Αναλύσεις

Θα κάνουμε Πάσχα, αλλά με… μέτρο

Η λογική πίσω από τις νέες χαλαρώσεις, ο στόχος και οι εκτιμήσεις για το φετινό Πάσχα, που από τη μια αναμένεται να είναι διαφορετικό από πέρσι, αλλά από την άλλη θεωρείται δεδομένο πως κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν

Ξεχωριστό αναμένεται να είναι και το φετινό Πάσχα, αφού τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους να προχωρήσουν στην αποκλιμάκωση με πιο γενναιόδωρες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. Οι νέες χαλαρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Απριλίου έχουν χρονικό ορίζοντα το τέλος του μήνα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να επέλθει η πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος και, σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πλάνο, που αυτόν τον μήνα ανεβάζει στροφές, με το πέρας δύο εβδομάδων οι αρμόδιοι θα είναι σε θέση να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα με σκοπό να υπάρξουν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Εύθραυστη η επιδημιολογική εικόνα

Όπως δήλωσε κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση, αλλά παραμένουν σε μη ασφαλή όρια, ενώ όσον αφορά τα νοσηλευτήρια η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη και αναστρέψιμη. Συγκεκριμένα, από τις 11 Μαρτίου μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2021 καταγράφηκαν 6.495 κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος των νοσηλευομένων κυμαίνεται μεταξύ 180 και 210 ασθενών την ημέρα. Κατά την πιο πάνω περίοδο κατεγράφησαν 18 θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την ασθένεια COVID-19, ενώ το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων για την ασθένεια του κορωνοϊού COVID-19 κυμάνθηκε κοντά στο 1%. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, αποφάσισε ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να συνεχιστεί με αργά βήματα, που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από την υγειονομική κρίση με ασφάλεια, χωρίς να ακυρώνουμε τις πολύμηνες προσπάθειες της κοινωνίας και να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι νέες χαλαρώσεις

Με γνώμονα λοιπόν τα πιο πάνω, διαμορφώθηκε το νέο καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και θα συνεχίσει μέχρι και το τέλος του μήνα, το οποίο έχει ως εξής: Όλοι οι μαθητές όλων των βαθμίδων επέστρεψαν στις τάξεις τους και παρακολουθούν τα μαθήματά τους με φυσική παρουσία. Αυξήθηκε ο αριθμός του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια σε εφτά άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής). Επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κ.λπ), ενώ αυξήθηκε ο υφιστάμενος αριθμός ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια. Επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων. Τέλος, αυξήθηκε ο αριθμός των SMS ανά πολίτη σε τρία για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες παρέμεινε το όριο των 2 μηνυμάτων.

Επαναξιολόγηση εν όψει του Πάσχα

Το νέο διάταγμα -όπως αναφέρθηκε προηγουμένως- έχει ισχύ μέχρι και το τέλος του μήνα, ωστόσο το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου την εβδομάδα που προηγείται της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα. Σημειώνεται πως φέτος το Πάσχα πέφτει στις 2 Μαΐου, ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου στις 24 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων στις 25 Απριλίου, Αγία Εβδομάδα από 27 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου, καταλήγοντας στη Δευτέρα του Πάσχα στις 3 Μαΐου. Αυτήν τη στιγμή, αυτό που ισχύει για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία με φυσική παρουσία στις εκκλησίες είναι το ανώτατο όριο των 50 παρευρισκομένων. Όσον αφορά την προσευχή ή το προσκύνημα σε εκκλησίες, εκτός των ωρών που τελείται εκκλησιασμός ή/και άλλες θρησκευτικές τελετές, επιτρέπεται νοουμένου ότι εντός του χώρου θρησκευτικής λατρείας δεν παρευρίσκονται πέραν των 10 προσώπων ταυτόχρονα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με βάση το ισχύον διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας. Οπότε οι πιστοί δεν θα μπορούν να γιορτάσουν την Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ως είθισται. Περαιτέρω, όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με το ισχύον διάταγμα, επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε οικίες με την προϋπόθεση ότι οι επισκέπτες δεν ξεπερνούν τα τέσσερα άτομα.

Στην εξίσωση και οι εμβολιασμοί

Αυτό που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει μετά το πέρας δύο με τριών εβδομάδων από την έναρξη της εφαρμογής των νέων χαλαρώσεων -δηλαδή από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 20 του μήνα περίπου- η οποία θα σκιαγραφηθεί από τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να αναπτύξει ταχύτητα εντός Απριλίου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, η Κύπρος τον Απρίλιο αναμένεται να παραλάβει επιπλέον 270.000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε εμβολιασμό επιπρόσθετα 195.000 ατόμων τουλάχιστον με την 1η δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων (τουλάχιστον με μια δόση) σε 310.000 μέχρι τις αρχές Μαΐου, καλύπτοντας τις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 45 ετών και άνω. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αρμόδιους το 2ο τρίμηνο αποτελεί καθοριστική καμπή στο εμβολιαστικό πλάνο της Κυβέρνησης, που υπολογίζει ότι, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού που θα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, θα έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου.

Τα σενάρια για το Πάσχα

Οπότε εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν και υπό την προΰπόθεση ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα κυλήσει ομαλά, η Κυβέρνηση κατά την επαναξιολόγηση της κατάστασης ενόψει του Πάσχα, θα κληθεί να μελετήσει το ενδεχόμενο της αύξησης του ανώτατου ορίου του αριθμού των παρευρισκομένων στις εκκλησίες και τις οικίες. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συζητήσεων ενδέχεται να τεθεί και η διαφοροποίηση της ώρας του κέρφιου ή ακόμα και η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, ειδικά για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Περαιτέρω, αναμένεται πως θα επανεξεταστεί και το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS στο 8998 για τις μετακινήσεις. Όλα αυτά, βέβαια, θα συμβούν εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εάν, όμως, συμβεί το απευκταίο και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερεύσει, τότε ίσως τεθούν πιο αυστηροί περιορισμοί, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως έχουν τα δεδομένα και να μη διαφοροποιηθεί το ισχύον διάταγμα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ένα: φέτος θα κάνουμε Πάσχα, αλλά με… μέτρο.

Ο στόχος των επιδημιολόγων

Όπως εξήγησε στη «Σημερινή» το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, οι νέες χαλαρώσεις που έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι και το τέλος του μήνα διαμορφώθηκαν ως έχουν για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσηλευτήρια και παράλληλα για να προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο, με στόχο να είμαστε σε θέση το Πάσχα να προχωρήσουμε με πιο γενναιόδωρες χαλαρώσεις. Μέχρι τότε, όπως είπε, «χρειάζεται προσοχή γιατί τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 400 κρούσματα ημερησίως, γεγονός που αποδεικνύει πως χαλαρώνουμε». Οπότε, πρόσθεσε, «όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στη συλλογική συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα». Αναφερόμενος στο κομμάτι των εμβολιασμών, ο Δρ Καραγιάννης τόνισε ότι ελπίζει «ο κόσμος να καταλάβει πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν και να σταματήσουμε τον ιό». Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τις ημέρες του Πάσχα, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς το επιτρέψουν, θα ξαναδούμε την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού των εκκλησιαζομένων και γενικά τα πρωτόκολλα για το πώς θα μπορούσαν οι εκκλησιασμοί να τελεστούν με ασφάλεια. Περαιτέρω, ερωτηθείς για το κέρφιου και τα SMS, είπε πως «αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, θα μπορούν να αρθούν και το κέρφιου και τα μηνύματα».