Κυπριακό

Τατάρ κατά Αναστασιάδη: «Τρομοκρατική» η ΕΟΚΑ, «αμυντική» η ΤΜΤ

Τατάρ: «Η επανένωση σημαίνει μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί.» Ερτουγρούλογλου: Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι κοινότητα του «ελληνοκυπριακού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία». Καταφέρθηκε κατά του Ψηφίσματος 186 και μίλησε για «πολιτική ισότητα» μέσα από την συνομοσπονδία.

Συνεχίζει ακάθεκτη η αναπαραγωγή του ψέματος στα κατεχόμενα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δημιούργησαν την ΕΟΚΑ για τη στρέψουν κατά των Τουρκοκυπρίων. Στις δηλώσεις Τατάρ δεν αναφέρεται καθόλου ο αντιαποικιακός χαρακτήρας της ΕΟΚΑ και ότι ποτέ δεν στοχοποίησε τους Τουρκοκύπριους.

Εμφανώς ο στόχος του κατοχικού ηγέτη είναι η καλλιέργεια του φανατισμού, πράγμα που κορυφώνεται αυτές τις μέρες με τη σειρά του κρατικού «TRT1» με τίτλο «Μια φορά κι ένα καιρό στην Κύπρο» η οποία αποτελεί επικοινωνιακή επίθεση κατά της Κύπρου, γεμάτη ψέματα και διαστρεβλώσεις. Στη σειρά η ΕΟΚΑ παρουσιάζεται ως καρικατούρα και οι αγωνιστές ως αιμοδιψείς τουρκοφάγοι, χωρίς καν αναφορά στον αντιαποικιακό αγώνα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου καταφέρθηκε κατά του καταφέρθηκε κατά του Ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ του Μαρτίου του 1964 και μίλησε για «πολιτική ισότητα» που μεταφράζεται ως «κυριαρχική ισότητα» σε καθεστώς συνομοσπονδίας.

Τατάρ κατά Αναστασιάδη

Τον ισχυρισμό ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τις οποίες χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση την ΤΜΤ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, προέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάψει να υπερασπίζεται «μιαν τρομοκρατική οργάνωση όπως η ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του, όπως γράφει η Güneş (05/04/2021).

Σε γραπτή δήλωση, σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την 66η επέτειο έναρξης του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία. Ο Τατάρ χαρακτήρισε την ΕΟΚΑ «τρομοκρατική οργάνωση» και την ΤΜΤ «αμυντική οργάνωση» και υποστήριξε:

«Όταν στη δήλωση που έκανε ο Αναστασιάδης χαρακτήριζε την 1η Απριλίου ως μιαν από τις πιο λαμπρές μέρες του Ελληνισμού, φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι την 1η Απριλίου 1955 η ΕΟΚΑ άρχισε τις τρομοκρατικές ενέργειες με βόμβες και όπλα και ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος. Στις ίδιες του δηλώσεις ο Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ, αναφέρει και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου. Είναι πολύ αξιοπρόσεχτο και τρομακτικό να δηλώνει ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Την ώρα που ο Αναστασιάδης δήλωνε ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για τα μέλη της ΕΟΚΑ, στη νότια Κύπρο εντείνεται η εχθρότητα κατά των Τούρκων, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι επιθέσεις κατά των τζαμιών μας και των θρησκευτικών και ιερών μας χώρων που βρίσκονται στην νότια Κύπρο, γράφονται συνθήματα του τύπου ‘θάνατος στους Τούρκους’, εκδίδονται γραμματόσημα στη μνήμη της τρομοκρατικής οργάνωσης και στα ελληνοκυπριακά σχολεία αναρτώνται λευκές σημαίες με σταυρό που συμβολίζουν τον αγώνα για ένωση […]».

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η επανένωση στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημαίνει μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα και «μπάλωμά τους στο ελληνοκυπριακό κράτος». Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται όπως έκαναν στο παρελθόν και δεν θα κάνουν τον «λαό» τους μειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

Ισχυριζόμενος ότι ο βασικός λόγος που η ελληνοκυπριακή ηγεσία απαιτεί την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο είναι  η επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο αφήνοντας ανυπεράσπιστο και απροστάτευτο τον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Τατάρ υποστήριξε ότι όποιο και αν είναι το κόστος δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επιστρέψει ο «λαός» τους σε μέρες γεμάτες εγκλήματα και θηριωδία και δεν θα τον εγκαταλείψουν «στο έλεος της ελληνοκυπριακής τρομοκρατίας».

«Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ του κράτους μας, της κυριαρχίας μας, της ελευθερίας μας, των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού», πρόσθεσε.

Ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικότητες της Κύπρου με τη δήλωση ότι η ΤΜΤ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΤΜΤ ήταν μια αμυντική οργάνωση κατά των επιθέσεων της «τρομοκρατικής ΕΟΚΑ», ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, δεν δολοφόνησε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους και δεν διέπραξε εγκλήματα και γενοκτονία. «Αν δεν υπήρχε η ΤΜΤ, θα συντελούταν μια δεύτερη τραγωδία της Κρήτης στην Κύπρο και δεν θα έμενε ζωντανός έστω και ένας Τούρκος», ισχυρίστηκε.

Ο Τατάρ «συμβούλευσε», κατά την έκφρασή του, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην υπερασπίζεται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ που μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος, να μην προβαίνει σε αναληθείς ισχυρισμούς και να μην ξαναπιάσει στο στόμα του την ΤΜΤ που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του τουρκοκυπριακού «λαού».

Κατέληξε λέγοντας ότι αν θα επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, όλοι πρέπει να αποδεχθούν τις πραγματικότητες που βιώθηκαν και να ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επικρίσεις Σανέρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη για την ΕΟΚΑ

Απαράδεχτο χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υπερασπίζεται την νοοτροπία της ΕΟΚΑ, η οποία δολοφόνησε Τουρκοκύπριους για να κάνει την Κύπρο ελληνική», κατά την έκφρασή του, όπως γράφει η Güneş (05/04/2021). Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι με αυτή την νοοτροπία δεν θα είναι δυνατό να φτάσουμε πουθενά κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Ο Σανέρ υποστήριξε και τα εξής:

«Οι πραγματικότητες που υπάρχουν δείχνουν ότι το σωστό για εμάς είναι να υπερασπιστούμε το κράτος μας, την κυριαρχία μας, να συνεχίσουμε τον δρόμο μας μαζί με την Τουρκία. Λόγω της ψυχικής κατάστασης που βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι και της πολιτικής που ακολουθούν, οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε άλλο εκτός από χάσιμο χρόνου και παραχώρηση άδειας εκ μέρους μας να τοποθετηθούν αλυσίδες στα πόδια μας».

Ερτουγρούλογλου: Δεν είναι κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι

Τον ισχυρισμό ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι κοινότητα του «ελληνοκυπριακού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, προέβαλε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας λαός κυρίαρχος και ιδιοκτήτης κράτους», όπως γράφει η Güneş (05/04/2021).

Σε ομιλία του στο λεγόμενο «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος με την άτυπη πενταμερή, η οποία δεν είναι μια συνάντηση στην οποία θα μπορούσε να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία και νέα πακέτα καλής θέλησης, αλλά θα συζητηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

«Προβλέπουμε ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το κλίμα μιας διαδικασίας με ανοικτό τέλος», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και 53 χρόνια απλώς και μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποδέχεται τον διαμοιρασμό οποιασδήποτε εξουσίας ή αρμοδιότητας με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι από την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 1964, με το οποίο «σάμπως και υπήρχε ακόμα μια νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία», η διεθνής κοινότητα έκανε λάθος διάγνωση του κυπριακού προβλήματος και προσέγγισε το πρόβλημα με μιαν λανθασμένη λύση.

Υποστήριξε ότι αν θα υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή πρέπει να είναι ανάμεσα σε δύο ίσα κράτη, δύο δημοκρατίες, δύο λαούς και δύο κυριαρχίες και να γίνει αποδεχτό ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο τότε θα έχει πιθανότητα επιτυχίας η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές, ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα παιχτεί ένα σενάριο για να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα και υποστήριξε ότι θα επιχειρηθεί να κάνουν τους Τουρκοκύπριους να μετακινηθούν από την θέση τους και ίσως να γίνουν ακόμα μερικές συναντήσεις. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε κανέναν να μας βάλει στην ψυχολογία του ενόχου», είπε υποστηρίζοντας ότι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ένας συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους.

«Προσπαθώ να συνοψίσω το ότι δεν υπάρχει νόημα στο να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και στην ομοσπονδία εν έτη 2021», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο συνεταιρισμός του 1960 ήταν μια λειτουργική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, όχι όμως διζωνική. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Δοκιμάσαμε τον συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους και ακόμα βιώνουμε αυτά που έπαθε εκείνος ο συνεταιρισμός. Πρέπει αυτός ο νέος συνεταιρισμός να κτιστεί σε καλύτερα θεμέλια από τον παλιό συνεταιρισμό, ούτως ώστε να μην πάθει αυτά που έπαθε εκείνος. Και ακόμα και αν τα πάθει, να μην περιέλθουν οι Τουρκοκύπριοι στην κατάσταση που περιήλθαν από το 1963. Αυτά τα πιο γερά θεμέλια βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα. Σύμφωνα με την κυριαρχική ισότητα, δεν μπορείτε να συζητήσετε ξανά την ομοσπονδία. Όταν πείτε κυριαρχική ισότητα, βάζετε επί τάπητος τα κράτη. Η ισότητα των κρατών ονομάζεται συνομοσπονδία».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι η ΕΕ θέλει να συμμετάσχει, όμως δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι. «Ενόσω εμείς δεν το εγκρίνουμε, δεν μπορεί να έρθει», είπε και  επεσήμανε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσο συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα όσα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Έγινε αντιληπτό ότι διαπράχθηκε λάθος από την άποψη της ΕΕ, διότι το ελληνοκυπριακό κράτος έγινε δεχτό και αξιολογήθηκε σαν να ήταν ολόκληρη η Κύπρος», ισχυρίστηκε.