Παιδεία

Από το online στο διά ζώσης ξανά

Μια απόφαση δρόμος είναι και μια εβδομάδα προσαρμογής, ώστε μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί ν’ αντιληφούν ότι δεν βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή, αλλά σε κανονική τάξη

Τα κεφάλια μέσα ή αλλιώς όλοι οι μαθητές πίσω στα θρανία από την περασμένη Παρασκευή. Ήχησε το πρώτο κουδούνι για το 2021 για τους μαθητές του Γυμνασίου, με τους περισσότερους από αυτούς να δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη μέρα, όπως διεμήνυσε Υπουργός αλλά και εκπαιδευτικές οργανώσεις, με μόνο ελάχιστα περιστατικά ανυπακοής στην υποβολή σε rapid test.

Επανένταξη χωρίς διαγωνίσματα

Όλα τα παιδιά στα σχολεία, αυτό ήταν το ζητούμενο εξ αρχής, όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε πρόσφατες δηλώσεις του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ομαλή προσαρμογή των παιδιών μετά την πολύμηνη απουσία τους από το σχολείο. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, αφήνοντας να νοηθεί ότι η σχολική χρονιά ενδέχεται να παραταθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου. «Έχουμε δουλειά να κάνουμε, μένουν μερικοί μήνες, θα αξιοποιήσουμε όλο το χρονικό διάστημα και βεβαίως θα δοθούν στα παιδιά απαραιτήτως εκείνες οι πυρηνικές γνώσεις που χρειάζονται.

»Το σχολείο αναπροσαρμόστηκε, στα Γυμνάσια υπάρχουν οδηγίες, δεν ξεκινάμε με διαγωνίσματα και τυπικές διαδικασίες. Να επανενταχθούν τα παιδιά και με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, σας διαβεβαιώ, είναι πανέτοιμοι να κάνουν το καλύτερο», κατέληξε ο κ. Προδρόμου. Όσο για τις τελικές προαγωγικές εξετάσεις, ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα γίνουν και πότε θα ολοκληρωθεί η χρονιά.

Για την πρώτη εβδομάδα μίλησε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, στη «Σημερινή», θέλοντας να επαναλάβει ότι στόχος είναι η προσαρμογή των παιδιών αλλά και των καθηγητών. «Δεν είναι εύκολο να παραμένει κανείς τόσο καιρό μακριά από τις ρουτίνες, τις συνήθειες, το σχολικό περιβάλλον. Χαιρετίζουμε την απόφαση να μη διενεργηθούν διαγωνίσματα κατά την πρώτη εβδομάδα. Αυτή θα είναι μια εβδομάδα προσαρμογής, στήριξης και επίλυσης αποριών και εμπέδωσης της ύλης».

Πάντα με την προσκόμιση αρνητικού τεστ

Το στοίχημα είναι η παραμονή των παιδιών στα σχολεία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η προσπάθεια να είναι συλλογική και συνεχής. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ο οποίος επανέλαβε ότι είναι καθιερωμένη η λειτουργία των σχολείων με την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Θα πρέπει να ενεργήσουμε προσεκτικά, ώστε να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες γονιών και μαθητών.

»Αυτό που θα βοηθήσει είναι και τα φιλικότερα ρινικά rapid test, που πιο εύκολα θα τα δέχονται τα παιδιά της Μέσης Εκπαίδευσης. Ο κανόνας είναι ότι όλοι προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικό τεστ». Όσο για τη μικρή μερίδα των εκπαιδευτικών, που δεν προσκόμισαν αρνητικό τεστ, το Υπουργείο ανέλαβε την άμεση αντικατάστασή τους, ενώ οι μαθητές που παραμένουν σε αυτοπεριορισμό θα τύχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Πιεστικές» οι παγκύπριες;

Αντιδράσεις δέχθηκε το ΥΠΠΑΝ για το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε. Ο ίδιος ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι οι εξετάσεις γίνονται μέρα παρά μέρα και αφήνεται χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μαθήματα. Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι «θα μπορούσαμε να αφήνουμε το διάστημα μιας εβδομάδας και να κάνουμε εξετάσεις που να διαρκούν ενάμιση με δύο μήνες. Ακριβώς επειδή υπάρχει η πανδημία, επιβάλλεται να συμμαζέψουμε τις εξετάσεις διότι το σχολείο είναι διδασκαλία και όχι εξετάσεις». Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την πεποίθηση πως αν όλοι είναι συνεπείς ως προς τα μέτρα, όλα θα διεξαχθούν ομαλά.

