Υγεία

Δύσκολες ώρες για τα άτομα με HIV…

Η πανδημία αύξησε τα περιστατικά κατάθλιψης, απομόνωσης, ανεργίας και φτωχοποίησης στους φορείς του AIDS

Την αλτρουιστική, ακούραστη και δυναμική δράση του συνεχίζει γι’ ακόμα μια χρονιά το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του HIV/AIDS (ΚΥΦΑ).

Η πρόεδρος του ΚΥΦΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εθελοντές του δίνουν καθημερινά αγώνα, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε με την πανδημία του κορωνοϊού, να εξασφαλίσουν την απαραίτητη οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στα άτομα με HIV.

Δυστυχώς, η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς, αφού γενικότερα αυξήθηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης, απομόνωσης και ανεργίας, με συνεπακόλουθο την αύξηση της φτώχιας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, αρκετοί χορηγοί μείωσαν τις χορηγίες προς το Κέντρο.

Όπως είπε: «Ο περασμένος χρόνος ήταν πολύ επώδυνος για άτομα με HIV, αφού αρκετοί κλείστηκαν στο σπίτι τους χωρίς να έχουν κάποιον να τους βοηθήσει, λόγω του λοκ ντάουν.

»Φοβούνταν πάρα πολύ από τυχόν μόλυνση με κορωνοϊό, αφού κάτι τέτοιο θα τους έστελνε στο νοσοκομείο με άγνωστες συνέπειες. Ωστόσο η ομάδα του ΚΥΦΑ μετέβαινε έστω και έξω από τις οικίες τους και τους άφηνε τα ψώνια και τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους».

Έρχεται η νέα εκστρατεία

Το ΚΥΦΑ, που πρωτοπορεί στις εκδηλώσεις διαφώτισης και στήριξης, συνεχίζει και φέτος τις σχετικές δράσεις, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Τις προηγούμενες ημέρες διοργανώθηκε, με όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά του covid-19, σχετική κινηματογράφηση με μηνύματα κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού και ενημέρωσης για τους τρόπος μόλυνσης με τον ιό του HIV.

H νέα εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινωνικού συνόλου για το πώς αντιμετωπίζεται η νόσος και τους συγκεκριμένους τρόπους μετάδοσής της.

Η φετινή εκστρατεία θα προβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα στο facebook, Instagram και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΥΦΑ.

Η προβολή της εκστρατείας θ’ αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Απριλίου και αφορά 16 σύντομα βίντεο με γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα από τον χώρο της επιστήμης, του θεάματος, του αθλητισμού και εθελοντές που στέλνουν το δικό τους μήνυμα λέγοντας «ναι» στην προφύλαξη και «όχι» στον στιγματισμό. Ο καθένας που συμμετέχει στην καμπάνια θα στέλνει το δικό του μήνυμα κατά της προκατάληψης και του ρατσισμού.

Κάθε μήνα θα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία, που θα ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου, αφού τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αρχίσει η νέα εκστρατεία για το 2022.

Στόχος, σύμφωνα με την κ. Στέλλα Μιχαηλίδου, είναι η προώθηση του Checkpoint, για δωρεάν εξέταση. Επιδίωξη είναι, όπως είπε, όλοι όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί να εξετάζονται τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο, για Ηπατίτιδα Β, Γ, Σύφιλη και HIV.

«Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 1464 για να κλείσουν ραντεβού, ανώνυμα και δωρεάν και σε ελάχιστα λεπτά θα λαμβάνουν το αποτέλεσμα και, αν χρειαστεί, την κατάλληλη καθοδήγηση και τυχόν ψυχολογική στήριξη», ανέφερε.

Η πρόεδρος του ΚΥΦΑ ευχαρίστησε τους διαχρονικούς χορηγούς των εκστρατειών της, τους εθελοντές και τους χορηγούς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Υγείας, την MSD, την ΟΠΑΠ Κύπρου και τη Τράπεζα «RCB». Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι συμμετέχουν στη νέα εκστρατεία και τους εθελοντές και μέλη του Δ.Σ του Κέντρου.

Πρόσθεσε πως το καλοκαίρι προγραμματίζεται νέα μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης σε όλες τις πόλεις, μαζί με την κινητή μονάδα του Checkpoint, που θα διενεργεί δωρεάν τεστ.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Η Στέλλα Μιχαηλίδου στάθηκε για άλλη μια φορά στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με το HIV. Όπως είπε, «έχουν πολλές ανάγκες που αφορούν τη διαβίωση αλλά και την υγεία τους, αφού συγκεκριμένα σκευάσματα και βιταμίνες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ, πρέπει να αγοράζονται από τους ίδιους τους ασθενείς.

»Πολλές φορές τα επιπλέον φάρμακα που οφείλουν να αγοράσουν φθάνουν μέχρι και 100 και πλέον ευρώ μηνιαίως, την ώρα που το βοήθημα που λαμβάνουν είναι μόλις 300 ευρώ».

Επεσήμανε μάλιστα τη δυσκολία αυτών των ανθρώπων στην εξεύρεση εργασίας, λόγω της ασθένειάς τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ή δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται.

«Ο ρατσισμός ακόμα υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το στίγμα. Το στίγμα είναι πιο σημαντικό πρόβλημα και επιβάλλεται να εξαλειφθεί, για να μπορούμε να λεγόμαστε ευνομούμενη κοινωνία», κατέληξε.

Το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του HIV/AIDS

Το Κ.Υ.Φ.Α. (Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του HIV/AIDS) ιδρύθηκε την 1ην Δεκεμβρίου του 2000 και είναι ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Πρόκειται για μία εθελοντική οργάνωση, που έχει σκοπό τη συμπαράσταση και την υποστήριξη προς τους φορείς του AIDS και τις οικογένειές τους. Επίσης στοχεύει στην καταπολέμηση της προκατάληψης και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου στον πόνο των συνανθρώπων μας. Αποβλέπει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του AIDS. Το Κέντρο λειτουργεί χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του, στο πλαίσιο του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και της απόλυτης εχεμύθειας.