Παραπολιτικά

Λιγότερα στη σακούλα, περισσότερα στην τσέπη

Σε... ποπ σταρ των ημερών αναδεικνύεται ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής. Μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ανήγγειλε και το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων ΠΟΠ (Πληρώνω Όσο Πετώ). Με βάση το δεύτερο αυτό πρόγραμμα, ο κάθε πολίτης θα πληρώνει για όσα σκύβαλα απορρίπτει και όχι για όσα επαναχρησιμοποιεί ή ανακυκλώνει. Τα σκουπίδια του θα τα τοποθετεί σε προπληρωμένες σακούλες, οι οποίες θα πάρουν τη θέση των τελών αποκομιδής σκυβάλων που καταργούνται. Πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρείται δίκαιο, αφού εδράζεται στην αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Με άλλα λόγια, όποιος παράγει λιγότερα απόβλητα, θα πληρώνει και λιγότερα. Δίνεται, έτσι, ένα οικονομικό κίνητρο σε κάθε νοικοκυριό για να μειώσει τα απόβλητά του και να συμμετάσχει ενεργά στην ανακύκλωση. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς στον Δήμο Αγλαντζιάς και από του χρόνου θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους.

Απ’ εκεί και πέρα, θα έχουμε να κάνουμε και με φαινόμενα απόπειρας να ξεγελαστεί το σύστημα, σύμφωνα με την «παραδοσιακή» κυπραίικη νοοτροπία της κομπίνας, της πονηριάς, της ανεύθυνης συμπεριφοράς, αλλά και της γαϊδουριάς. Γι’ αυτό θα πρέπει να προνοούνται πολύ αυστηρές ποινές για όσους θα θελήσουν να παρακάμψουν το σύστημα ΠΟΠ (Πληρώνω Όσο Πετώ) και να το αντικαταστήσουν με το σύστημα... ΠΟΦ (Πετώ Όπου Φτάσω), για να αποφύγουν να αγοράσουν τις προπληρωμένες σακούλες του νέου συστήματος.

Την ίδια ώρα οξύτατο παραμένει το πρόβλημα των ασυνείδητων που ξεφορτώνονται καναπέδες, παλιές οικιακές συσκευές, στρώματα και άλλα άχρηστα είδη του νοικοκυριού τους σε διάφορους χώρους, παντού. Αν κρίνουμε από τις εικόνες ντροπής που βλέπουμε συχνά στα τηλεοπτικά δελτία, με μετατροπή ακόμη και περιοχών φυσικής καλλονής σε σκουπιδότοπους, οι ασυνείδητοι αφθονούν στην πολιτισμένη, λέμε τώρα, ευρωπαϊκή μας νήσο...

ΜΠΟΞΕΡ