Λίγο μετά το Brexit…

Μετά από πάμπολλες δυσκολίες και ανακατατάξεις, επιτέλους υλοποιήθηκε το Brexit. Από την αρχήν του 2021, το Η.Β. είναι εκτός της ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό; Είναι πολύ γρήγορα να κάνει κάποιος έναν απολογισμό, παρά κάποιες διαπιστώσεις και ερωτηματικά. Πρώτα να δει τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών -ΕΕ και Η.Β.- και με τους τρίτους. Και επίσης τη γενική κατάσταση σήμερα (βλ. π.χ. Stefan Lehne, «Rivalsor Partners? The EU-UK Foreign Policy Relationship After Brexit», Carnegie Europe, March 30, 2021).

Είναι φυσικό, μετά από τόση διαμάχη για να πείσουν τους συμπατριώτες τους να εξέλθουν της ΕΕ, η Συντηρητική Κυβέρνηση του κ. Johnson να μην είναι τόσο «νοσταλγική» προς την Ένωση ή να επαινεί τα προτερήματά της. Ακούγεται πάντα το γνωστόν ότι τώρα το Η.Β. είναι εκτός της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και ελεύθερο να ανοίξει τα φτερά του στην οικουμένη. Ήδη, προς έκπληξη και απογοήτευση μερικών, το Η.Β. εξήλθε π.χ. της Συμφωνίας για ενοποιημένο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και της Συμφωνίας για Ενοποιημένο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, που ήταν κάποτε από τους κύριους υποστηρικτές.

Ένα άλλο θέμα που δείχνει τη σημερινή θέση του Η.Β. απέναντι στην Ευρώπη, είναι η θέση του Πρέσβη της ΕΕ στο Λονδίνο, η οποία είναι κάπως υποβιβασμένη. Όλες αυτές οι αντιδράσεις, όμως, είναι ίσως αποτέλεσμα του πρόσφατου διαζυγίου μεταξύ των δυο πλευρών. Στο μέλλον δεν φαίνεται πιθανό το Η.Β. να διατηρεί αυτήν την «απόμακρη» στάση απέναντι στην ΕΕ. Άλλωστε το Η.Β. είναι κι αυτό στην Ευρώπη και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τα ίδια με αυτά των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον κ. Biden και με τον κ. Blinken ως ξωτερικών, προσπαθεί να πλησιάσει και πάλιν την ΕΕ μετά την ψυχρότητα στις σχέσεις κάτω από τον κ. Trump.

Ως κατάληξη πιστεύεται ότι το Η.Β. θα διατηρήσει πάντοτε την ταυτότητά του χωρίς, όμως, να είναι εχθρικό προς την ΕΕ, πράγμα που δεν το συμφέρει άλλωστε.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων