Αναλύσεις

Καταγγελίες και αιτήματα στην πρώτη εμφάνιση της νέας αστυνομικής συντεχνίας

Καταγγελίες και αιτήματα που αφορούν το σχέδια αφυπηρέτησεις, τις προαγωγές, τις μεταθέσεις και τον εργασιακό εκφοβισμό. Στη διάσκεψη του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος - Ισότητα καταγγέλθηκε ότι τα περιπολικά δεν υπόκεινται σε μηχανικό έλεγχο (ΜΟΤ) και πως περίπου το 30% από αυτά η μηχανική τους κατάσταση είναι εκτός προδιαγραφών.


Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος του ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» Πρόδρομος Χριστοφή, ο Αντιπρόεδρος της «Ισότητας» Κυριάκος Κυριάκου και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος οι αστυφύλακες Νίκος Λοϊζίδης, Χριστόδουλος Μακρίδης και Κωνσταντίνα Χατζηχριστοφή.

Τα διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων το Σχέδιο Αφυπηρέτησης, οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί, οι Μεταθέσεις και οι Μισθολογικές Κλίμακες, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον «Κλάδο Αστυνομικού Σώματος – Ισότητα».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έγιναν επίσης πολλές καταγγελίες για τα κακώς κείμενα στην Αστυνομία όπως για παράδειγμα τον μηχανικό έλεγχο (ΜΟΤ) των περιπολικών, την αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις, την κατάσταση του Λογιστηρίου της Αστυνομίας, τον εργασιακό εκφοβισμό και τα μη-αστυνομικής φύσεως καθήκοντα.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, παρουσιάστηκαν οι διεκδικήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και έγινε ανάλυση του Σχεδίου Αφυπηρέτησης τους, των Πειθαρχικών Κανονισμών, της Αστικής Ευθύνης, των Μεταθέσεων, της Πρώτης Γραμμής των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αυτονόμησης της Πυροσβεστικής, των μη-Αστυνομικής Φύσεως Καθήκοντα, του θέματος των Ειδικών Αστυνομικών και της ρύθμισης του καθεστώτος τους, των Μισθολογικών Κλίμακων, των Αποφάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρθηκε από τον ΚΑΣ-Ισότητα, τα όσα διεκδικούν σχετίζονται με πέντε παραμέτρους, οι οποίοι καθιστούν τις διεκδικήσεις τους «πιο ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες».

ΜΟΤ περιπολικών

Στη διάσκεψη αναφέρθηκε πως «δεν υπάρχει ασφάλεια Αστυνομικών οχημάτων (ασφάλιση ευθύνης έναντι τρίτου), με την έννοια που του αποδίδεται στον Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων Νόμο του 2000».

Καταγγέλθηκε επίσης ότι «τα υπηρεσιακα οχήματα δεν υπόκεινται σε μηχανικό έλεγχο (ΜΟΤ). Τα αστυνομικά οχήματα εξαιρούνται του τεχνικού ελέγχου (τεχνικός έλεγχος και κέντρα τεχνικού ελέγχου), σύμφωνα με τον Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων Νόμο του 2007 (1(Ι)/2007). Περίπου το 30% των οχημάτων η μηχανικής τους κατάσταση είναι εκτός προδιαγραφών.»

Ευθύνες & Προϋπολογισμός

Συγκεκριμένα, σχετικό υπόμνημα αναφέρει ότι τα Σώματα Ασφαλείας δεν ανήκουν στη Δημόσια Υπηρεσία (άρθρο 122 του Συντάγματος), ενώ ετησίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης λαμβάνει περίπου €340 εκ. ως Προϋπολογισμό.

Επίσης, αναφέρεται ότι συγκεκριμένα τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκτελούν καθήκοντα στην πρώτη γραμμή και αποτελούν το 40% του συνόλου της Αστυνομίας, ενώ προσθέτει πως «η κοινή γνώμη έχει σχηματίσει λανθασμένη άποψη για τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά τους».

«Αυτό διαφαίνεται και από την έκτακτη ανάγκη που βρέθηκε η Δημοκρατία και τα Σώματα Ασφαλείας κράτησαν τη χώρα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η Κύπρος παρέμεινε σταθερή σε ασφάλεια και τάξη εξαιτίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αποκόμισαν όμως την σκληρότερη κριτική από τους πολίτες λόγω της πιο άχαρης και δύσκολης αποστολής, της τήρησης των διαταγμάτων», συμπληρώνεται.

Εξάλλου, προστίθεται ότι περίπου 6,000 στα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν το 1/7 των εργαζομένων στην κυπριακή πολιτεία, ενώ σημειώνει ότι οι 3.500 εξ αυτών είναι ανενεργοί συνδικαλιστικά και δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια συντεχνία.

Κατά τη διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης πως «γίνεται αντιληπτό πλέον ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά επιβάλλεται, να έχουν την δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική φωνή», ενώ σημειώθηκε πως είναι «το μόνο δικαίωμα που τους άφησαν εδώ και πολλά χρόνια από την Ίδρυση της Αστυνομίας Κύπρου».

Επιπλέον, ο ΚΑΣ-Ισότητα αναφέρει ότι «θα είναι παρών να στηρίζει και να διεκδικήσει με δημόσιο λόγο και γραπτές αξιώσεις, μέσα από τους νομικούς του συμβούλους, μια καλύτερη εργασιακή μέρα για τους Αστυνομικούς και τους Πυροσβέστες».

Προαγωγές & πτυχία

Για το ζήτημα των προαγωγών ζητούνται εκ θεμελίων αλλαγές, σε σχέση και με τα πτυχία. Η συντεχνία θα κάνει προσπάθειες «ούτως ώστε να καταρτιστεί κατάλογος αποδεκτών πτυχίων που δεν δύναται να είναι περισσότερα από λίγο αριθμό, για προαγωγή στα Σώματα Ασφαλείας».

Προτείνεται όπως τα αποδεκτά για την Αστυνομία και την φύση των καθηκόντων της πτυχία για σκοπούς απόδοσης μονάδων για προαγωγή «να προσμετρούν σε τέτοιον βαθμό που να μην υπερτερούν από ένα έμπειρο -αποδεδειγμένα- μέλος. Ακόμη η εμπειρία σε ορισμένα τμήματα της Αστυνομίας να δίδε μονάδες που να εξισορροπύν ή ακόμα και να υπερτερούν εναντίον των αποδεκτών πτυχίων».

Επιπλέον, προτείνεται όπως «το 90% των προαγωγών πρέπει να γίνεται σε Αστυνομικούς και Αξιωματικούς που πέρασαν τουλάχιστον το 70% της καριέρας τους στην πρώτη γραμμή (σε ορισμένα τμήματα της Αστυνομίας)».

Για τις προαγωγές προτείνεται το μοντέλο των Σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίας.

Μεταθέσεις χωρίς αντικειμενικά κριτήρια

Καταγγελίες έγιναν και για το ζήτημα των μεταθέσεων. «Είναι γνωστό ότι στην πρώτη γραμμή υπηρετεί το 40% και στην υπόλοιπη Αστυνομία το υπόλοιπο 60% υπηρετεί στη δεύτερη και τρίτη γραμμή».

Οι μεταθέσεις, καταγγέλλει η ΚΑΣ-Ισότητα, «γίνονται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια κατά τη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Αρχηγού με την δικαιολογία ότι πρόκειται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Αστυνομίας. Αυτό ακυρώθηκε ουκ ολίγες φορές από το Διοικητικό Δικαστήριο, αλλά μέχρι και σήμερα ουδέποτε τέθηκαν αντικειμενικά κριτήρια και προϋποθέσεις για μετάθεση, πλην γενικοτήτων με αποτέλεσμα η κάθε μετάθεση να είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Αρχηγού Αστυνομίας».

Προσθέτουν επίσης ότι «οι χωρίς θεσμοθέτηση μεταθέσεις τοποθετούν το ίδιο μέτρο σύγκρισης ως προς τις ικανότητες του κάθε μέλους, είτε αυτό διεξάγει ανακριτικό έργο ή επιχειρησιακό ή γραφειακό καθήκον. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπική κατάσταση του κάθε μέλους δεν προσμετράται ως παράγοντας στις μεταθέσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα πολλές φορές αποτελούν τιμωρητικές μεταθέσεις χωρίς καν το μέλος να δικαστεί και να του επιβληθεί ποινή της πειθαρχικής μετάθεσης».

Εργασιακά δικαιώματα

Διαμηνύει ότι «δεν θα σταματήσει λεπτό να εργάζεται μέχρι την αξίωση να αποκτηθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι «μέσα από διαφανείς διαδικασίες, ανοικτές πόρτες και έλλειψη αλλότριων κινήτρων τα Μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας δεν θα αισθάνονται πλέον μόνα απέναντι στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

«Με νομική συμβουλή αλλά και με αλληλεγγύη ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος – Ισότητα θα είναι παρών εκεί και όπου τον χρειαστούν τα μέλη του. Πλέον χωρίς αλλότρια κίνητρα και σκοπούς στα δύσκολα, δείχνει μια συνδικαλιστική φωνή τη δύναμη και τον καθαρό σκοπό της», αναφέρεται.​

Σχέδιο αφυπηρέτησης για την πρώτη γραμμή

Η συντεχνία ζητά όπως «επανέλθει το Σχέδιο Αφυπηρέτησης όπως ήταν πριν το 2013, στα 29,2 χρόνια, με επιλογή την εθελούσια παραμονή οποιδήποτε μέλους στην Υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του», δίνοντας παραδείγματα από την Ευρώπη.

«Η υπηρεσία του οποιοδήποτε μέλους ανεξαρτήτου βαθμού, σε πρώτης γραμμής καθήκοντα, να ισοδυναμεί με πολλαπλασιαστή 1.5. Παράδειγμα: 1 χρόνος υπηρεσίας στην ΥΚΑΝ = 1.5 χρόνο συντελεστή υπηρεσίας. Να υπάρχει αναδρομική ισχύ όπως σε όλη την Ευρώπη», αναφέρεται.

Πειθαρχικοί κανονισμοί

Οι Πειθαρχικοί Κανονισμοί που υπάρχουν χαρακτηρίστηκαν «απηρχαιωμένοι» πράγμα που «καθιστά τη διαδικασία εντελώς παράνομη». Όπως ισχυρίζεται η ΚΑΣ-Ισότητα, «χαρακτηριστικό είναι ότι για κάθε πειθαρχικό αδίκημα δεν ορίζεται το ύψος της ποινής που δύναται να επιβληθεί κι αυτό επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του οποιουδήποτε προεδρεύοντα, ο οποίος δεν κατέχει ούτε στοιχειώδεις γνώσεις νομικής».

Για τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, προτείνεται το μοντέλο της Βρετανίας ως «δίκαιο και μοναδικό σε δικαιοσύνη για τα Σώματα Ασφαλείας».

Το έντυπο με την «Ανακοίνωση» και τους «Στόχους» του ΚΑΣ-Ισότητα:

kas (2).jpg

kas (3).jpg

kas (4).jpg

kas (5).jpg

kas (6).jpg

kas (7).jpg

kas (8).jpg

kas (9).jpg

kas (10).jpg

kas (11).jpg

kas (12).jpg

kas (13).jpg

kas (14).jpg