Η κατάσταση στη Myanmar

To πραξικόπημα στη Myanmar την 1 Φεβρουαρίου 2021 από τον στρατό θύμισε παλιές εποχές στη χώρα. Η Myanmar, γνωστή και ως Βιρμανία, απελευθερώθηκε από τους Βρετανούς το 1948 μαζί με τις Ινδίες. Από το 1962 μέχρι το 2011 διοικείτο από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Αργότερα μια νέα κυβέρνηση κινείτο προς την επιστροφή στην ομαλότητα.

Η πιο γνωστή προσωπικότητα της Myanmar, Aung San Suu Kyi, συνελήφθη μαζί με άλλους δημοκρατικά εκλελεγμένους ηγέτες της χώρας.

Η Suu Kyi είναι θυγατέρα του ήρωα της ανεξαρτησίας Gen Aung San, που δολοφονήθηκε λίγο πριν από την ανεξαρτησία της χώρας. Ήταν δημοφιλής στη Myanmar, παρόλο που έμεινε χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ήταν περιορισμένη από το 1989 μέχρι το 2010. Θεωρήθηκε ως ένας φάρος της δημοκρατίας και της απενεμήθη το βραβείο Nόμπελ για την ειρήνη το 1991. Η διεθνής της φήμη αμαυρώθηκε τελευταίως, λόγω της υπόθεσης των Rohingya. Οι κατακριτές της την επέκριναν διότι, κατ’ εκείνους, δεν καταδίκασε τους στρατιωτικούς γι’ αυτό το θέμα.

Η Suu Kyi τον Νοέμβριο του 2015 θριάμβευσε στις εκλογές της Myanmar και έγινε ο ουσιαστικός ηγέτης της χώρας.

Στις τελευταίες εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 κέρδισε πάλι τις εκλογές εναντίον του κόμματος που υποστηριζόταν από τον στρατό.

Λόγω αυτού, οι στρατιωτικοί έκαμαν το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 και συνέλαβαν όλους τους δημοκρατικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένης της Suu Kyi και του συμμάχου της, προέδρου Win Myint.

Το πραξικόπημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Myanmar με θύματα αρκετούς πολίτες, μεταξύ των οποίων η εικοσάχρονη Twate Khaing, που σκοτώθηκε από μια σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας.

Ξένες Δυνάμεις καταδίκασαν το πραξικόπημα, όπως οι ΗΠΑ και το ΗΒ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε «τη χρήση θανατηφόρας βίας στη Myanmar» (βλ. Le Monde, 21/2/2021, International, Birmnie). To ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα δούμε τη πρόοδο της κρίσης στη συνέχεια. Όπως πάντα, πίσω από την κρίση βρίσκονται επίσης τα διάφορα συμφέροντα των Δυνάμεων.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου. Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην Επιμελητής της Παντείου. Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.