Παιδεία

Άνοιξε - κλείσε τα σχολεία

Πονοκέφαλος η ιχνηλάτηση στα σχολεία - Μπέρδεμα οι αποφάσεις στο παρά πέντε της λήξης της σχολικής χρονιάς

Η αναθεώρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία αναστάτωσε τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς. Ανεφάρμοστο κρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως σε διάστημα δύο εβδομάδων όλα τα σχολεία πιθανότατα να επιστρέψουν στην υβριδική μάθηση, γεγονός που θα οδηγήσει σε επισφαλή μονοπάτια τους μαθητές και δη τους τελειόφοιτους, οι οποίοι μετρούν μέρες πια πριν από τις εξετάσεις που ενδέχεται να καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία τους.

Το πρωτόκολλο που έφερε αντιδράσεις

Οι ειδικοί πρότειναν και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και έντονες. Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, οι στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις, κ.λπ., και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό.

Σε περιπτώσεις που σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλο) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας. Εάν πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου εφόσον οι δύο κύκλοι είναι ξεχωριστοί χωροταξικά.

Μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο της μονάδας (δηλαδή την 6η ημέρα μετά το κλείσιμο), όλο το σχολείο υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους), πλην των τάξεων που θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για όλο το ενδεικνυόμενο διάστημα. Όσες τάξεις δεν έχουν νέο κρούσμα, επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Στις τάξεις που εντοπίζεται νέο κρούσμα επιστρέφουν μόνο οι μαθητές/εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν αποτελούν στενή επαφή και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Για το διάστημα που η σχολική μονάδα λειτουργεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μαθητές απέχουν και από τις απογευματινές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σε άμεση πυρόσβεση ο Πρόδρομος

Την ίδια μέρα το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του θέλησε να καθησυχάσει τις ήδη θορυβημένες σχολικές μονάδες και γονείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση το ΥΠΠΑΝ, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου. «Η εισήγηση όμως των ειδικών που δημοσιοποιήθηκε σχετικά με αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου και την αντιμετώπιση περιστατικών COVID είναι, δυστυχώς, πρακτικά ανεφάρμοστη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα μαζική αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός. Ο κανόνας αναστολής της φοίτησης με φυσική παρουσία ακόμα και σε σχολεία που δεν βρίσκονται σε επιβαρυμένη περιοχή, εφόσον σε διάστημα μιας εβδομάδας παρουσιαστούν τρία κρούσματα, θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αναστολή της φοίτησης σε μεγάλο αριθμό σχολείων.

»Η πρόταση αυτή, στη βάση των στατιστικών στοιχείων, θα είχε ως συνέπεια να διακόπτεται καθημερινά η φοίτηση με φυσική παρουσία σε σημαντικό αριθμό σχολείων, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 15-20 ημερών να οδηγηθούν σχεδόν όλα ή και όλα τα σχολεία σε φοίτηση εξ αποστάσεως. Τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο Υγειονομικό Πρωτόκολλο και τις σχετικές οδηγίες».

Άμεση η αντίδραση και των γονιών

Οι οργανωμένοι γονείς εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την απόφαση για διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου ιχνηλάτησης κρουσμάτων σε σχολεία. Ως παράλογα, υπερβολικά τα χαρακτήρισαν οι γονείς, ενώ δημιουργούν φοβερή αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, διαταράσσουν τη λειτουργία των σχολείων και την ψυχολογία των παιδιών. Παράλληλα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωσή τους, δημιουργούνται φοβερές ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά, αφού κάποια από αυτά θα λειτουργούν με φυσική παρουσία και κάποια με τηλεκπαίδευση.

Την εισήγησή της όπως παραμείνουν σε ισχύ τα υπάρχοντα Πρωτόκολλα κατέθεσε η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να μη διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και μόνο στην περίπτωση ανεξέλεγκτης αλυσίδας κρουσμάτων σε σχολείο να κλείνει όλο το σχολείο.

Συνάντηση χωρίς αποφάσεις

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με επίκεντρο τους υγειονομικούς κανόνες, τα πρωτόκολλα και τη λειτουργία των σχολείων στη διάρκεια της πανδημίας. Μια τηλεδιάσκεψη χωρίς ωστόσο συγκεκριμένες αποφάσεις, εφόσον, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα Ασφάλειας και Ιχνηλάτησης στα σχολεία, ώστε να εξεταστούν οι εισηγήσεις που τίθενται για αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων στα σχολεία αλλά και για να διαμορφωθεί το πρωτόκολλο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Εν αναμονή και άλλων ανακοινώσεων βρίσκεται η σχολική κοινότητα. Συγκεκριμένα αναμένεται η τελική διαμόρφωση της ύλης των Παγκύπριων Εξετάσεων, της ύλης των εξετάσεων τετραμήνων αλλά και μια απάντηση στο ερώτημα αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια. Όλα αυτά πριν από το Πάσχα, όπως διαβεβαίωσε το Υπουργείο Παιδείας.