Εργασία

Ημέρα της Γυναίκας - το μισθολογικό χάσμα

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο ανέρχεται στο 10,4%

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ευρώπη, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μιαν από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της ΕΕ. Η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και η Ευρώπη είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που προσφέρει στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και ισότητας παγκοσμίως. Ωστόσο, ο αγώνας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η προστασία αυτών των δικαιωμάτων εξακολουθούν να αποτελούν αναγκαιότητα. Στην ΕΕ, επιθυμούμε την επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στα συμβούλια των εταιρειών και στην πολιτική ζωή, προστασία από τη βία και ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Φέτος, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αποφάσισε να αναδείξει την κατάσταση στην Κύπρο σχετικά με την ίση αμοιβή για ίση εργασία. Παρά το γεγονός ότι η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώθηκε πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται, κατά μέσο όρο, κατά 14% λιγότερο για την ίδια εργασία. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο ανέρχεται στο 10,4%.

Παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα στην Κύπρο, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν, δυστυχώς, να υπάρχουν. Επίσης, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να ανατρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν εκατοντάδες γυναίκες κάτω από το όριο της φτώχιας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) διοργάνωσε στις 4 Μαρτίου δια-κοινοβουλευτική συζήτηση με ευρωβουλευτές, βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων και υψηλόβαθμους καλεσμένους με θέμα τον σημαντικότατο ρόλο που έχουν οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Πρόεδρος του ΕΚ, David Sassoli, δήλωσε:

«Η πανδημία όχι μόνο έχει αυξήσει τις ανισότητες που προϋπήρχαν, αλλά

είναι επίσης πιθανό να εξαλείψει δεκαετίες επιτευγμάτων.

Για να διασφαλίσουμε ότι οι ζωές των γυναικών θα κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Είναι καιρός να σταματήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε μπροστά».

Το ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζονται άοκνα για να μειώσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλων και η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων.

Το ΕΚ επιθυμεί δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων, που θα εφαρμόζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιθυμεί, ακόμα, έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής, σαφείς στόχους κι έναν μηχανισμό παρακολούθησης της προόδου. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, που αποτελεί μιαν από τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, οι ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερες επενδύσεις στην πρώιμη εκπαίδευση, στις υπηρεσίες φροντίδας και σε πιο φιλικές προς την οικογένεια ρυθμίσεις εργασίας.

Επιθυμούν, επίσης, να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναλάβουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας μέσω της λήψης μιας σειράς μέτρων, αρχίζοντας από την προώθηση των θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας για τα κορίτσια στο σχολείο, την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της δυνατότητας διά βίου μάθησης.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε στη δια-κοινοβουλευτική συζήτηση πως:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να θεσπιστεί οδηγία για τη Μισθολογική Διαφάνεια: οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν εάν οι εργοδότες τους τις χειρίζονται δίκαια και αν όχι, πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθούν και να πάρουν αυτό που τους αξίζει».

Δείτε το βίντεο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο εδώ: https://youtu.be/2lyicema7n4.

*Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο