Κυπριακό

Αναστασιάδης: Ο ΓΓ δεν αποδέχεται 2 κράτη - Τατάρ: Ιστορικό βήμα

Τι είπαν σε ξεχωριστές διασκέψεις τύπου οι Αναστασιάδης και Τατάρ. Τι είπε ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης από τη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το πέρας της άτυπης Πενταμερούς.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης δια στόματος Γκουτέρες για σύγκλιση νέας άτυπης Διάσκεψης ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατέστησε σαφές τόσο προς την τ/κ πλευρά όσο και προς την τουρκική πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή από κανέναν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ «ήταν σαφής προς την τ/κ πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή». 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ε/κ πλευράς. Επίσης ζήτησε να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση, «ότι παρά την εμμονή τ/κ και τουρκικής πλευράς δεν εγκατέλειψε ο ίδιος την προσπάθεια (σ.σ ο ΓΓ του ΟΗΕ), επιθυμώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη Σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμπαράσταση και η στήριξη Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η αγγλική πλευρά και γι’ αυτό εκφράζω ευχαριστίες προς τον κ. Ράαμπ. Σε καμιά των τοποθετήσεων τους (σ.σ οι Άγγλοι) δεν ξέφευγαναπό το πλαίσιο των ΗΕ για λύση, τόνισε.

Τατάρ: «Ιστορικό βήμα»

Ως «ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου μετά το πέρας της Πενταμερούς Διάσκεψης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των κυπριακών συνομιλιών, είπε, καταγράψαμε  «την πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. 

«Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Çavuşoğlu έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ », είπε ο Τατάρ, «Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'', με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς».

Όπως μεταδίδει το SigmaLive, ο Τατάρ επεσήμανε την υποστήριξη της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής και είπε «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Çavuşoğlu για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού. «Μόλις ενημέρωσα τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο», είπε. 

Δένδιας: Η στάση της Τουρκίας δεν άφησε χώρο για κοινό έδαφος

Εποικοδομητική στάση έδειξε η ελληνική πλευρά στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του ΓΓ, οι οποίες θα συνεχιστούν με νέα Πενταμερή, θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. «Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε.