Τοπικά

Ήρθε η ώρα του δρόμου Χλώρακας - Κισσόνεργας - Πέγειας;

Ο δρόμος όπως είναι σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ δεν παρέχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου – πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσαν διάφορες εξελίξεις που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό και φυσικά η μία μετά την άλλη, με τον τρόπο της, "έδειχνε" ότι ίσως ήρθε η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες γύρω από το θέμα να ασχοληθούν σοβαρά με την προώθηση της κατασκευής του δρόμου Χλώρακας - Κισσόνεργας - Πέγειας.

Το πρώτο "σημάδι" που άνοιξε και τον... "χορό της συζήτησης" ήταν η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου, ότι δηλαδή εγκρίθηκε η πρόταση την οποία υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την υλοποίησή του, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος. Αμέσως, όπως ήταν επόμενο, στην Πάφο άρχισαν οι συγκρίσεις και φυσικά το πρώτο έργο που τέθηκε στο τραπέζι ήταν η κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, η οποία συζητείται εδώ και δεκαετίες. Πριν όμως καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της πιο πάνω ανακοίνωσης ήρθε μια νέα, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, ότι τελικά κατακυρώνεται οριστικά και δίχως ενστάσεις η διαδικασία προκήρυξης της κατασκευής του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Των δυο αυτών γεγονότων ακολούθησαν οι υπογραφές για τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και η επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, στην Πάφο, την περασμένη Πέμπτη, στη μονάδα Αφαλάτωσης, όπου, εκτός από την επιθεώρηση του έργου, που σχεδόν ολοκληρώνεται, του δόθηκε και η ευκαιρία να αναφερθεί στα έργα που η Κυβέρνηση προωθεί για την Πάφο, διασκεδάζοντας έτσι και τις εντυπώσεις ότι η δυτικότερη Επαρχία του νησιού πιθανόν να αδικείται. Ο Υπουργός, μάλιστα, αν και δεν ήταν θέμα του δικού του χαρτοφυλακίου, αναφέρθηκε στη βελτίωση των λεωφόρων «Ευαγόρα Παλληκαρίδη», «Ελλάδος», «Γεωργίου Γρίβα - Διγενή» και «Νεοφύτου Νικολαΐδη» στον Δήμο Πάφου, κόστους 9,5 εκ. ευρώ, στη δεύτερη φάση των έργων βελτίωσης της Λεωφόρου «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'» στον Δήμο Γεροσκήπου, κόστους 4,5 εκ. ευρώ, καθώς και στη Λεωφόρο «Μιχαλάκη Κυπριανού», στον Δήμο Πέγειας, κόστους 2 εκ. ευρώ.

Όλα αυτά τον τελευταίο καιρό στην Πάφο αντικρίζονται από τρεις διαφορετικές σκοπιές. Πρώτον, όσοι βλέπουν αντιπολιτευτικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αντικρίζουν τις κινήσεις αυτές ως προεκλογικά τεχνάσματα, δεύτερο, όσοι ανήκουν στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο τις βλέπουν ως κινήσεις ενδιαφέροντος και ουσίας, και, τρίτο, όσοι δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ως κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν είτε έτσι είτε αλλιώς την Πάφο να πάει ακόμη πιο μπροστά. Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, και με την ευκαιρία που τώρα "η μπίλια γυρίζει", αρκετοί είναι εκείνοι που πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν δράσεις και να ανακινήσουν το θέμα της κατασκευής του δρόμου Χλώρακας – Λέμπας – Κισσόνεργας - Πέγειας.

Όταν μάλιστα σε αυτήν τη συζήτηση μπήκε και ο ίδιος ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής, Λίνος Τσοκκάς, ο οποίος αρθρογράφησε για το θέμα αλλά είχε και συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο για τον δρόμο, τότε πάει να πει ότι είναι καλή, ίσως η καλύτερη χρονική ευκαιρία, να επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο, να συζητηθεί και να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα το κάνουν κάποια στιγμή να ωριμάσει. Ας μη γελιόμαστε, άλλωστε, όσο καθυστερεί να ανοίξει η συζήτηση γύρω από ένα τέτοιο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, τόσο αυτό εδραιώνεται "ως καταχωνιασμένο στα συρτάρια" κάποιου Υπουργείου, όπως έγινε και με την περίπτωση της Μαρίνας Πάφου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Η «Σημερινή» της Κυριακής, πιστή και σταθερή στην υπηρεσία των πολιτών, μέσα από τα ρεπορτάζ της και αναδεικνύοντας σε τακτική εβδομαδιαία βάση τέτοια τοπικά ζητήματα σε όλες τις Επαρχίες, επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, βοηθώντας να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές ενός έργου, που με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει την Πάφο.

Πρώτος ο κ. Λίνος Τσοκκάς, ο οποίος χαρακτήρισε τον δρόμο ως «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής που χρειάζεται η Πάφος και επιβάλλεται η έγκριση και υλοποίησή του χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η ανακατασκευή και η ανάπλαση της παραλιακής λεωφόρου Κισσόνεργας – Χλώρακας μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων θα συμβάλει στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ο δρόμος όπως είναι σήμερα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ δεν παρέχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου – πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον δρόμο, αφενός λόγω του ανθρώπινου παράγοντα αλλά και λόγω της κακής ποιότητας του δρόμου, με ελλιπή φωτισμό, έλλειψη πεζοδρομίων, έχασαν τη ζωή τους πέραν των δέκα συνανθρώπων μας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα έναν 39χρονο, που παρασύρθηκε από όχημα στην περιοχή Πότιμα, αφού ελλείψει πεζοδρομίου περπατούσε δίπλα από τον δρόμο.

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής

Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, που επαναδιεκδικεί την εκλογή του, ο οποίος με δηλώσεις στη "Σ" ανέφερε: Με έχει ενημερώσει η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας ότι έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων και θα διαβιβαστούν στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για τα κατασκευαστικά Σχέδια, ούτως ώστε να υπάρξει ωρίμανση του Έργου και να είναι έτοιμο για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ως Πρόεδρος της Ε/πής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής, έχω θέσει σε προτεραιότητα τον σημαντικότατο αυτό οδικό άξονα, ο οποίος θα ενώνει τις τουριστικές περιοχές Κάτω Πάφου με τις περιοχές Χλώρακας, Κισσόνεργας, Κόλπου των Κοραλλίων - Αγίου Γεωργίου και Δήμου Πέγειας. Θα συμβάλει επίσης στην προώθηση της εκτέλεσης της Μαρίνας στα Πότιμα, του άλλου σημαντικού έργου υποδομής, το οποίο μαζί με τη δημιουργία στην ίδια τοποθεσία χώρου ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων θα θέσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη κρουαζιερόπλοιων την Επαρχία μας με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα. Είναι για πολλοστή φορά που καλούμε την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει επιτέλους μετά από εννέα σχεδόν συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης σε έργα και πράξεις προς όφελος της Περιφέρειας και ειδικότερα της Επαρχίας της Πάφου».

Διαχρονική πίεση και από το ΕΒΕ
Το ΕΒΕ Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γιώργο Μάη, «έχει θέσει για την Πάφο στις προτεραιότητές του τέσσερα έργα υπερτοπικής σημασίας, ανάμεσά τους φυσικά και ο συγκεκριμένος δρόμος. Αν και από τον καιρό που άρχισε η συζήτηση, είπε, πριν από σχεδόν 15 χρόνια, άλλαξαν κάποια δεδομένα και κανονισμοί που διέπουν την κατασκευή δρόμων, όπως γεωμετρικά στοιχεία που αφορούν ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους κ.ο.κ., ξεπεράσαμε και αυτό το εμπόδιο αφού αφαιρέθηκε μια λωρίδα πρασίνου στο πλάι δίνοντας έτσι περισσότερο πλάτος σε πεζούς και ποδηλάτες.

»Όπως είναι τα δεδομένα σήμερα και από τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας εκείνο που χρειάζεται είναι επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου λόγω και των αλλαγών που επήλθαν με την πάροδο του χρόνου από αναπτύξεις στην περιοχή. Αναμένεται επίσης να συμπληρωθούν οι δυο μελέτες που αφορούν τον δρόμο, η μία για τον ήχο και η άλλη για το περιβάλλον, τις οποίες ζήτησαν τα Δημόσια Έργα από ιδιώτες μελετητές. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δυστυχώς αρκετό δρόμο να διανύσουμε, αφού χρειάζεται επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου του δρόμου για να μπορέσει να προχωρήσει ακολούθως και η εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά δεν θα την εγκαταλείψουμε, αντιθέτως θα την παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, για να μπορέσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί να γίνει προσφοροδότηση του έργου».
Η άποψη των Τοπικών Αρχών

Η "Σ" επικοινώνησε και με τις τρεις μεγαλύτερες Αρχές της περιοχής, τον Δήμαρχο Πέγειας και τους προέδρους των Κ.Σ. Χλώρακας και Κισσόνεργας. Ο Δήμαρχος Πέγειας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα του θέματος. «Εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή στο Υπ. Συγκοινωνιών την πρόθεσή μας να πληρώσουμε τα κατασκευαστικά σχέδια και όλα τα έξοδα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε παρά μόνο ελάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα προωθηθεί, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, ο συγκεκριμένος δρόμος περνάει μέσα από χαλίτικη γη, κάτι που κάνει το έργο των υπηρεσιακών και της Κυβέρνησης ακόμη ευκολότερο, αφού αποφεύγονται πρόσθετες καθυστερήσεις». Ο Δήμαρχος της Πέγειας δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την Πάφο επαρχία που τυγχάνει δυσμενούς αντιμετώπισης σε σχέση με άλλες επαρχίες του νησιού. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη Μαρίνα της Πάφου.

Την ίδια πρόθεση για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια εξέφρασε και η Χλώρακα, ανέφερε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Νικόλας Λιασίδης. Πρόκειται για την κύρια τουριστική αρτηρία της Πάφου μετά την παραλιακή περιοχή της Κάτω Πάφου, εξυπηρετεί τις ανάγκες του μισού πληθυσμού της Επαρχίας, έχει στο μήκος αυτού του δρόμου 35 ξενοδοχειακές μονάδες και πολλές εκατοντάδες τουριστικά καταλύματα με χιλιάδες κλίνες και παρόλα αυτά ο δρόμος έχει τα χάλια του. Εκτός από την ανάπτυξη, ο κ. Λιασίδης έθεσε και θέμα ασφάλειας αφού διαπιστώνεται καθημερινά το φαινόμενο οι τουρίστες να διακινούνται στα χώματα και στα αγκάθια, για να πάνε είτε στον χώρο που διαμένουν είτε σε κάποια παραλία είτε για φαγητό. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και όλα αυτά σε συνδυασμό υποβαθμίζουν τόσο το τουριστικό προϊόν όσο και την εμπορική αξία της περιοχής.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος δρόμος υπάρχει αυτήν τη στιγμή μόνο στα χαρτιά, ανέφερε με τη σειρά του ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας, Γεώργιος Στυλιανού. Ο σχεδιασμός σήμερα φτάνει μέχρι τη συμβολή της Χρήστου Κκέλη με τη λεωφόρο Χρυσονέρας, αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν προχωρεί. Σε κάποιο βαθμό όλο αυτό υποβαθμίστηκε από το κεντρικό κράτος γιατί έχει διασυνδεθεί φαίνεται και με την κατασκευή της Μαρίνας στα Πότιμα. Η κατασκευή του δρόμου πρέπει να διαχωριστεί από την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου έργου. Η Μαρίνα δεν προβλέπεται να τελειώσει τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτό δεν μπορεί να κρατάει την περιοχή πίσω επειδή υπάρχει αυτή η διασύνδεση.