Διάβολοι στη χώρα της πολιτικής ανηθικότητας

Σε μια εποχή που η κομματική ανηθικότητα κάνει θραύση και η κοινωνική ζωή πλέει στο βούρκο των στάβλων του πολιτικού Αυγεία, όλως αιφνιδίως μάς προέκυψαν διαβόλοι και δαίμονες διαφόρων μορφών και ποιοτήτων.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας έναντι της χειμαζόμενης πατρίδας, εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με την επιλογή του τραγουδιού με τίτλο EL DIABLO από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της «Γιουροβίζιον». Η απάντηση του Ρ.Ι.Κ. στα πολλά επικριτικά σχόλια, ότι δήθεν «το τραγούδι υπέχει άλλους συμβολισμούς και ότι πρέπει να δούμε τι κρύβεται πίσω από την πρώτη ανάγνωση των στίχων του» είναι υποκριτική και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί σοβαρό ή και πειστικό επιχείρημα ενός κρατικού πολιτισμικού οργανισμού.

Ας συνειδητοποιήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ότι το Ρ.Ι.Κ. δεν είναι ιδιωτική εταιρεία, ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεν δικαιολογείται και σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιείται το Ρ.Ι.Κ., ως κρατικός φορέας, να δρα αυθαίρετα και με ισχυρή δόση ζαμανφουτισμού, για ένα θέμα που άπτεται της πολιτισμικής φυσιογνωμίας του λαού μας, σπαταλώντας αφειδώς χρήματα των φορολογουμένων, μάλιστα σε περίοδο βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Στην παρούσα σκληρή δοκιμασία του λαού μας, αυτό που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε μέσω της δύναμης της μουσικής είναι η ισχυρότατη προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της και η ανάδειξη των τραγικών συνεπειών από τα εγκλήματα του ΑΤΤΙΛΑ με την καταστροφή των μνημείων μας, την κατακρεούργηση της θρησκευτικής - εθνικής μας ταυτότητας και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων εδαφών μας. Αυτός ο στόχος θα μπορούσε κάλλιστα να πραγματωθεί μελετημένα και προσεγμένα με αξιοποίηση των ντόπιων ταλέντων του μουσικού, θεατρικού και εν γένει καλλιτεχνικού χώρου της Κύπρου. Ενδεικτικό παράδειγμα τραγουδιού, μπορεί να αποτελέσει το τραγούδι «Παναγιά μου-Παναγιά μου» με τη μεταλλική φωνή της [μαυροφορεμένης] Μαρίζας Κοχ και στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη. Πρόκειται για ένα μουσικό μεγαλούργημα, με θέμα το δράμα της Κύπρου και την προσφυγιά του λαού μας το 1974, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1976, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και ταράζοντας τα νερά της νεφελώδους «Γιουροβίζιον». Τεράστιο θα ήταν το όφελος για την αιμάσσουσα Κύπρο, αν στα 44 χρόνια της διαδρομής μας στον διαγωνισμό της «Γιουροβίζιον» προβάλλαμε στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων τα δίκαιά μας, μέσω της μουσικής κομψότητας και της στιχουργικής νοηματοδότησης, ασφαλώς μακριά από σοβινιστικές εξάρσεις και ιδεοληπτικά πυροτεχνήματα.

Σήμερα, ως κοινωνία, ως χώρα και ως λαός περνούμε σκληρότατες δοκιμασίες. Από διαβόλους και δαίμονες χορτάσαμε. Ήδη, έχουμε αρκετούς εντός των πυλών, οι οποίοι ενεργούν καμουφλαρισμένα ακόμη και από επίσημα βήματα, διαβρώνοντας έντεχνα και μεθοδευμένα την πολιτισμική μας συνοχή, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τα άστρα της απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης.

Έχοντας αυτά κατά νουν, απαιτούμε από τους ιθύνοντες του Ρ.Ι.Κ. να απολογηθούν στον κυπριακό λαό για το ατόπημά τους και τους καλούμε να μη ρίξουν άλλη στάχτη στα μάτια μας.

Ταυτόχρονα, καλούμε το Δ.Σ. του Ρ.Ι.Κ., το οποίο συντηρείται από τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών, να αποσύρει πάραυτα την κυπριακή υποψηφιότητα και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, προβάλλοντας στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας τον πόνο, το δάκρυ, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας για λύτρωση της μοναδικής διχοτομημένης χώρας της Ευρώπης.

Αξιώνουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Ρ.Ι.Κ., να παρέμβει αμέσως, για να πρυτανεύσει το ορθόν και το πρέπον σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την ακρωτηριασμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Υπουργός θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για όλα τα θλιβερά συνεπακόλουθα.

Εν κατακλείδι, καλούμε τους συμπολίτες μας να αφουγκραστούν την κραυγή αγωνίας της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Αλέξιας, η οποία εύτολμα και παστρικά αξίωσε από την κρατική ραδιοτηλεόραση όπως δώσει τώρα και για πάντα την ευκαιρία στο ταλαντούχο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κύπρου να αναδείξει τις αρετές τους προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy