Αναλύσεις

«Κλειδώνει» το άνοιγμα της εστίασης

Την ερχόμενη Τρίτη οι επιδημιολόγοι καταθέτουν τις εισηγήσεις τους για τις επόμενες χαλαρώσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει των οποίων θα ετοιμαστεί το πλάνο αποκλιμάκωσης – Σίγουρο θεωρείται από τους μαγαζάτορες το άνοιγμα της εστίασης, αφού ήδη έχουν στα χέρια τους το σχετικό πρωτόκολλο λειτουργίας

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πως θα «κλειδώσει» η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επιδημιολόγοι, με σκοπό να αξιολογήσουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας, μετά και την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς και την αύξηση του αριθμού νοσηλευομένων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ακολούθως, οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας να συνεδριάσει για να δώσει το πράσινο φως στην τρίτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Όλα θα κριθούν την Τρίτη

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» το μέλος της συμβουλευτικής ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε πως την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο, θα γίνει επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και ακολούθως θα ληφθούν νέες αποφάσεις για την επόμενη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων. Τόνισε πως «είναι πρόωρο να πει κάποιος με σιγουριά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα συνεδριάσει το Υπουργικό». Όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα και συγκεκριμένα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με το τι ενδέχεται να περιλαμβάνει το πλάνο με τις επόμενες χαλαρώσεις, είπε πως, πέραν της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, δεν τέθηκε κάτι άλλο προς το παρόν στο τραπέζι. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», χαλαρώσεις ενδέχεται να τεθούν και όσον αφορά την απαγόρευση των μετακινήσεων, με ενδεχόμενη κατάργηση των SMS και παράταση της ώρας του κέρφιου για μετά τις 11 το βράδυ.

Αδημονούν οι μαγαζάτορες

Στο μεταξύ, αισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, αφού, όπως μας είπε, η τελευταία ενημέρωση που έχει, επιβεβαιώνει ότι η εστίαση θα ανοίξει στις 16 του μήνα. Μάλιστα, όπως είπε, ο Σύνδεσμος έχει στα χέρια του και το πρωτόκολλο λειτουργίας των χώρων εστίασης, το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Έχουμε μόνο κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες μεταφέραμε στους αρμόδιους φορείς». Όπως εξήγησε, το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει αναφορά στο πρωτόκολλο που να απαγορεύει τη μουσική, οπότε αναμένεται πως θα ανοίξουν όλα τα κέντρα αναψυχής.

«Ελπίζουμε σε διευρυμένο ωράριο»

Ερωτηθείς για το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως αυτό θα καθοριστεί με διάταγμα, ανάλογα και με τις ώρες του κέρφιου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο ίδιος, αναμένεται κατ’ αρχάς πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS στο 8998 γιατί θα καταργηθούν, ενώ το κέρφιου θα παραταθεί για μετά τις 11 το βράδυ, οπότε και οι χώροι εστίασης θα μένουν ανοιχτοί μέχρι εκείνη την ώρα.

«Ελπίζουμε σ’ ένα διευρυμένο ωράριο», δήλωσε ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής θεωρούν όλα τα μέτρα προσωρινά και περιμένουν να επανέλθουν στην κανονικότητα χωρίς περιορισμούς. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, «ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις την ερχόμενη βδομάδα και ν’ ανατραπεί το πλάνο των χαλαρώσεων, γιατί κανένας δεν αντέχει ούτε μία παραπάνω ημέρα στην υπάρχουσα κατάσταση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του ΓΔ της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος τόνισε στη «Σ» πως «δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί η επαναλειτουργία της εστίασης, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων είναι τέτοια, που δεν επιβάλλουν τη νοσηλεία και δεν απειλούν την υγεία τους. Οπότε», συνέχισε, «δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί με τρόπο που να πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή της υλοποίησης των αποφάσεων στο σκέλος της εστίασης».

Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, καθώς και το σχετικό πρωτόκολλο για τον τρόπο λειτουργίας τους.