.

Στην δική του παρέμβαση, ο βουλευτής του Καλού Κόμματος Αϊντίν Ατνάν Σεζγκίν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρισκόταν στην «βουλή» που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της νομιμότητας και της ισχύος της «ΤΔΒΚ» ως «κράτος», κατά την έκφρασή του. Είπε ότι είναι αληθινοί και πραγματικοί υποστηρικτές της «υπόθεσης της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι θα υλοποιηθεί με την «βουλή και τη δημοκρατία της ΤΔΒΚ» η λύση ή η πρόοδος που θα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο λεγόμενος «πρόεδρος της βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου ευχαρίστησε την Τουρκία τόσο για την προμήθεια εμβολίων για καταπολέμηση της πανδημίας όσο και για την στήριξή της σε όλους τους άλλους τομείς. Σημειώνοντας ότι σε συνθήκες πανδημίας υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλους τομείς, ο Σεννάρογλου είπε ότι παρά ταύτα δεν μπορούν να παραγνωρίζονται οι διεθνείς εξελίξεις και υποστήριξε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ενόσω Τουρκία και «ΤΔΒΚ» «είναι χέρι με χέρι» στην Ανατολική Μεσόγειο, στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και στις άλλες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ ανέφερε ότι όλα τα ανοίγματα της «ΤΔΒΚ» προς το εξωτερικό γίνονται μέσω της Τουρκίας επειδή δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα στον κόσμο.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες λόμπι στο εξωτερικό, ο Σανέρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες με αυτή την έννοια και υποστήριξε ότι η φωνή των Τουρκοκυπρίων στην Ευρώπη ακούγεται μόνο μέσω της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

Είπε επίσης ότι η αντιπροσωπεία της ΤΒΜΜ προβαίνει σε σοβαρές εργασίες λόμπι εξ ονόματος της «ΤΔΒΚ» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τα τελευταία τρία χρόνια ειδικά στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Σανέρ είπε ότι θα μεταβούν εκεί με την «μητέρα πατρίδα» για να υπερασπιστούν την «δίκαιη υπόθεση» του τουρκοκυπριακού «λαού» και χαρακτήρισε ως εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους την λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Άλλωστε και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές η βούληση προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώθηκε. Και σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού σαν μια γροθιά με τη μητέρα πατρίδα και θέλω να αναφέρω ότι είναι πλήρης η πεποίθησή μου ότι θα νιώσουμε πίσω μας την στήριξή σας».

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επεσήμανε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΤΒΜΜ στα κατεχόμενα γίνεται σε μια μέρα με νόημα αφού στις 4 Μαρτίου 1964 είχε εγκριθεί το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αποτελεί εμπόδιο, κατά την έκφρασή του, για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεχτής και βιώσιμης συμφωνίας στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων.

Ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έπαψαν να είναι οργανισμός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και έγιναν μέρος του προβλήματος με το να καθίσουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία χάλασε την συνεταιρική δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το αποτέλεσμα που θα προκύψει, αλλά ο ίδιος πάντα λέει τι δεν πρέπει να γίνει εκεί. Πρόσθεσε το εξής:

«Η 5+1 δεν είναι η συνέχεια της διαδικασίας των λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών των 52 χρόνων. Η 5+1 δεν είναι και συνέχεια από το σημείο που έμεινε η διαδικασία που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα. Η 5+1 δεν πρέπει να είναι μια συνάντηση στην οποία θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία υπέβαλε αυτή την πρόταση. Είναι μια συνάντηση για να προκύψει το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος στο οποίο θα διαπραγματευτούν οι πλευρές αν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, με αφετηρία την πραγματικότητα να μην αναμένουν διαφορετικό αποτέλεσμα οι πλευρές επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα από εδώ και μπρος,».

Ισχυρισμοί περί παρεμπόδισης αυτοκινητοπομπής προς τα Κόκκινα

Η «Güneş» (04/03/2021) γράφει ότι το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 3 Μαρτίου η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε την τακτική διέλευση αυτοκινητοπομπής από το οδόφραγμα του Λιμνήτη που θα μετέβαινε για ανεφοδιασμό της στρατιωτικής μονάδας του κατοχικού στρατού στα Κόκκινα, με βάσει την συμφωνία για τον Λιμνίτη.

Στην ανακοίνωση του «υπουργείου» προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έγιναν οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις που προβλέπονται από την ανωτέρω συμφωνία και ότι η παρεμπόδιση της διέλευσης αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη παραβίαση της συμφωνίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση 223 κινητών πολυβολείων, από τα οποία τα 35 στη νεκρή ζώνη, καθώς και η παρεμπόδιση τουριστών να επισκεφτούν τα κατεχόμενα αποτελούν παραδείγματα της πολιτικής έντασης που ακολουθεί προσφάτως η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έγινε διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Έθνη γι’ αυτή την λεγόμενη παραβίαση της συμφωνίας και σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν τιμηθεί η συμφωνία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα.

Ομιλία Τατάρ στην Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας

Η «Kıbrıs Postası» (05/03/2021) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στην 14η Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας. Προσφωνώντας την Σύνοδο, ο Τατάρ είπε ότι είναι ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο να απευθύνεται στους ηγέτες και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που φιλοξένησε έστω και διαδικτυακά τα μέλη της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος αγωνίζεται κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνοντας ότι η πανδημία του Covid-19 δεν επηρέασε αρνητικά μόνο τα συστήματα υγείας των χωρών, αλλά αποτελεί και μια παγκόσμια κρίση που προκάλεσε σοβαρές κοινωνικοοικονομικές ζημιές, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη περίοδος με αλληλεγγύη.

Ευχαριστώντας την Τουρκία για την στήριξη που παρέχει στην παράνομη «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, μέχρι την εξωτερική πολιτική και τις υποδομές στην υγεία, ο Τατάρ ανέφερε ότι το κατοχικό καθεστώς μοιράζεται μιαν κοινή ιστορία και κουλτούρα με τις χώρες μέλη της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας και επιδεικνύει μεγάλη πίστη και αφοσίωση στους στόχους της Οργάνωσης και στο όραμά της για το 2025.

Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς από τον τουρισμό υγείας μέχρι και την εκπαίδευση προσωπικού στον τομέα του τουρισμού, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν εργασίες σε σχέση με την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα αναπτύξει τις σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με τις χώρες μέλη της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας σε αυτούς και σε άλλους τομείς και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω την επιθυμία μας να φιλοξενήσουμε την 4η Σύνοδο της Ομάδας Ειδικών Αγροτουρισμού στην ΤΔΒΚ επιπρόσθετα με τις προηγούμενες εκδηλώσεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, σκοπός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές για εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης στο πρόβλημα στο ορατό μέλλον. Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη με καλή βούληση και δημιουργική στάση για επίτευξη κοινά αποδεχτής συμφωνίας μέσω ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ο Τατάρ επανέλαβε ότι υποστηρίζουν ένα μοντέλο δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας το οποίο ανέπτυξαν σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία.

Υποστήριξε ότι θα μεταβούν στην πενταμερή διάσκεψη για να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος που θα διασφαλίσει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με ανοικτές ιδέες και αποφασιστικότητα χωρίς να φυλακίζονται στην ίδια φόρμουλα που καταλήγει με αποτυχία για πάνω από 50 χρόνια. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Σκοπεύουμε να δώσουμε ευκαιρία στην σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα κράτη».

Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στα λεγόμενα εμπάργκο και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων τα οποία έχουν λάβει πιο σοβαρές διαστάσεις με την πανδημία, όπως υποστήριξε, ζητώντας από τις αδελφές χώρες να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο θέμα του τερματισμού αυτής της «απομόνωσης».

Τι προνοεί το οικονομικό «πρωτόκολλο» για το 2021 που υπογράφηκε χθες

Κάτω από τον τίτλο «Νέο κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ, άλλες 20 χιλιάδες δόσεις εμβολίων», η Yeni Düzen (04.03.21) γράφει ότι υπογράφηκε χθες στην Άγκυρα η λεγόμενη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για το 2021. Σημειώνοντας ότι δεν ανακοινώθηκε το «Σχέδιο Δράσης» που αποτελεί τα παραρτήματα της «συμφωνίας», η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου συμφώνησαν την συνέχιση της μεταξύ τους δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας υπό τους κάτωθι όρους:

Ι. Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεσμεύτηκε να

  1. Υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τους στόχους που λαμβάνουν χώρα στο ‘Σχέδιο Δράσης του 2021’ του παραρτήματος της παρούσης Συμφωνίας (Παράρτημα-1) κατά τον χρόνο που αναφέρεται απέναντί τους.
  2. Να ετοιμάσει το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 την πρότασή της για το Οικονομικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει το 2022.

ΙΙ. Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε:

  1. Να προβεί σε βοήθεια δωρεάς σε τουρκικές λίρες (ΤΛ) μέχρι και 2.250.000.000 ΤΛ (Παράρτημα-2)

Α. Αναφορικά με πληρωμές Επενδύσεων Υποδομών και Έργων του Πραγματικού Τομέα

- 800.000.000 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

- 16.425.722,61 ΤΛ υπόλοιπο Αναδρομικά από τον Λογαριασμό του 2020

- Σύνολο 1.330.451.983,81 ΤΛ σύνολο εκ των οποίων 514.026261,20 ΤΛ μεταφερόμενα από το 2020 (Παράρτημα-3.1.2 και Παράρτημα -3.1.3)

Β. Αναφορικά με τις πληρωμές δραστηριοτήτων

- 150.000.000,00 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

Γ. Αναφορικά με τις πληρωμές για την άμυνα

- 750.000.000,00 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

- Σύνολο 769.548.016,19 ΤΛ εκ των οποίων τα 19.548.016,19 ΤΛ μεταφερόμενα από το 2020.

  1. Να παραχωρήσει βοήθεια δανείου έναντι δολαρίων ΗΠΑ υπό μορφή τουρκικών λιρών μέχρι και 1.000.000.000 ΤΛ (Παράρτημα-2)

Α. 800.000.000,00 ΤΛ για τον δημόσιο τομέα (Συμβολή στο Τρέχον Έλλειμμα του Προϋπολογισμού) (Παράρτημα-3.2 και Παράρτημα 3.2.1)

Β. Σύνολο 200.000.000,00 ΤΛ το σύνολο των οποίων ως μεταφορά από το 2020 για τον δημόσιο τομέα (Άλλα) (Παράρτημα- 3.2 και Παράρτημα- 3.2.1)

  1. Να χορηγήσει τις βοήθειες δωρεές που λαμβάνουν χώρα στο άρθρο ΙΙ (1) στο πλαίσιο ‘Έργων Μέσων Οικονομικής Συνεργασίας για Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα (ARMA)’, ‘Έργων με Πόρους της Άγκυρας’ και ‘Δράσεις’ και τα δάνεια που λαμβάνουν χώρα στο άρθρο ΙΙ (2) στο πλαίσιο των ‘Μεθόδων και Αρχών της Συμφωνίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας’ (Παράρτημα-3)
  2. Να παρέχει τεχνική βοήθεια μέσω δημοσίων λειτουργών σε τομείς που θα νιώσει την ανάγκη η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ενίσχυση σχέσεων με την Τουρκία

  1. Η διανομή ανάμεσα στα σχέδια των ποσών των δωρεών και των δανείων που υπάρχει δέσμευση να δοθούν εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας καθορίζεται με την συμπερίληψή τους στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Περί Διοίκησης του Κεντρικού Προϋπολογισμού Νόμο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
  2. Οι βοήθειες που θα γίνουν εκτός της παρούσης Συμφωνίας γίνονται με την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάμεσα στην κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ή οποιουδήποτε υπουργείου των δύο χωρών. Όμως, οι εν λόγω βοήθειες δεν μπορούν να είναι αντίθετες με τους σκοπούς της παρούσης Συμφωνίας.
  3. Το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΚΕΙ) της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, σε διαβούλευση με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ετοιμάζει ‘Μηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης’ με σκοπό την διαπίστωση της προόδου στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Σχέδιο Δράσης του 2021 του παραρτήματος της Συμφωνίας (Παράρτημα-1) και την αποστέλλει στο Γραφείο Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας για να υποβληθεί στην Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας την πρώτη ημέρα του μηνός που ακολουθεί τον υπό αναφορά μήνα.
  4. Η Μηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης θα επιβλέπεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στις αξιολογήσεις για τις πληρωμές και την χρήση των δανείων που θα γίνουν για τα έργα Υποδομών και του Πραγματικού Τομέα. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα γίνεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι καθορισμένες δωρεές και δάνεια θα διαβιβάζονται προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εκ μέρους του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας κατόπιν έγκρισης του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας βάσει της εισήγησης πληρωμής της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά τρόπο που συνάδει με τις συμφωνίες οικονομικής και συνεργασίας και τεχνικών μέσων καθώς και της οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας.
  5. Τα έργα στο πλαίσιο της παρούσης συμφωνίας και η πρόοδος που σημειώνεται στο Σχέδιο Δράσης για το 2021, καθώς και η πορεία της οικονομίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα αξιολογούνται σε συναντήσεις ελέγχου που θα κάνουν στους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο στην προεδρία του Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Μόνιμου Γραμματέα της Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
  6. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την τελευταία ημερομηνία γνωστοποίησης που σημειώνεται ότι οι πλευρές ολοκλήρωσαν τις νομικές διαδικασίες με βάση την δική τους νομοθεσία».

Σανέρ: Θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία με 400 εκατομμύρια ΤΛ

Ο παράνομος «Bayrak» (03/03/2021) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» της κατοχής Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι αποφάσισαν να στηρίξουν τον πραγματικό τομέα της οικονομίας με ένα πακέτο της τάξης των 400 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) περίπου.

Μιλώντας χθες στον σταθμό μετά την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» με την Τουρκία για το 2021, ο Σανέρ ανέφερε ότι η Τουρκία θα παραχωρήσει 2,5 δισεκατομμύρια ΤΛ για τον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος που ανέρχεται συνολικά στα 10 δισεκατομμύρια 240 εκατομμύρια ΤΛ περίπου. Είπε ότι με ένα ποσό της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων ΤΛ, που συμπληρώνεται με τα 750 εκατομμύρια ΤΛ τα οποία μεταφέρθηκαν από το 2020, θα χρησιμοποιηθεί εκ μέρους του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών τόσο για ενίσχυση των υποδομών στα κατεχόμενα όσο και για δωρεές και δάνεια.

Σύμφωνα με τον Σανέρ, άρχισαν εργασίες για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων με στόχο την πώληση των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα στην αγορά.

Είπε επίσης ότι με τις 20 χιλιάδες εμβόλια για τον Covid-19 που τους υποσχέθηκε ότι θα τους στείλει η Τουρκία, θα φτάσουν στις 100 χιλιάδες δόσεις. «Αν αναφέρω ότι ο πληθυσμός μας είναι 380 χιλιάδες, με 50 χιλιάδες εμβόλια, δηλαδή λέγοντας ότι θα έχει εμβολιαστεί περίπου το ένα έβδομο του πληθυσμού μας, θα είναι πολύ ορθή διαπίστωση να λεχθεί ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από πολλές χώρες στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Σανέρ ανέφερε ότι στην συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι συζήτησαν το θέμα του νέου νοσοκομείου 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και το έργο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (E-government) που θα υλοποιήσουν μαζί με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο «Bayrak» (04/03/2021), επιστρέφοντας σήμερα Πέμπτη από την Τουρκία, ο Σανέρ επανέλαβε ότι κατά τις επαφές τους στην Άγκυρα συζήτησαν και την πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για το Κυπριακό και συμφώνησαν, όπως σε όλα τα θέματα. Είπε ότι συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει αποδεχτή καμία συμφωνία στην οποία δεν υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. «Συμφωνούμε και στο θέμα της αποδοχής της ύπαρξης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών», ανέφερε καταληκτικά ο Σανέρ.

Απογραφή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ σε όλη την Κύπρο προβλέπει το «οικονομικό πρωτόκολλο» για το 2021

Την απογραφή όλων των ακίνητων περιουσιών που βρίσκονται υπό την διοίκηση και την ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και η καταχώρησή τους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προβλέπει το «Σχέδιο Δράσης» που αποτελεί παράρτημα της «Συμφωνίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για το 2021 που υπογράφηκε προχθές Τετάρτη στην Άγκυρα, σύμφωνα με την «Diyalog» (05/03/2021).

Η εφημερίδα γράφει ότι προβλέπεται πως το σχέδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους θα σαρωθούν το υποθηκοφυλακείο, το μητρώο και οι τίτλοι ιδιοκτησίας από την περίοδο πριν το 1974 μέχρι τις μέρες μας. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα κατηγοριοποιηθούν τα αποτελέσματα και περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που δεν βρέθηκαν στα αρχεία θα τύχουν επεξεργασίας στην καταγραφή. Για τις περιουσίες οι οποίες έχασαν την ιδιότητα της περιουσίας του ΕΒΚΑΦ πριν και/ή και μετά από το 1974, θα αρχίσουν νομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν πάλι στην ιδιότητα της περιουσίας του ΕΒΚΑΦ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «Σχέδιο Δράσης» προβλέπει και σημαντικές αλλαγές στο «δημόσιο, όπως τροποποίηση των «νόμων» περί «δημοσίων λειτουργών και ανώτατων διοικητικών λειτουργών», συντεχνιών, φορολόγησης των καζίνο και των πρακτορείων στοιχημάτων και άλλων. Με τις τροποποιήσεις θα μειωθεί το κόστος των υπερωριών, γράφει η Diyalog.

Η «Avrupa» (05/03/2021) γράφει ότι ανάμεσα στις πρόνοιες του «Σχεδίου Δράσης» είναι και ένα κονδύλι 14 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) για ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κατά την παράνομη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου 2020, είχε υποσχεθεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ να του κτίσει νέο «προεδρικό μέγαρο» αφού τέτοιου είδους γραφεία αλλάζουν «την οπτική του κόσμου», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η «Yeni Düzen» (05/03/2021) δημοσιεύει σε ειδικό ένθετο ολόκληρο στο Σχέδιο Δράσης και γράφει ότι εκτός από τα 14 εκατομμύρια ΤΛ για ανέγερση «προεδρικού μεγάρου», σε αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων και 70 εκατομμύρια ΤΛ για νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, 68 εκατομμύρια ΤΛ για την «αστική ασφάλεια», 15 εκατομμύρια ΤΛ για το σχέδιο ηλεκτρισμού φυσικού αερίου, 146 εκατομμύρια ΤΛ για την πραγματική οικονομία και 7 εκατομμύρια ΤΛ για εκπαιδευτικό λύκειο και ξενοδοχείο τουριστικής πρακτικής στην Καρπασία.

Το κατοχικό καθεστώς παρέλαβε 20,000 δόσεις εμβολίων από την Τουρκία

Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (04.03.21) έφθασαν στα κατεχόμενα σήμερα τα πρωί ακόμη 20,000 δόσεις εμβολίων της Sinovac, που αποστάλθηκαν από την Τουρκία.

Τα εμβόλια στάλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας με ασθενοφόρο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στις 10.00 π.μ στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Με τα σημερινά εμβόλια που στάλθηκαν στα κατεχόμενα, ο συνολικός αριθμός εμβολίων από την Τουρκία έφθασε τις 100,000 σημειώνει ο παράνομος Bayrak.

«Στόχος να φέρουμε ακόμη 10,000 φοιτητές» υποστηρίζει ο Αμτζιάογλου

Σύμφωνα με την Halkın Sesi (04.03.21), ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγούν Αμτζιάογλου, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι προγραμματίζουν να αρχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ακαδημαϊκούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της «εκπαίδευσης».

«Τον Απρίλιο προγραμματίζουμε να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση. Οι φοιτητές που έφθασαν στο νησί το Μάρτιο, και ειδικότερα οι τελειόφοιτοι φοιτητές θα συνεχίσουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να μπορέσει να επαναρχίσει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα που εφαρμόζονται στις σχολές τους ηλεκτρονικά μέχρι να μπορέσουν να αρχίσουν με φυσική παρουσία στις αρχές Απριλίου», είπε.

Υποστηρίζοντας ότι στόχος τους ήταν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα το Μάρτιο 17,550 φοιτητές, ο Αμτζιάογλου είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στα κατεχόμενα συνολικά 4,000 φοιτητές και πρόσθεσε ότι προγραμματίζουν να φθάσουν στα κατεχόμενα ακόμη 10,000 το λιγότερο.

«Αν εμβολιαστούν οι καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, οι ακαδημαϊκοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης που υπολογίζεται περίπου στις 20,500 άτομα, καθώς επίσης και 53,000 μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και επιπλέον 82,000 φοιτητές στην ανώτατη εκπαίδευση, τότε συνολικά θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε στους δρόμους 155,550 άτομα για την εκπαίδευση. Απαιτούμε να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο και να μην θυματοποιηθεί ξανά η εκπαίδευση», είπε ο λεγόμενος «υπουργός».