Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Απεβίωσε ο πρώην ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος - Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη μάχη για τη ζωή έχασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (05/04) ο Σωκράτης Χάσικος σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Η τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο «Σίγμα» στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Τη μάχη για τη ζωή έχασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (05/04) ο Σωκράτης Χάσικος σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. 

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο στη Γερμανία. 

Ο Σωκράτης Χάσικος διετέλεσε Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ τις περιόδους 1991-1996 και 2006-2011.

«Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου. 

xasikos2.jpg

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, «η απώλεια του Σωκράτη Χάσικου, είναι απώλεια για τον τόπο μας, γιατί ο Σωκράτης πρόσφερε πολλά και μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ιδιαίτερα στην  προσπάθεια που καταβάλλουμε για  επίλυση του Κυπριακού για το οποίο είχε πάθος», σημειώνει. 

«Αιωνία σου η μνήμη, Σωκράτη μου. Εύχομαι κουράγιο στα τρία υπέροχα παιδιά σου, την Άννα, τον Ιωάννη και τον Φρίξο, και σε όλους τους αγαπημένους σου συγγενείς», καταλήγει. 

Σύμφωνα με το «SigmaLive», ο Σωκράτης Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου του 1956 και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο.

Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AlfaMediaGroup.

Ήταν νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Αλήθειας, ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Sport-Fm και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Omega.

Ήταν νυμφευμένος με την Έλλη Κουλέρμου. Έχει δύο υιούς και μία κόρη.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Εκλέγηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1991 στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996 με τον ίδιο συνασπισμό.

Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 που ολοκληρώθηκε η θητεία της κυβέρνησης.

Επανεξελέγη βουλευτής με τον ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2006. Δεν διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.  Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επαφής Κυβέρνησης-Βουλής-ΠΑΣΥΔΥ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Την 1 Μαρτίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 10 Μαΐου 2017 που υπέβαλλε την παραίτηση του για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Τελευταία συνέντευξη

Η τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη δόθηκε στο στούντιο του Σίγμα, στον Γιάννη Καρεκλά και την εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Εκεί ο κ. Χάσικος απάντησε για μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν και αφορούν την επικαιρότητα. Με την ένταση που τον χαρακτήριζε, μίλησε για την θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2013 μέχρι το 2017 και για τα όσα ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, όπως αυτή του Τζο Λόου και την σχέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ με την εν λόγω υπόθεση.

Ο κ. Χάσικος στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη, μεταξύ άλλων μίλησε επίσης, τη διαπλοκή των αξιωματούχων της Πολιτείας και της Εκκλησίας, τον ρόλο των τραπεζών, τον Γενικό Ελεγκτή αλλά και για τη σχέση του με το Προεδρικό.

Υποστηρίξτε τη