Υγεία

«Καρφιά» Κωστρίκκη για AstraZeneca - Με Pfizer εμβολιάστηκε η Στέλλα

Τι είπε ο Λεόντριος Κωστρίκκης για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο εμβολιασμός της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου στο Βέλγιο.

Στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» φιλοξενήθηκε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα κάλεσε τη Συμβουλευτική επιτροπή να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρχικά αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση τοποθέτηση από το Συμβούλιο Φαρμάκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ. Πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν».

Πρόσθεσε ότι είναι πλήρως δικαιολογημένη η ανασφάλεια των πολιτών. «Ο υπεύθυνος οργανισμός στην Κύπρο πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί και να δώσει τη δική του γνωμάτευση. Επιπλέον κάλεσε και τη συμβουλευτική επιτροπή να εκδώσει δική της γνωμάτευση για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Η θέση του Προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής δεν με καλύπτει. Ο ίδιος έπρεπε να καλέσει την Επιτροπή και να αποφανθούν για αυτό το σοβαρό θέμα. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, υπάρχουν πρωτοβάθμιοι καθηγητές οι οποίοι μπορούν να λάβουν πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μελέτες βασισμένες σε εμβολιασμένα άτομα με εμβόλια της Moderna και της Pfizer, που δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί κυρίως από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Επιπλέον εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην Κύπρο εντοπίστηκαν 37 μεταλλάξεις. «Όσο βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα τόσο θα οδεύουμε σε μια προβληματική κατάσταση».

Τέλος ανέφερε ότι τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο στέλεχος της νοτίου Αφρικής. «Είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Κύπρο», ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Κωστρίκης.

Εμβολιάστηκε με Pfizer η Στέλλα Κυριακίδου

Στο «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» φιλοξενήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ασφάλειας και Υγείας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Η κ.Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα των χωρών της Ευρώπης τονίζοντας ότι καταγράφεται αύξηση σε 14 κράτη μέλη και αυτό μας στέλνει το μήνυμα να συνεχίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η ίδια ερωτήθηκε αν εμβολιάστηκε και είπε ότι εμβολιάστηκε προ δεκαημέρου στο Βέλγιο όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι. Στο Βέλγιο εξήγησε η κ.Κυριακίδου δεν υπάρχει πλατφόρμα για επιλογή εμβολίου και ο κόσμος λαμβάνει το σκεύασμα το οποίο παρέχεται τη δεδομένη στιγμή. Η ίδια είπε ότι έλαβε αυτό της εταιρείας Pfizer και το έλαβε όταν ήρθε η σειρά της χωρίς να γίνει οποιαδήποτε χωριστή ρύθμιση ούτε για την ίδια αλλά ούτε και για κάποιον άλλον αξιωματούχο της Ένωσης.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των πολιτών για το AstraZeneca. Από την αρχή ωστόσο τονίσαμε ότι ακολουθούμε αυστηρές οδηγίες. Έχουμε μια νέα σύσταση από τον ΕΜΑ που λέει ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα πρέπει να τα εμπιστευτούμε. Χώρες όπως το ΗΒ και το Ισραήλ κινήθηκαν διαφορετικά από την ΕΕ», εξήγησε.

Η Επίτροπος τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο, αυτό που διανύουμε δηλαδή, τα κράτη μέλη θα λάβουν τριπλάσιες δόσεις εμβολίων ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο παραδόθηκαν στα κράτη 1 εκατομμύριο δόσεις.

Κληθείσα να απαντήσει για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ΑΖ η Επίτροπος επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αρχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στους εμβολιασμούς.

«Δεν θα προχωρούσαμε ποτέ με εκπτώσεις στο σύστημα ασφάλειας». Αναφέρθηκε και στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης που υπάρχει και ότι αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά. «Όλοι και τα κράτη μέλη θεωρούν ότι επιβάλλεται να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. Τα εμβολιαστικά προγράμματα ωστόσο είναι ζήτημα των μελών. Αν κάποια κράτη αποφάσισαν να συνεχίσουν διαφορετικά αυτό αφορά το κάθε κράτος χωριστά».

Τα θέματα προγραμμάτων του εμβολιασμού είναι θέμα των κρατών, εξήγησε.

«Οι συζητήσεις με τις εταιρείες γίνονταν από την Επιτροπή μαζί με τα κράτη μέλη. Η κάθε χώρα είχε την επιλογή. Εμείς εξασφαλίσαμε όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες», είπε η κ. Κυριακίδου. Εξήγησε επίσης ότι δεν θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία για το Sputnik. Αν υποβάλει αίτηση για έγκριση τότε ο ΕΜΑ θα ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες όπως με τα άλλα εμβόλια, τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για το ρωσικό εμβόλιο η κ.Κυριακίδου επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε μια επιτροπή και εκεί συζητούν όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

«Εντός Απριλίου αρχίσουν οι παραδόσεις του Johnson και ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς.Μέχρι τότε είπε, είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε», είπε η Επίτροπος.