Το Παγκύπριο του μέλλοντος

Σε πρωτοποριακές αλλαγές και αναβαθμίσεις προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας, που αφορούν το Παγκύπριο Γυμνάσιο, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η λειτουργία του Παγκύπριου Γυμνασίου ως εξατάξιου σχολείου, με τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Ταυτόχρονα, το Παγκύπριο Γυμνάσιο ειδικά θα λειτουργήσει ως σχολείο χωρίς να ισχύει εκπαιδευτική περιφέρεια, ούτως ώστε να μπορούν να φοιτούν μαθητές και μαθήτριες προερχόμενοι/ες από οποιανδήποτε περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Προδρόμου, «ο στόχος είναι στο σχολείο αυτό να εφαρμοστούν πιλοτικά, υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα -στο πλαίσιο των σχεδιασμών του Υπουργείου- μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και με τη συνεργασία επιστημονικών συμβούλων. Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκινά από την επόμενη σχολική χρονιά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι «δυο ξένες γλώσσες στο σχολείο». Θα είναι πιλοτικό πρόγραμμα, με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως από τη μεθεπόμενη χρονιά σε όλα τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. Συγκεκριμένα, θα επεκταθεί η διδασκαλία της Γαλλικής και στη Β’ και Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, προκειμένου συνολικά οι μαθητές και μαθήτριες κατά την εξάχρονη φοίτησή τους στη Μέση Εκπαίδευση να διδάσκονται δυο ξένες γλώσσες. Όπως ακριβώς είναι και η κατεύθυνση που δίνει η Ε.Ε. με την πολιτική των δυο ξένων γλωσσών».

Το πρώτο S.T.E.M. Γυμνάσιο στην Κύπρο

Απαριθμώντας τις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι θα γίνει το πρώτο Γυμνάσιο S.T.E.M. «Στοχεύουμε το Παγκύπριο να γίνει το πρώτο Γυμνάσιο S.T.E.M., όπου S.T.E.M. σημαίνει Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, με στόχο να ενισχύσουμε τις θετικές επιστήμες. Μια κατεύθυνση στην οποία συνολικά πρέπει σε όλα τα σχολεία να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Η λειτουργία του ολοήμερου Γυμνασίου είναι επίσης ακόμη ένα σημαντικό πρόγραμμα. «Θα είναι το πρώτο Ολοήμερο Γυμνάσιο, στο οποίο θα συμπεριληφθεί ενισχυμένη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του Ολοήμερου Γυμνασίου θα εισαγάγουμε επίσης διαδικασίες στήριξης της μαθητικής κοινότητας. Πρόκειται για υπηρεσίες με απασχόληση και ψυχολόγου/κοινωνικού λειτουργού προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν προβλήματα και να δίνονται λύσεις σε ζητήματα που τα τελευταία χρόνια καταγράφονται και μέσα από σχετικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε σχολεία, σε διάφορες βαθμίδες και περιπτώσεις».

Ενίσχυση των Δημοτικών του ιστορικού κέντρου

Οι αποφάσεις για τη γενικότερη αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου κάλυπταν και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει κτηριακά τα τρία σχολεία του ιστορικού πυρήνα της Λευκωσίας, του Δημοτικού Σχολείου Ευγενίου και Αντωνίας Θεοδότου, του Ελένειου και του Αγίου Κασσιανού. Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι αυτή η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι τα σχολεία θα δεχθούν παιδιά από το Δημοτικό Φανερωμένης.

Εκτός αυτών, πρόκειται να λειτουργήσει προαιρετικό ολοήμερο νηπιαγωγείο στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Αντωνίου και Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου ή στο Ελένειο. Τέλος, προβλέπεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα από 25 να μειωθεί στους 20 για ενίσχυση του αλφαβητισμού.