Παραπολιτικά

Όταν ο Πρόεδρος έγινε... Τζέιμς Μποντ

Τι είναι πάλι αυτή η ιστορία, που ξεπήδησε ξαφνικά, με τις αλληλοηχογραφήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τσαβούσογλου, κατά την ιδιαίτερη συνάντησή τους πριν από τρία χρόνια; «Όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς», αποκάλυψε ο Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στον Άλφα.

Προφανώς δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον και γι’ αυτό ήθελαν να υπάρχουν ηχογραφημένα τεκμήρια. Πονηρός ο Μεβλούτ, αλλά εξίσου σιεϊττάνης και ο Νίκαρος. Ελπίζω απλώς ότι ο δικός μας, όταν αποφάσιζε να μετατραπεί σε... Τζέιμς Μποντ, υποψιαζόταν και την πιθανότητα να τον ηχογραφούσε ο συνομιλητής του, και να ήταν προσεκτικός σε κάθε λέξη που έλεγε.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πώς έγινε η ηχογράφηση. Με τα κινητά τους; Με μικρό μαγνητοφωνάκι; Φορούσαν κοριό και ηχογραφούσε κάποιος άλλος τη συνομιλία; Βέβαια, δεν έχει τόση σημασία το πώς, όσο το τι. Τι ακριβώς διαμείφθηκε; Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που υποστήριξε δημόσια ο Τσαβούσογλου, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού είχε μιλήσει υπέρ της λύσης δύο κρατών και ότι του είχε ζητήσει πίστωση χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο Πρόεδρος διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο και ανέφερε ότι επεσήμανε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από τη διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Λογικά, ο Τσαβούσογλου θα πρέπει να θεώρησε ότι η ηχογραφημένη συνομιλία εκθέτει τη δική μας πλευρά, διαφορετικά δεν θα έμπαινε στον κόπο να αποστείλει απομαγνητοφωνημένο κείμενο στα Ηνωμένα Έθνη. Τελικά, μας έχουν ηχογραφημένους, μας έχουν και... γραμμένους.

Διερωτώμαι, πάντως, αφού υπάρχει απομαγνητοφωνημένη η επίμαχη συνομιλία, γιατί να μη δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε να δικαιωθεί και ο κ. Αναστασιάδης και να διαλυθούν και οποιεσδήποτε σκιές;

Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε, κάποια στιγμή, να δούμε και κανένα σχετικό βίντεο... από τον Αλ Τζαζίρα;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