Αναλύσεις

Ξεφύτρωσε νέα «επιτροπή» αποζημιώσεων

Συμβουλευτική εταιρεία, η LPS, με έδρα το Λονδίνο, θέλει να λειτουργήσει ως η αντίστοιχη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους

Άκρως ανησυχητική και με σοβαρές διαστάσεις στο θέμα του Κυπριακού, η μυστήρια υπόθεση με ιστοσελίδα, που προωθεί πλέον τη διεκδίκηση τ/κ περιουσιών στον «νότο». Την πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνει μια περίεργη συμβουλευτική εταιρεία, η LPS, με έδρα το Λονδίνο.

Όπως καταγράφεται στην κύρια ιστοσελίδα της lpsconsultancy.com: «Είσαι Τουρκοκύπριος; Έχετε ακίνητο στον νότο; Η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί την ιδιοκτησία σας και κάνει ό,τι θέλει μαζί της, παρόλο που έχετε τίτλους ιδιοκτησίας; Έχουμε τη δυνατότητα να το ανατρέψουμε παρέχοντας τις υπηρεσίες μας, για να σας παραχωρήσουμε την ιδιοκτησία σας μέσω των κατάλληλων καναλιών».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το μόνο που χρειάζεται είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας και η απόδειξη ότι αυτοί που θα αποταθούν κοντά τους ζουν στο εξωτερικό και δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για την απώλεια της περιουσίας τους. Σημειώνεται, επίσης, ότι, ακόμα κι αν το άτομο που έχει την περιουσία είναι νεκρό, με τη συγκατάθεση της οικογένειας τού αποθανόντος είναι εφικτή η ανάκτηση της περιουσίας του.

Η ιστοσελίδα, που φαίνεται να υπάρχει τους τελευταίους μήνες, παρέχει πληροφορίες στα Τουρκικά, Ελληνικά, Αγγλικά αλλά και Γερμανικά. Παρουσιάζει μάλιστα και σχετικό πληθυσμιακό χάρτη της Κύπρου του 1960 και το πώς άλλαξε την εθνολογική σύνθεση μετά την τουρκική εισβολή. Σημειώνεται πως, το 1974, 45 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους από τον «Νότο της Κύπρου». Εκείνοι που επλήγησαν, αναφέρει, έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιουσία στην οποία ζούσαν, ενώ πολλοί έφυγαν εντελώς από την Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.