Αναλύσεις

Δημοσκόπηση "Σ": Μια κοινωνία γεμάτη αρνητικά συναισθήματα

Για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και συγκεκριμένα για τέσσερεις στους δέκα, η περισσότερο αρνητική επίδραση των αυστηρών περιορισμών που θα ισχύσουν την περίοδο του Πάσχα και πώς θα την περάσουν, αφορά στις οικογενειακές συνευρέσεις για το πασχαλινό τραπέζι (43%), καθώς και στη μετάβασή τους στους ιερούς ναούς για παρακολούθηση των λειτουργιών (34%)

Μια κοινωνία γεμάτη από αρνητικά συναισθήματα για το γεγονός ότι και το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε στη σκιά της πανδημίας και κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής ο Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™.

Η τεραστία πλειοψηφία της συμπολιτών μας θεωρεί πως το φετινό Πάσχα δεν θα είναι καλύτερο από το περσινό, με τους περισσότερους να αποδίδουν το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούν να δοθούν χαλαρώσεις -αντιθέτως να έχουν τεθεί εξαιρετικά αυστηροί περιορισμοί τύπου lockdown-, σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με πρώτιστο την μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Ειδικότερα, στεναχώρια και απογοήτευση κατά πρώτο λόγο, αγανάκτηση, μελαγχολία και θυμός, επίσης, είναι τα συναισθήματα, που, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, διακατέχουν τους συμπολίτες μας. Πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα που αντικατοπτρίζονται και στην εκτίμησή τους ως προς το πόσο καλύτερο θεωρούν ότι θα είναι φέτος το Πάσχα συγκριτικά με το περσινό, με σχεδόν οκτώ στους δέκα (76%) να εμφανίζονται πεπεισμένοι πως θα είναι λίγο (39%) ή καθόλου καλύτερο (37%). Για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και συγκεκριμένα για τέσσερεις στους δέκα, η περισσότερο αρνητική επίδραση των αυστηρών περιορισμών που θα ισχύσουν την περίοδο του Πάσχα και πώς θα την περάσουν, αφορά στις οικογενειακές συνευρέσεις για το πασχαλινό τραπέζι (43%), καθώς και στη μετάβασή τους στους ιερούς ναούς για παρακολούθηση των λειτουργιών (34%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των συμπολιτών μας όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους κατά την εκτίμησή τους η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας ξέφυγε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν χαλαρώσεις και να οδηγηθούμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Για τέσσερεις στους δέκα, αυτό ήταν αποτέλεσμα του τριπτύχου της μη τήρησης των μέτρων προστασίας από τους πολίτες (24%), της ανεπάρκειας των μέτρων που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα (18%) και της μη ικανοποιητικής προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος (12%).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τα αρνητικά συναισθήματα που τους διακατέχουν και τις αρνητικές επιπτώσεις που οι αυστηροί περιορισμοί επιφέρουν σε σχέση με το πώς θα περάσουν το Πάσχα, οι συμπολίτες μας -πλην ενός 20%- δηλώνουν έτοιμοι να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τα μέτρα. Ενδεικτικό τούτου, και το γεγονός ότι περισσότεροι από εννέα στους δέκα αναφέρουν πως στις συνάξεις που θα παρευρεθούν δεν θα υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων. Ένα 46%, μάλιστα, σκοπεύουν να περάσουν την ημέρα του Πάσχα μόνο με τη δική τους οικογένεια.

Το γεγονός, τέλος, ότι το Μεγάλο Σάββατο συμπίπτει με την Πρωτομαγιά και οι πλείστες υπεραγορές θα παραμείνουν κλειστές, δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας όσον αφορά τις αγορές τους για το Πάσχα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: 21-23 Απριλίου 2021. Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: Συνδυασμός διαδικτυακών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

- Το γεγονός ότι είναι το δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα που θα περάσουμε στη σκιά της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ποιο ή ποια από τα πιο κάτω συναισθήματα σάς δημιουργεί;

Στεναχώρια 40%

Απογοήτευση 38%

Μελαγχολία 28%

Αγανάκτηση 25%

Θυμό 25%

Αδιαφορία 14%

- Με τα σημερινά δεδομένα, το φετινό Πάσχα πόσο καλύτερο πιστεύετε ότι θα είναι συγκριτικά με το περσινό;

Πολύ καλύτερο 9%

Αρκετά καλύτερο 15%

Λίγο καλύτερο 39%

Καθόλου καλύτερο 37%

- Τι πιστεύετε πως πήγε λάθος και φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούν να δοθούν χαλαρώσεις για το Πάσχα λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας;

Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες 24%

Η ανεπάρκεια των μέτρων που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν 18%

Η μη ικανοποιητική πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος 12%

Ένας συνδυασμός όλων των πάνω 38%

Άλλο 8%

- Για ποιαν από τις πιο κάτω δραστηριότητες αισθάνεστε ότι επηρεάζεστε περισσότερο αρνητικά λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα βρίσκονται σε ισχύ τις μέρες του Πάσχα;

Συνεύρεση με οικογένεια για το πασχαλινό τραπέζι 43%

Μετάβαση στην εκκλησία/Παρακολούθηση Λειτουργιών 34%

Πασχαλινές διακοπές σε παραθαλάσσια ή ορεινά ξενοδοχεία 9%

Έξοδοι σε χώρους διασκέδασης και κέντρα αναψυχής 7%

Άλλο 7%

- Πόσο σίγουρος/η είστε ότι θα εφαρμόσετε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ την εορταστική περίοδο;

Πολύ σίγουρος/η 49%

Αρκετά σίγουρος/η 30%

Λίγο σίγουρος/η 10%

Καθόλου σίγουρος/η 11%

- Πώς και με ποιους σκοπεύετε να περάσετε τη φετινή μέρα του Πάσχα, δεδομένων και των περιορισμών που θα υπάρχουν;

Στο σπίτι, μόνο με τη δική μου οικογένεια 46%

Στο σπίτι με συγγενείς/φίλους χωρίς να υπερβαίνουμε τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων 27%

Σε συγγενικό σπίτι χωρίς να υπερβαίνουμε τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων 16%

Στη σύναξη συγγενών/φίλων, παραβαίνοντας το όριο των επιτρεπόμενων ατόμων 8%

Άλλο 3%

- Το γεγονός ότι το Μεγάλο Σάββατο συμπίπτει με την Πρωτομαγιά και οι πλείστες υπεραγορές αναμένεται να είναι κλειστές, πόσο θα λέγατε ότι σας επηρεάζει όσον αφορά τις αγορές σας;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 10%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 10%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 27%

ΚΑΘΟΛΟΥ 53%

8 ΣΤΟΥΣ 10 ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