Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Στα σκουπίδια φαγητό εστιατορίων, λόγω μη κατανάλωσης

Αλόγιστη σπατάλη τροφίμων διαπιστώνει έρευνα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε χώρους εστίασης, φιλοξενίας και υπηρεσίες τροφίμων

Την ώρα που ο πλανήτης ταλανίζεται από την ασιτία και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό, τεράστια σπατάλη τροφίμων στον τομέα της εστίασης διαπιστώνει εξειδικευμένη έρευνα που διενήργησε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ). Η έρευνα, που επικεντρώθηκε γύρω από τη συλλογή πληροφοριών για τη σπατάλη τροφίμων και την καταγραφή των προκλήσεων στη διαχείρισή τους σε επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, τροφοδοσίας τροφίμων, εστίασης και υπηρεσιών τροφίμων, διαπιστώνει πως καταγράφεται σημαντική σπατάλη σε τρόφιμα όπως ψάρια – πετάγεται το 70%, φρούτα και λαχανικά (50%), αρτοσκευάσματα (45%).

Life – «FOODPrint»

Η έρευνα της ΟΕΒ έγινε την περίοδο Δεκέμβριου 2020 - Ιανουάριου 2021 μέσω ηλεκτρονικού/διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Η εν λόγω δράση αποτελεί μέρος ευρύτερης, πολυεπίπεδης έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος Life – «FOODPrint», το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπίπτει με την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου για επίτευξη των ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων για βιώσιμη διαχείριση και δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030.

Η έρευνα της ΟΕΒ στις επιχειρήσεις είχε ως στόχο τον εντοπισμό των προκλήσεων, την εισήγηση μέτρων μείωσης της σπατάλης τροφίμων και καλών πρακτικών για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Από την έρευνα φάνηκε πως οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον ορισμό των οργανικών αποβλήτων, καθώς και των υλικών που μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Αναλυτικά η έρευνα

Η έρευνα έδειξε ότι στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων, που συμμετείχαν στην έρευνα:

- Το 70% της μερίδας του πιάτου από ψαρικά πετάγεται.

- Το 55% της μερίδας θαλασσινών (μαλακιά/μύδια/καβούρια) του πιάτου πετάγεται.

- Από τα φρούτα & λαχανικά́ το 50% δεν καταναλώνεται.

- Από τα αρτοσκευάσματα δεν καταναλώνεται το 45% της μερίδας.

- Το 40% των αμυλούχων τροφών καταλήγει στα σκουπίδια.

- Πετάγεται το 37% της μερίδας του πιάτου από κρέας.

- Από τα γαλακτοκομικά́ προϊόντα δεν καταναλώνεται το 33% της μερίδας που αναλογεί στο πιάτο.

- Το 25% της μερίδας ξηρών καρπών δεν καταναλώνεται.

- 3% των γευμάτων που ετοιμάζονται για το πρωινό́ πετάγονται.

- Το 1% των γευμάτων που ετοιμάζονται για το μεσημεριανό́ πετάγονται.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν πως μπορεί να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα πιο κάτω στάδια φύλαξης, προετοιμασίας και κατανάλωσης των τροφίμων: κατά την προετοιμασία του φαγητού, κατά τη φύλαξη των προμηθειών (κατάλληλα ψυγεία, μέθοδος παραγγελιών), από την ευαισθητοποίηση του πελάτη να παραγγέλλει μικρότερες ποσότητες και από την καλύτερη και ποιοτικότερη ανακύκλωση των αποβλήτων τροφίμων.

Take away προτείνεται μόνο από το 6%

Όσον αφορά τη διαχείριση φαγητού που δεν καταναλώθηκε από τον πελάτη, δυστυχώς ποσοστό μόλις 6% των επιχειρήσεων προτείνουν στον πελάτη το πακέτο take away. 30% των επιχειρήσεων δίνουν το φαγητό σε take away μόνο εάν το ζητήσει ο πελάτης και, τέλος, περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) δεν δίνει ποτέ το φαγητό που περίσσεψε στον πελάτη.

Λέμε όχι στη σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ηθικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, που θα πρέπει να απασχολεί όλους με στόχο τη μείωση ή ακόμα και εξάλειψη του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα απαιτείται να συμβάλουν στην πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να ξεκινά μεν από τους παραγωγούς, αλλά επιβάλλεται να κορυφώνεται σε όσους διαθέτουν τρόφιμα για κατανάλωση (ξενοδόχοι, εστιατόρια, λιανοπωλητές κ.ά.) με τελικό στόχο οι καταναλωτές και ο καθένας μας ξεχωριστά να ενώσουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων, να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά και να διαθέσουμε σε όσους τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στην εργασία, εστιατόρια και ξενοδοχεία

Είναι προτιμότερο στην εργασία μας, ή στις εξόδους μας, να επιλέγουμε να αγοράσουμε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίσουμε αν χρειαστεί, αντί να παραγγείλουμε μεγάλη μερίδα και να καταλήξει στα σκουπίδια.

Να ζητήσουμε στο μπουφέ π.χ. στην καντίνα της δουλειάς να μας σερβίρουν τη σωστή μερίδα φαγητού, αν, για παράδειγμα, δεν πεινάμε πολύ.

Να πάρουμε μαζί μας το φαγητό που έχει απομείνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας «FoodPrint», με σύνθημα «Τέρμα στη σπατάλη τροφίμων», αποτελούν το Συγκρότημα «Δίας», η ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι «Φίλοι της Γης» και οι σύμβουλοι περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability» και επικοινωνίας «Opinion and Action».

FOOD PRINT WEB BANNER-SigmaLive.jpg

Υποστηρίξτε τη