Αναλύσεις

Ανακοινωθέν για να κρατηθεί ζωντανή η Πενταμερής

Τι μπορεί να ζητήσει ο Πρόεδρος από τον ΓΓ του ΟΗΕ για να κλείσει το θέμα των «δύο κρατών», το κοινό έδαφος και η επένδυση στον ρόλο των διαπραγματευτών

Τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή στην Πενταμερή ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και οι Βρετανοί σπεύδουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Κλειδί στην προσπάθειά του είναι το κοινό ανακοινωθέν με συμπερίληψη σε αυτό της πολιτικής ισότητας. Το θέμα είναι πώς θα ήταν δυνατό να γίνει η διατύπωση για να είναι όλα τα μέρη ικανοποιημένα.

Η Ειδική Απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, φθάνει στην Κύπρο για να έχει επαφές με την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα τολμήσει να αγγίξει από τώρα το κοινό ανακοινωθέν στις επαφές της με τις δύο πλευρές.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι η κ. Λουτ θα θελήσει να μεταφέρει πώς σκέφτεται ο κ. Γκουτέρες, για να ακούσει και τις απόψεις των δύο πλευρών. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι Βρετανοί στηρίζονται στη θέση ότι η πολιτική ισότητα γίνεται απ’ όλους αποδεκτή, αλλά η κάθε πλευρά δίνει δικές της ερμηνείες, με την τουρκική να παραπέμπει στην ισότιμη κυριαρχία.

Πάντως, ο κ. Γκουτέρες δεν θέλει, όπως είναι λογικό, να δει την προσπάθειά του να καταρρέει και, ως εκ τούτου, θα επιδιώξει να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρεται στην πολιτική ισότητα, χωρίς να κλείνει την πόρτα στις τουρκικές ιδέες της ισότιμης κυριαρχίας και της συνομοσπονδίας. Είναι δηλαδή ζήτημα πώς θα γίνει διατύπωση και μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί η τουρκική πλευρά με τις νέες της ιδέες. Και πόσες αντιστάσεις θα έχει η Λευκωσία.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.