Ώρα να αποπυροδοτηθεί η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού

Αναμφίβολα, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου μετά Κυπριακό είναι το δημογραφικό. Η συνεχιζόμενη πορεία της υπογεννητικότητας, που πλήττει την Κύπρο την τελευταία εικοσαετία σε συσχετισμό με τη γήρανση του πληθυσμού, πυροδοτεί ένα επικίνδυνο δημογραφικό σκηνικό, που αιωρείται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα με τις επίσημες δημογραφικές στατιστικές, η Κύπρος από το 1995 και εντεύθεν κατρακυλά επικίνδυνα, καθώς το σημερινό ποσοστό γονιμότητας, ύψους 1.33, είναι πολύ πιο χαμηλό από το 2.10, που θεωρείται αναγκαίο για αναπλήρωση του πληθυσμού.

Ο ενεργός πληθυσμός της Κύπρου, λοιπόν, λόγω της σοβαρής υπογεννητικότητας και κατ’ επέκτασιν της γήρανσης, συρρικνώνεται επικίνδυνα με σοβαρές επιπτώσεις στα κοινωνικοοικονομικά μας πράγματα αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής. Η χρονίζουσα αδυναμία επίλυσης του δημογραφικού επενεργεί ως ωρολογιακή βόμβα σε βάρος των Κοινωνικών Ταμείων, καθώς με το πέρασμα του χρόνου ο συρρικνούμενος ενεργός πληθυσμός δεν θα μπορεί να συντηρεί τους συνταξιούχους. Και αυτό είναι τραγικό. Είναι αυταπόδεικτο πως ο δημογραφικός εφιάλτης, που δυστυχώς βρίσκεται εντός των πυλών, δεν έτυχε της δέουσας σημασίας από καμία κυβέρνηση, ούτε από τη σημερινή, ούτε από τις προηγούμενες. Λόγω της πανδημίας και κατ’ επέκτασιν της οικονομικής ύφεσης, το δημογραφικό προσλαμβάνει πλέον σοβαρότατες διαστάσεις, οι οποίες πρέπει να ταρακουνήσουν τόσο την Κυβέρνηση, όσο και τη Βουλή. Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για στήριξη των οικογενειών και των γεννήσεων δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση μεγάλης προστιθέμενης αξίας για το σήμερα και το αύριο. Την ώρα που η κατοχική Τουρκία και το ψευδοκράτος πολλαπλασιάζονται αριθμητικά με ταχύτητα φωτός, είναι αδιανόητο εμείς ως χώρα, ως Κυπριακή Δημοκρατία, να μην εφαρμόζουμε επιθετική πολιτική στο δημογραφικό. Σε μια Κύπρο που γηράσκει επικίνδυνα, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε στις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, η λήψη σωστικών αποφάσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί ο δημογραφικός κατήφορος, που τείνει να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου σε γηροκομείο.

Αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων υπάρχουν. Αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Τέτοια μέτρα είναι:

- Παροχή εφάπαξ ποσού για τις δίτεκνες οικογένειες προκειμένου να αποκτήσουν τρίτο παιδί.

- Αύξηση κρατικών παιδοκομικών σταθμών για δωρεάν φιλοξενία παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

- Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και επέκταση της λειτουργίας του σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

- Ενίσχυση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής σε νεαρά ζευγάρια με ουσιαστικά κίνητρα για απόκτηση παιδιών.

Ήλθε η ώρα, η Πολιτεία να πάρει γενναία μέτρα για άμβλυνση του δημογραφικού εφιάλτη.

Πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα μπορεί να αντληθούν από την πάταξη της καλπάζουσας φοροδιαφυγής αλλά και από την εφαρμογή ενός νέου ευφάνταστου Επενδυτικού Προγράμματος, που να στηρίζει την πραγματική οικονομία και να συμβάλλει στη συνεχή ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς, η τεράστια ευκαιρία για αντιμετώπιση του δημογραφικού, και όχι μόνο, έχει χαθεί με την εφαρμογή του διάτρητου Επενδυτικού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων ή αλλιώς χρυσών διαβατηρίων, που αντί να βοηθήσει την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, πλούτισε τις τσέπες επιτήδειων κερδοσκόπων. Όμως, οι ευκαιρίες ξαναδημιουργούνται, αρκεί να υπάρχει όραμα και πολιτική βούληση, θέτοντας το συμφέρον της πατρίδας και της χειμαζόμενης κοινωνίας υπεράνω του κομματικού και του προσωπικού. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, αν πράγματι η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο τείνει, μαζί με το Μεταναστευτικό, να αναδειχθεί σε δεύτερο «Αττίλα».

* Δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Κίνημα Αλληλεγγύη.