Παιδεία

Αστυνομία για όσους δεν συμμορφώνονται

Η Αστυνομία ενδέχεται να επιφέρει την τάξη στις σχολικές μονάδες εάν μαθητές επιμένουν να εισέλθουν χωρίς την προσκόμιση αρνητικού τεστ

Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι γονείς εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλεται η διενέργεια του τεστ αντιγόνου στα παιδιά, καθώς αυτό αντιβαίνει των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι από αύριο οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό rapid test σε εβδομαδιαία βάση. Όσοι δεν προσκομίζουν το εν λόγω πιστοποιητικό, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία διά ζώσης, αλλά θα τυγχάνουν υβριδικής εκπαίδευσης.

«Δεν είναι πολλοί αλλά και οι λίγοι μπορεί να κάνουν τη ζημιά», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμη Πολυβίου, ο οποίος μίλησε στη «Σημερινή» κάνοντας λόγο για μια ευθύνη που δεν πρέπει να φέρουν οι Διευθύνσεις των Σχολείων, όπως καθόρισε το ίδιο το Υπουργείο. «Το ΥΠΠΑΝ καθόρισε ως υπεύθυνες τις Διευθύνσεις να μη δεχθούν μαθητές χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι Διευθύνσεις των Σχολείων, λογικά ανησυχούν γι’ αυτούς τους λίγους που μπορεί να επιμένουν να εισέλθουν στο Σχολείο χωρίς να έχουν κάνει το τεστ».

Οι Διευθυντές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών επωμίζονται το βάρος της εφαρμογής των Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας και ζητούν από το ΥΠΠΑΝ να ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων σημαντικών, τα εξής:

 Τι γίνεται όταν ο μαθητής προσέρχεται στο σχολείο χωρίς τη βεβαίωση αρνητικού rapid test και επιμένει με τη σύμφωνο γνώμη του γονέα να παραμείνει στο σχολείο;

 Τι θα γίνει όταν οι Διευθύνσεις θα κατηγορηθούν από τους γονείς ότι η άρνηση εισόδου στο σχολείο θεωρείται αντισυνταγματική και θα καταθέσουν ποινική δίωξη εναντίον της Διεύθυνσης του Σχολείου;

 Τι θα γίνεται με τα εργαστηριακά μαθήματα με υβριδική και πειραματική διδασκαλία;

 Τι θα γίνει με τη διεξαγωγή των διαγωνισμάτων;

Άλλοι στο σπίτι, άλλοι στην τάξη;

Μεγάλη απορία προκαλεί και το γεγονός ότι κάποιοι που δεν θα προσκομίσουν αρνητικό τεστ αντιγόνου, θα παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως από το σπίτι. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά και ίσως αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία και αξιολόγησή τους, όπως επισήμανε για ακόμη μια φορά ο κ. Πολυβίου.

«Επαναλάβαμε πολλές φορές κι εμείς, όπως και ο ίδιος ο Υπουργός, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διά ζώσης εκπαίδευση. Το να δώσουμε τη λύση ότι όποιος θέλει μπορεί να μείνει στο σπίτι του και να παρακολουθεί υβριδικά μαθήματα, δεν είναι το ιδανικό, αφού μετά θα προκύψουν χίλια άλλα δυο προβλήματα».

Αστυνομία στο σχολείο

Όσον αφορά τα όσα ζητούν οι Διευθύνσεις των σχολείων να ξεκαθαρίσουν, το Υπουργείο μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος δεν είχε δώσει άλλες κατευθυντήριες γραμμές. Η τελευταία εγκύκλιος ενημέρωνε τις Διευθύνσεις πως έχουν την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολικών μονάδων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και των μαθητών/μαθητριών Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε στη «Σ» ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχε η ΟΕΛΜΕΚ με τις Διευθύνσεις των σχολείων κατά το απόγευμα της Παρασκευής, εισηγήθηκε όπως σε ακραίες περιπτώσεις επιμονής κάποιου να εισέλθει στο σχολείο χωρίς την προσκόμιση του αρνητικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να ζητείται η παρέμβαση της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ότι καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι όποιες ακραίες συμπεριφορές, ενώ κάλεσε τους γονείς που θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματα των παιδιών τους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.