Αναλύσεις

Ζητείται λαός! Φόρος τιμής στον Βάσο Λυσσαρίδη

Ζητείται λαός! Λαός που να αναδεικνύεται ο ίδιος σε ξίφος και δόρυ. Που να χαράσσει βαθιές τομές σε ένα σύστημα σαθρό μιας κατ’επίφαση Δημοκρατίας που ξεκίνησε στραβά και στραβά αρμενίζει.

210427095645_lissaridis[1].jpg

Λόγος βαρύς σαν Ιστορία! Μόνο ένας Βάσος Λυσσαρίδης θα μπορούσε να προτάξει αυτή την πολυσήμαντη επιταγή ως άλλη αντίδραση, απάντηση, ή σχολιασμό σε όσα τραγικά καθημερινά και διαχρονικά τεκταινόμενα στην πολιτική και γεωστρατηγική αρένα κατατέθηκαν ως προβληματισμός ενώπιον του. Σε όσα μια ζωή με ανεξίτηλα τα στίγματα της καταξίωσης του καταστάλαξε μέσα του. Μας το ζήτησε, δυο χρόνια πριν, ανήμερα των 99 του χρόνων…

Ζητείται λαός!

Να μπει μπροστά και ν’ ανακόψει το φάντασμα του φασισμού. Έταξε η μοίρα στον φέρελπι τότε Γιατρό, τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και τον Κοκκινοσκούφη του Πενταδάκτυλου να σηκώσει το βάρος μιας γενιάς και να υπερασπιστεί με τη ψυχή, με το σώμα και το παράδειγμά του την υπόσταση της νεόδμητης και επιμελώς ατελούς Κυπριακής Δημοκρατίας που λίγοι πίστεψαν και ετεροχρονισμένα οικειοποιήθηκαν. Και εκείνος ο λίγος αλλά εκλεκτός λαός, ο λαός του Λυσσαρίδη δεν είχε ποτέ τα ψηλά ποσοστά της θεσμικής εξουσίας και των ξενοκίνητων πολιτικών σχημάτων αλλά είχε το ειδικό βάρος που έχει ο χρυσός και το ατσάλι. Που ήταν πάντα σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης. Αυτός ο λαός ο πικρός, με τον άδικο σταυρό στον ώμο που τον όρισε η μοίρα να κουβαλά το βάρος των αμαρτιών μιας γενιάς και να κρατήσει ορθή απέναντι στον φασισμό την πατρίδα το 1974 αντέχοντας μετα-πραξικοπήματα και νεκροθάφτες της Δημοκρατίας, καλείται τώρα να βγάλει από την βαθιά τρύπα της σύγχρονης «πολυφωνίας» τάχα μου και της παρεξηγημένης ανοχής το φίδι που σκόπιμα εξέθρεψε η δεξιά του ΔΗΣΥ και επιμελώς ανάστησε η δήθεν αριστερά του ΑΚΕΛ με τις σκηνοθετημένες δήθεν αντιπαραθέσεις, ανακόπτοντας την ακριβοπληρωμένη πορεία του.

Ζητείται λαός!

Να αναχαιτίσει στη λαίλαπα του εθνικού εξευτελισμού που διαγράφεται με την έκδηλη ανοχή στους Τουρκο-βρεττανικούς σχεδιασμούς που στοιχειώνουν στην Γενεύη που εξελίσσεται μεθοδευμένα το επόμενο σκαλοπάτι της Ζυρίχης. Που μόνος εκεί, τότε Γιατρέ μας, διέβλεψες τους μακροπρόθεσμους Τουρκικούς σχεδιασμούς, που αργά και σταθερά επαληθεύτηκαν και θέριεψαν. Για χρόνια γαλουχούσε ο Γιατρός αυτό το λαό με νουνεχείς οδηγίες για την σημασία της γεωστρατηγικής που αναδεικνύεται σε γεωπολιτική και τόνιζε προφητικά τη σημασία της ελάχιστης αποτρεπτικής ισχύος, εφαρμόζοντας το ιστορικό πως « αν θέλεις ειρήνη θα πρέπει να ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Οι σημερινοί και χθεσινοί κρατούντες χλεύαζαν και τον χαρακτήριζαν λίγο-πολύ γραφικό και πολεμοχαρή. Μας άφησαν χωρίς σπίτι και χωρίς κάστρο για να μας αφήσουν τώρα και χωρίς εθνικό πλούτο και χωρίς εθνική αξιοπρέπεια.

