Παιδεία

Αναζωογόνηση με το κλείσιμο σχολείων

Για αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μιλά η Πολιτεία – Για αυθαίρετο κλείσιμο σχολείων μιλούν οι άμεσα επηρεαζόμενοι

Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας είναι εκ των ων ουκ άνευ και μάλιστα πολύ καθυστέρησε, όπως πολλοί θα έλεγαν. Ανάμεσα στις «αλλαγές» που θα προκύψουν περιλαμβάνεται η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο σχολείο Φανερωμένης. Αλλαγή που δεν είναι καθολικά καλοδεχούμενη, αφού πολλοί μεν χαιρέτισαν την είδηση, όμως οι άμεσα επηρεαζόμενοι φωνάζουν για αυθαίρετο κλείσιμο των σχολείων.

Στόχος είναι η αναζωογόνηση της περιοχής

Ξεκίνησε ήδη τις συναντήσεις με διάφορες οργανώσεις ο Υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, στην οποία περιλαμβάνεται και η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στα εκπαιδευτήρια της Φανερωμένης. Ένα πλάνο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία περίπου χρόνια, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Υπουργός με το πέρας των πρώτων συναντήσεων που είχε με τον Δήμαρχο Λευκωσίας και αντιπροσώπους του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, ΠΑΣΙΚΑ, ΠΟΒΕΚ και ΕΒΕΛ.

«Έχουμε θέσει τις κύριες παραμέτρους αυτού του πλάνου, το οποίο αφορά την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών έργων υποδομής, τη χρηματοδότηση άλλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών που θα λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια και τη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών, ούτως ώστε να μετατρέψουμε τη Λευκωσία σε μια αναγεννημένη, αναζωογονημένη πόλη, προς όφελος όλων μας, προς όφελος όλων των κατοίκων της, Κυπρίων και μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να ζουν αρμονικά», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη αναγέννησης της περιοχής.

Αναμένονται οι υπογραφές

Μνημόνιο μεταξύ Αρχιεπισκοπής, Πανεπιστημίου Κύπρου, του Υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Λευκωσίας αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων. Όπως αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου των δύο φορέων, η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην εντός των τειχών πόλη αποτελεί πάγιο αίτημα του ΕΒΕ Λευκωσίας.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική απόφαση, ικανή να αλλάξει άρδην τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην περιοχή. Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα κτήρια της εντός των τειχών πόλης, το ‘‘Παρθεναγωγείο Φανερωμένης’’ και ταυτόχρονα δημιουργεί εκείνη την κρίσιμη μάζα που χρειάζεται η περιοχή για ανάκαμψη, αφού αναμφίβολα η μεταφορά της έδρας της Αρχιτεκτονικής Σχολής θα προσελκύσει φοιτητές και νέους ανθρώπους, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα αναζωογονήσουν την περιοχή».

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του σχολείου

Κανένας σοβαρός λόγος για να κλείσουν το σχολείο, φωνάζουν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωσή τους, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρουν: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και την έντονη διαφωνία μας με το ενδεχόμενο του κλεισίματος των σχολείων. Καλούμε την Πολιτεία να σταματήσει άμεσα τις όποιες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και να προσκαλέσει σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς (Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Οργανωμένοι Γονείς, Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, ΥΠΠΑΝ), με στόχο την αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής».

Σε διαμαρτυρία έξω από το σχολείο κατήλθαν οι Σύνδεσμοι Γονέων των Σχολείων Φανερωμένης, μαζί με τα παιδιά και εκπαιδευτικούς την περασμένη Παρασκευή, θέλοντας να εκφράσουν τη διαφωνία τους απέναντι στις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να ληφθούν οι ίδιοι υπόψη. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Γ.Γ. της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, δήλωσε ότι γι’ ακόμη μια φορά λαμβάνονται αποφάσεις που δεν έχουν ξεκάθαρο νόημα. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το κλείσιμο των σχολείων, εφόσον εδώ φοιτούν 120 μαθητές».

