Κυπριακό

Μας εμπαίζουν και υποκύπτουμε στον εμπαιγμό

«Μ’ αυτό το σκηνικό στην πενταμερή, είναι προφανές πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παίξει ακόμα μια φορά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»

Την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη επικρατεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα και «κτίζονται» νέα τείχη διαχωρισμού με χώρες της Ευρώπης να καλούνται να ενταχθούν σε στρατόπεδα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη για την άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο, η οποία θα διεξαχθεί από 27-29 Απριλίου.

Όπως λέχθηκε, η 27η Απριλίου είναι αφιερωμένη σε διμερείς συναντήσεις του ΓΓ με τα «μέρη» και στην εναρκτήρια δεξίωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαφανισθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αλλά και του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του οποίου η χώρας μας είναι από το 1960 ένα από τα αναγνωρισμένα κράτη μέλη του. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν πολλές διμερείς συναντήσεις του Γ.Γ. με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τους δύο ηγέτες και πιθανή τριμερής συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Πέραν των δύο ηγετών και των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, στη Γενεύη θα βρίσκεται και αντιπρόσωπος της Ε.Ε. Ήδη ανακοινώθηκε το όνομα της Angelina Eichhorst, διευθύντριας τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η κ. Eichhorst δεν θα είναι μέρος της άτυπης διάσκεψης, ούτε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου της δεύτερης ημέρας, ωστόσο θα έχει διμερείς συναντήσεις με εμπλεκόμενα μέρη.

Δηλαδή στη Γενεύη θα βρίσκεται μεν αντιπρόσωπος της ΕΕ, όμως θα περιοριστεί σε διμερείς επαφές, χωρίς να έχει ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Για το θέμα αυτό συνομίλησαν την περασμένη Κυριακή οι κ. Γκουτέρες και Μπορέλ. Πάντως, δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπου της Ε.Ε. σε καμιάν από τις διαδικασίες της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων της δεξίωσης και του δείπνου. Παρομοίως, δεν αναμένεται ανάλογο με την ΕΕ ρόλο να έχουν στη Γενεύη και τα μόνιμα μέλη του Σ.Α., κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Είναι πλέον σαφές πως ο Αντόνιο Γκουτέρες υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας. Για να μη δυσαρεστήσει την Άγκυρα, αποδέχθηκε τους εκβιασμούς της και ικανοποίησε την επιθυμία Τουρκίας και Βρετανίας για ν’ απουσιάζει η ΕΕ απ’ τη Γενεύη.
Παράλληλα και η ίδια η ΕΕ, ως έτοιμη από καιρό, υπέκυψε μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς και αφήνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστο ένα κράτος-μέλος της, απέναντι στις παγίδες που μεθοδεύουν εδώ και καιρό οι δύο εγγυήτριες Βρετανία και Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ακόμα μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Ανίκανη και ανήμπορη να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις.
Το σκηνικό που μεθοδεύτηκε προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις για τη δική μας πλευρά. Η ανοχή του ίδιου του ΓΓ ΟΗΕ αλλά και η ατολμία της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν, με την Τουρκία να επιβάλλει τους όρους της. Δυστυχώς, η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια βυθίζεται όλο και περισσότερο στην αμερικανική εξάρτηση έχοντας απολέσει σημαντικούς συμμάχους, ενώ και η Κύπρος την ακολουθεί με βήμα γοργό.

Μ’ αυτό το σκηνικό στην πενταμερή, είναι προφανές πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παίξει ακόμα μια φορά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Βέβαια άλλα μας διαβεβαίωναν οι Ευρωπαίοι εταίροι (Μπορέλ, Μισέλ και ρέστοι), πως η Ε.Ε. όχι μόνο θα είναι παρούσα, αλλά θα έχει και ουσιαστική συμβολή. Αυτές τις υποσχέσεις τις δέσαμε κομποσχοίνι και διατρανώναμε την «αποφασιστικότητά μας για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή», η οποία, όπως φαίνεται, δεν θα είναι και τόσο άτυπη, καθότι στις διμερείς επαφές κρύβονται οι λεπτομέρειες με την άσκηση πιέσεων στην αδύναμη πλευρά.

Τη θεατρική αυτή παράσταση την έχουμε ξαναδεί, όπως και την επανάληψη του εμπαιγμού από τους δήθεν συμμάχους ή τους δήθεν προσηλωμένους στο διεθνές δίκαιο, επικεφαλής του οργανισμού Ην.Εθνών και Ε.Ε.

Οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία και οι υποτελείς της στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνουν με φανατισμό και εμμονή πως η πενταμερής είναι χάσιμο χρόνου και ότι η Τουρκία θεωρεί τα κατεχόμενα εθνική υπόθεση, γι’ αυτό και θα επιμένει σε λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο Haberturk, την περασμένη Τρίτη, είπε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν θα διαπραγματευτούμε την ομοσπονδία με τη ‘διοίκηση’ στην Κύπρο με τον ίδιο τρόπο. Ως Τουρκία και ‘τδβκ’ η στάση μας είναι η ίδια. Αυτή είναι εθνική υπόθεση. Πλέον πρέπει να αξιολογήσουμε άλλες επιλογές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πολιτική ισότητα και πρέπει οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν επί της κυριαρχικής ισότητας». Η 5 συν 1 άτυπη συνάντηση, είπε, «ήταν δική μας πρόταση», προσθέτοντας ότι «στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διαπραγματευτούμε τι θα συζητήσουμε».

Πρέπει, ανέφερε, «να δούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Εάν υπάρχει πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις αρχές. Ως ‘τδβκ’ και Τουρκία θα πάμε εκεί εποικοδομητικά και με κατανόηση. Και θα εξηγήσουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού. Απείλησε, μάλιστα, πως:

«Οποιοσδήποτε σχηματισμός και αν γίνει σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, για να μεταφερθεί σε άλλες χώρες πρέπει να έχει τη δική μας άδεια. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει αυτό το προϊόν για να είναι οικονομικό πρέπει να περάσει μέσω Τουρκίας».

Βέβαια και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει το ρεφρέν της Τουρκίας ως γνήσιος εγκάθετός της. Μιλώντας στο ψευδοϋπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη δήλωσε πως πηγαίνουν ήσυχοι στη Γενεύη γιατί έχουν την Τουρκία πίσω τους.

Αυτά λοιπόν θα θέσει η Τουρκία και το ψευδοκράτος στη Γενεύη και διερωτάται κανείς πώς αναμένουν Γκουτέρες και Λουτ να υπάρξει κοινό όραμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές εφόσον οι ίδιοι οι επικεφαλής του ΟΗΕ έχουν διαγράψει προ καιρού τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Σ. Ασφαλείας.

Εμφυλιοπολεμικές αντιπαραθέσεις

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο συνεχίζονται οι εμφυλιοπολεμικές αντιπαραθέσεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο να αποκαλύψει τα πρακτικά της συνάντησής του πριν από μερικά χρόνια με τον Τσαβούσογλου, ωσάν και αυτό θα μας βγάλει από τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν γύρω από την Κύπρο οι Τουρκία και οι σύμμαχοί της.

Στο ίδιο τέμπο και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο πως «εάν συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη».

Με αυτά βγάζουμε την Τουρκία άμοιρη ευθυνών για τα δεινά μας και στρέφουμε τα πυρά στους εαυτούς μας. Λες και δεν είναι η Τουρκία που επιμένει σε λύση δύο κρατών και δεν έχει μετατρέψει τους Τ/κ σε μειοψηφία, εποικίζοντας και εξισλαμίζοντας στα κατεχόμενα. Φαίνεται πως ακόμα μια φορά τ’ αφτιά του Άντρου Κυπριανού δεν ακούν τι λέει το στόμα του και δίνει οδηγίες στον Πρόεδρο πώς θα διαπραγματευθεί κάποια ζητήματα. Όπως δήλωσε, πρότειναν στον ΠτΔ δίχως να υποχωρήσει στα ζητήματα αρχών, δίχως να δώσει οτιδήποτε από την αρχή, να πει ότι βλέποντάς τα όλα ως ένα συνολικό πακέτο θα μπορούσε να συζητήσει κάποια ζητήματα και σε ό,τι αφορά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Τουρκία θα είναι έτοιμη να συζητήσει στα υπόλοιπα ζητήματα.

Ποια άλλα ζητήματα, δηλαδή, κύριε Άντρο; Τι άλλο απέμεινε να αποδεχθούμε για να μην κατηγορηθούμε για τυχόν ναυάγιο της διάσκεψης, αφού η Τουρκία με τις θέσεις της εκεί το πάει;

Ακόμα και αν η Τουρκία φορτωθεί τις ευθύνες για το ναυάγιο, κανένας δεν θα μπορέσει να την αποτρέψει από τυχόν νέα τετελεσμένα, τα οποία θα επιχειρήσει μετά τη διάσκεψη της Γενεύης.

Το ζητούμενο είναι να αυξήσουμε αντί να μειώνουμε τους συμμάχους μας και να απεγκλωβιστούμε από τα στεγανά των αμερικανο-βρετανών και των άλλων Ευρωπαίων ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της Τουρκίας. Να καλέσουμε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν ρόλο και λόγο και να πάψουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό.