Παραπολιτικά

Οι ψευδαισθήσεις του κορωνοϊού

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες οι ψευδαισθήσεις γύρω από την πανδημία. Και δεν μιλάμε για τους αρνητές του κορωνοϊού και τους αντιεμβολιαστές, ούτε για εκείνους που πιστεύουν ότι, αν νοσήσουν, θα τη βγάλουν όπως την απλή γριπούλα. Μιλάμε για εκείνους που δέχονται την ύπαρξη του κορωνοϊού, που υποβάλλονται σε τεστ και κάνουν και το εμβόλιο. Εδώ οι τυχόν ψευδαισθήσεις είναι ακόμη πιο επικίνδυνες. Διότι ο άλλος, έχοντας κάνει το εμβόλιο ή έχοντας στο χέρι ένα αρνητικό rapid test, μπορεί να πιστεύει ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο κι έτσι χαλαρώνει ή και παραμερίζει τα μέτρα αυτοπροστασίας και αλληλοπροστασίας. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι επειδή έκανες ένα τεστ και αποδείχθηκε αρνητικό, είσαι άτρωτος. Την ίδια μέρα, ή τις επόμενες, μπορεί να κολλήσεις τον ιό και αν δεν ακολουθήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να τον διασπείρεις στην οικογένεια και το εργασιακό σου περιβάλλον. Ούτε και το εμβόλιο σού εξασφαλίζει απόλυτη ανοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση μελών του προσωπικού του Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα οποία, ενώ είχαν λάβει από τον περασμένο Ιανουάριο και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μολύνθηκαν τελικά από τον ιό.

Η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι το άλφα και το ωμέγα της συνολικής προσπάθειας για αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικότερα τώρα που ξεκίνησαν περαιτέρω χαλαρώσεις, έστω και με το σταγονόμετρο.

Τουλάχιστον να μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα σε καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι πέρσι. Με αρκετούς, ωστόσο, περιορισμούς. Το πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα επικρατεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν τότε, αφού η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και εκεί έξω κυκλοφορούν και οι πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αν μας έρθει, ας πούμε, και η βραζιλιάνικη μετάλλαξη, ξεχάστε το Πάσχα. Θα πάμε πίσω δύο μήνες, στην περίοδο... των Απόκρεω. Με βραζιλιάνικο Καρναβάλι!

ΜΠΟΞΕΡ