Κυπριακό

ΓΓ ΟΗΕ: «Δεν βρήκαμε κοινό έδαφος» - Ανακοίνωσε νέα Πενταμερή

Σε 2-3 μήνες αναμένεται νέα Πενταμερής για το Κυπριακό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν εγκαταλείπω, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στην Γενεύη, εξαγγέλλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στις θέσεις που η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασαν στην άτυπη συνάντηση που ολοκληρώθηκε σήμερα. «Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια».

«Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευμάρεια, μαζί», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ξεκαθάρισε πως θα προσπαθήσει να εργαστεί για την ευημερία των Κυπρίων. 

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε νέα άτυπη πενταμερή τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες και δεν θα τα παρατήσει.

Πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα για την επιτυχία της επόμενης πενταμερούς.

Χρονικά την τοποθέτησε σε 2-3 μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απεσταλμένη του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και Αρχισυντάκτρια της «Σημερινής», Σκεύη Σταύρου, σημειώνει πως στη βάσει πληροφοριών αναμένεται τον Ιούνιο. 

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι θα γίνουν στο μεταξύ διαβουλεύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο ΓΓ είπε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.