«Κάτω τα χέρια από το σχολείο»

Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι μόνο σε περιπτώσεις όπου στο σχολείο φοιτούν κάτω από δέκα μαθητές, δικαιολογείται το κλείσιμο των σχολείων. «Εδώ μιλούμε για 60 μαθητές στο Δημοτικό και 60 στο Γυμνάσιο. Άρα καμία δικαιολογία για τον εκτοπισμό των μαθητών». Όσο για το πού θα μεταφερθούν οι μαθητές, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «ουδεμία ενημέρωση είχαμε από το Υπουργείο Παιδείας για το πού θα πάνε τα παιδιά, μόνο αυτό που ακούγεται ότι θα μεταφερθούν στα γύρω σχολεία. Για ποια γύρω σχολεία μιλούν; Για του Αγίου Κασσιανού, που δεν είναι καν σχολείο αλλά σπίτι; Ή για άλλα που είναι ήδη πλήρη από παιδιά; Αν ήθελαν πράγματι να αναβαθμίσουν τα σχολεία και την περιοχή, ας έκτιζαν ένα σχολείο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και αυτά τα παιδιά αλλά και τα παιδιά των γύρω σχολείων, όπως του Αγίου Κασσιανού».

Για αυθαίρετο κλείσιμο του σχολείου έκανε λόγο ο Γ.Γ. της ΠΟΕΔ. «Αποφασίστηκε γι’ ακόμη μια φορά το κλείσιμο του Δημοτικού και του Γυμνασίου Φανερωμένης, χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τους άμεσα επηρεαζόμενους, με πρόσχημα την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και καραμέλα τη μεταφορά της σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι μαθητές εδώ δεν εμποδίζουν την αναβάθμιση της περιοχής». Ο ίδιος θυμάται κατά την εμπειρία του ως Διευθυντή του Σχολείου, πριν από εφτά περίπου χρόνια, την προσπάθεια να κλείσουν ξανά το σχολείο με το ίδιο πρόσχημα, όπως υποστηρίζει. «Η αντίδραση ήταν έντονη και τότε και δεν προχώρησαν. Θέλουν να μεταστεγαστεί η Αρχιτεκτονική Σχολή εδώ για να μεταφέρουν φοιτητές και φοιτητικές εστίες στην περιοχή. Η σχολή εδρεύει στην οδό Λήδρας. Άρα οι φοιτητές είναι ήδη στην περιοχή. Συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος να εκτοπίσουν τους μαθητές».

Αδικαιολόγητες οι φωνές διαμαρτυρίας

Κύριο μέλημα είναι η αναβάθμιση των γύρω σχολείων, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του. Όσο για τις αντιδράσεις για το κλείσιμο των σχολείων της Φανερωμένης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι δεν είναι δικαιολογημένες οποιεσδήποτε αντιδράσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως θα συζητήσει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να εξηγήσει ότι ο σχεδιασμός δεν επηρεάζει κατ’ ουδένα λόγο τα παιδιά ή τους εκπαιδευτικούς.

«Το μέλημά μας είναι και η αναβάθμιση των γύρω σχολείων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στη Φανερωμένη. Δεν είναι θέμα ότι κλείνει ή ανοίγει ένα σχολείο, είναι ένα ευρύτερο θέμα αναγέννησης και αναζωογόνησης μιας πόλης, όπως έγινε και σε ιστορικά κέντρα πόλεων του εξωτερικού», κατέληξε ο κ. Πετρίδης. Απαντώντας στην κριτική που ασκείται σχετικά με τον τρόπο μετάβασης των μαθητών στο νέο τους σχολείο, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το θέμα συζητείται με τον Δήμο Λευκωσίας. Επίσης υποστήριξε ότι οι μετανάστες θα ζουν σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, γεγονός που είναι θετικό για τους ίδιους. «Ακούω κάποιες απόψεις και διερωτώμαι αν απευθύνονται σε μένα, ο οποίος είμαι κάτοικος της παλιάς Λευκωσίας συνειδητά και από επιλογή ζω ανάμεσα σε μετανάστες. Επί θητείας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησε κέντρο υποδοχής μεταναστών σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι μου, ενώ εγκαινίασα και άλλα κέντρα εξυπηρέτησης μεταναστών, γι’ αυτό θεωρώ παντελώς αστήριχτες κάποιες απόψεις. Θέλουμε ομαλή συμβίωση με τους μετανάστες σε μιαν αναβαθμισμένη περιοχή».

Όσο για τους μαθητές των δύο σχολείων της Φανερωμένης, το Υπουργείο Παιδείας, όπως μας λέχθηκε, ήδη εξετάζει τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για τα παιδιά.