"Ώς Δαμαί", κύριε Πρόεδρε και Γενικέ Εισαγγελέα

Ώς δαμαί και μη παρέκει. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα η αγωνιώδης κραυγή και η προτροπή. Τους καλούμε να παρέμβουν. Να παρέμβουν αμέσως και αποφασιστικά για να σταματήσουν την επέκταση της επιμόλυνσης του πληθυσμού με τον κορωνοϊό. Δεν γίνεται να κλείνουν τα μάτια σε αυτό που γίνεται και απειλεί τον πληθυσμό. Και είμαστε ξεκάθαροι. Μιλούμε για το κίνημα «Ώς Δαμαί», ή «Ως Δαμέ» δεν έχει σημασία, που με τις κινητοποιήσεις του συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Με βάση στοιχεία και μελέτες που έγιναν, αποδεικνύεται ότι οι συχνές κινητοποιήσεις και συγχρωτισμός χιλιάδων προσώπων, με οργανωτές τους «Ώς Δαμαί», έφεραν έξαρση της επιμόλυνσης στη Λευκωσία. Εκεί που η Λευκωσία είχε τον πιο χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας έφτασε να βρίσκεται στην κορυφή. Οι αιτίες και οι ευθύνες είναι πασιφανείς. Οι συχνές, ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις προσώπων, που με διάφορα προσχήματα οργανώνονται σε δρόμους και πλατείες της πρωτεύουσας, οδήγησαν στο άκρως απογοητευτικό αποτέλεσμα. Και, όπως βλέπουμε, οι οργανωτές συνεχίζουν τη δράση τους. Προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες κι άλλες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, παραγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που απειλούν τον πληθυσμό.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και στον Γενικό Εισαγγελέα και τους καλούμε να παρέμβουν. Να παρέμβουν πάραυτα και αποφασιστικά. Να εντοπίσουν τους υποκινητές, να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τον κόσμο. Είναι ευθύνη και καθήκον τους. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό επιβάλλουν οι νόμοι και οι κανονισμοί που η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει.

Όχι λίγες φορές στον ένα χρόνο που διαρκεί η πανδημία, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Υγείας τόνισαν ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο, ζούμε σε έκτακτη κατάσταση. Δεν είναι όμως αρκετό να το επισημαίνουν. Πρέπει να δράσουν και αναλόγως. Όπως επιβάλλει η έκτακτη κατάσταση στην οποία ζούμε. Να πάρουν μέτρα. Χωρίς ταλαντεύσεις. Με αποφασιστικότητα. Χωρίς συναισθηματισμούς. Με ρεαλισμό. Χωρίς κομματικούς ή άλλους υπολογισμούς. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οι νόμοι είναι εκεί και τους δίνουν τα απαραίτητα όπλα. Ας μην αφήσουν ανεύθυνους, είτε άτομα είτε ομάδες, να επιβάλουν τα «θέλω» τους σε ένα ολόκληρο λαό, με όλες τις πασιφανείς επιπτώσεις.

Το ίδιο αποφασιστικά να αντιμετωπίσουν και τους πάτρωνές τους. Ανεξάρτητα αν αυτοί ονομάζονται ΑΚΕΛ ή οτιδήποτε άλλο. Να κάνουν ξεκάθαρο ότι υπάρχει κράτος, υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

Η αναρχία και η ασυδοσία δεν πρέπει να περάσουν. Ο λαός έχει φτάσει στα όριά του. Εδώ και ένα χρόνο ασφυκτιά. Θέλει να φτάσει σε ένα τέλος. Δεν ανέχεται άλλο ανεύθυνους, ανεξάρτητα από τον μανδύα που φέρουν, να οδηγούν το μέλλον του στο άγνωστο. Ήρθε η ώρα να μαντρώσει αυτούς τους τύπους, να τους περιορίσει και να τους εμποδίσει να σπέρνουν το κορωνοϊό στην κοινότητα. Το ίδιο να πράξει με τους υποκινητές τους, κρυφούς και φανερούς. Οι Αρχές έχουν και τα μέσα και τους τρόπους να το κάνουν. Το απαιτεί ο λαός, που κουρασμένος και απηυδισμένος από τη μακρόχρονη ταλαιπωρία, αλλά και τον κίνδυνο που τον απειλεί, βροντοφωνάζει «Ώς Δαμαί».