Ζητείται λαός!

Να ορθώσει το ανάστημα και την γροθιά μπροστά στα «συντροφικά» μαχαιρώματα από δήθεν αριστερούς και δήθεν αντιφασίστες που ποτέ δεν άντεξαν τη σύγκριση με το μεγαλείο του αιώνιου έφηβου, την καθαρότητα του σοσιαλιστικού του βάθους. Γιατί εκείνος γνώριζε, και γνωρίζει ακόμη, πώς να τιμά και να προσκυνά πατρίδες χωρίς να γίνεται σωβινιστής, πώς να αναδεικνύει λαούς –μπροστάρηδες χωρίς να γίνεται ισοπεδωτικά διεθνιστής, παραμένοντας πατριώτης και στρατιώτης του κόσμου. Γιατί πρώτος διέγνωσε σαν αλάνθαστος Γιατρός πως δεν μπορείς να είσαι αριστερός και σοσιαλιστής σαν ξεκληρίζεις λαούς πίσω από την βαριά σκιά του σιδηρού παραπετάσματος ή σαν αρνείσαι στο δικό σου λαό το δικαίωμα να έχει τη γη του ελεύθερη, το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα ριζιμιά του κύρη του, ενώ ανέχεσαι και χειροκροτείς σαν ετερόκλητοι απάτριδες αποκαλούν τούτα τα χώματα «καταραμένα»!

Ζητείται λαός!

Λαός που να αναδεικνύεται ο ίδιος σε ξίφος και δόρυ. Που να χαράσσει βαθιές τομές σε ένα σύστημα σαθρό μιας κατ’επίφαση Δημοκρατίας που ξεκίνησε στραβά και στραβά αρμενίζει. Ένας λαός που ανασυντάσσεται για να διαπερνά την ασύγγνωστη ενδοτικότητα και την υποτέλεια σε Τουρκοφρενείς επιταγές που τον κατατρέχουν κι από όταν ακόμη αγωνιζόταν σύσσωμος απέναντι στον Άγγλο δυνάστη. Γιατί δεν του συγχωρέθηκε ποτέ αυτό το …θράσος των Αυξεντίου και των Παλληκαρίδηδων να ενοχλούν αυτοκρατορίες και κοσμοκρατορίες. Που σήμερα μετεξελίχτηκαν σε μονοκρατορίες συμφερόντων και βρίσκουν συμμάχους τους λάγνους της εξουσίας που διαγράφουν λαούς και πατρίδες στο βωμό του πλουτοκρατικού διεθνισμού, δίχως όρια ανάμεσα σε τάχα μου ιδεολογίες και στρατόπεδα. Γαλάζιοι και κόκκινοι φασισμοί ενωμένοι στην πλουτοκρατία και τον αντεθνικό ενδοτισμό.

Ξίφος του ηγέτη ο λαός του! Και το στιβαρό χέρι του Βάσου Λυσσαρίδη είναι τώρα οπλισμένο όσο ποτέ άλλοτε γιατί αναπνέει αθανασία μέσα από την αίγλη του.

Ο Πενταδάκτυλος δεν στέργει να περιμένει άλλο, Γιατρέ μας! Τώρα πορεύεσαι με τους Ακρίτες και μέσα στα μαρμαρένια αλώνια πάλεψες με τον χάρο για την δική μας λευτεριά.

Ο λαός σου, Γιατρέ μας, σύσσωμος γονατίζει μπροστά στο σεπτό σου σκήνωμα και μέσα στην ορφάνια του δηλώνει παρών!

Και βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας

*Μέλος Π.Γ. Κ.Σ ΕΔΕΚ, Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας