Αναλύσεις

Πάσχα συνταξιούχων, με σημαντικά επιδόματα

Το πασχαλινό επίδομα, το οποίο ανέρχεται στα €190 ανά συνταξιούχο, το έλαβαν 16.500 συνταξιούχοι με κόστος €3 εκ. Το πασχαλινό δώρο έχει διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια (€6.500 για 1 συνταξιούχο και €11.000 για ζεύγος συνταξιούχων)

Το ανθρώπινο πρόσωπό του δείχνει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας, που διανύουν τις δυσκολότερες εποχές λόγω οικονομικής κρίσης, πανδημίας αλλά και λόγω προχωρημένης ηλικίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το φετινό Πάσχα και την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μπορεί να μην είναι κοντά σε πολλά αγαπημένα τους πρόσωπα, λόγω μέτρων, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουν να τα γιορτάσουν με αξιοπρέπεια με κάποια άτομα από την οικογένειά τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο και η Υπουργός του, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέσω σχετικών επιδομάτων που χορηγεί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011, έχει προλάβει δεκάδες οικογένειες ατόμων τρίτης ηλικίας να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχιας, παρέχοντάς τους στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τα απαραίτητα για ικανοποιητική διαβίωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, Χρίστος Διομήδους, εξηγεί με απλά λόγια ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται το δεύτερο «τσεκάκι», ποιοι θα λάβουν πασχαλινό επίδομα και ποιες άλλες παροχές προσφέρονται σε χαμηλοσυνταξιούχους, διευκολύνοντας τη ζωή τους.

Μικρό «τσεκάκι»

Ποιες ομάδες συνταξιούχων δικαιούνται το γνωστό δεύτερο «τσεκάκι» και από πότε εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση;

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι νοικοκυριά µε εισόδηµα κάτω από το όριο της φτώχιας, όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου και υπολογίζεται για διάφορες περιπτώσεις νοικοκυριών, τα οποία διαµένουν σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, µε τουλάχιστον ένα συνταξιούχο, ανεξάρτητα από ηλικία, που λαμβάνει: σύνταξη από το Ταµείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ή/και Κοινωνική Σύνταξη, ή/και σύνταξη από Επαγγελµατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο που εφαρµόζεται στην Κύπρο.

Από το 2011 που το Σχέδιο Ενίσχυσης των νοικοκυριών των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων) ισχύει με την παρούσα μορφή, η πρώτη αύξηση στο μέγιστο ποσό ανά συνταξιούχο εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2016 από €150 σε €170 τον μήνα. Η δεύτερη αύξηση τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019 από €170 σε €220 τον μήνα. Το 2020 δόθηκε και τρίτη αύξηση, η οποία διασφαλίζει ελάχιστο συνολικό εισόδημα για ένα μονήρη χαμηλοσυνταξιούχο στα €710 μηνιαίως και για ένα ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων στα €1.210 μηνιαίως. Το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων αυξήθηκε έτσι ώστε κανείς από τους δικαιούχους να μη διαβιοί με συνολικά εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχιας.

Πόσα άτομα έλαβαν το δεύτερο «τσεκάκι» και σε ποιο ποσό αναλογεί;

Το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων δίνεται σε 35.000 οικογένειες, 3.500 από τις οποίες είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι ΕΕΕ. Για το 2021 θα διατεθούν €71 εκ.

Πασχαλινό επίδομα για 16.500 συνταξιούχους

Πόσοι έλαβαν το πασχαλινό επίδομα και τι ύψος είχε αυτό;

Το πασχαλινό επίδομα, το οποίο ανέρχεται στα €190 ανά συνταξιούχο, το έλαβαν 16.500 συνταξιούχοι με κόστος €3 εκ. Το πασχαλινό δώρο έχει διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια (€6.500 για 1 συνταξιούχο και €11.000 για ζεύγος συνταξιούχων).

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται επίδομα φροντίδας και ποιοι πάνες ακράτειας;

Επίδομα φροντίδας και πάνες ακράτειας δικαιούνται άτομα τα οποία υποβάλλουν αίτηση για ΕΕΕ και πληρούν τουλάχιστον τα κριτήρια που αφορούν τις καταθέσεις και την ακίνητη περιουσία. Το ποσό της φροντίδας καθορίζεται μετά από αξιολόγηση των αναγκών της φροντίδας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Το επίδομα καταβάλλεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας προνοεί τα εξής:

  1. Υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας στο σπίτι από εγκεκριμένο κατ’ οίκον φροντιστή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ή από οικιακό εργαζόμενο, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται υπηρεσίες ατομικής φροντίδας και οικιακής βοήθειας. Ύψος πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος: μέχρι €400.
  2. Υπηρεσίες Ιδρυματικής Φροντίδας, σε εγκεκριμένες στέγες ηλικιωμένων και αναπήρων. Η ιδρυματική φροντίδα παρέχεται σε άτομα που χρειάζονται συνεχή φροντίδα και των οποίων οι ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την οικογένειά τους, αλλά ούτε από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρονται στο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ύψος πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος: μέχρι €745 συν Φ.Π.Α..
  3. Υπηρεσίες Ημερήσιας Φροντίδας, σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (Κέντρα Ενηλίκων) στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνεται η ευθύνη παροχής υπηρεσιών φροντίδας, δημιουργικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας σε ηλικιωμένα άτομα. Ύψος πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος: μέχρι €137.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας, δύναται να καλυφθεί και η ανάγκη του ηλικιωμένου ατόμου για πάνες μιας χρήσης.

Περισσότερες οι γυναίκες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας

Πόσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και πόσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας;

Σχεδόν 5.000 άτομα (3.500 οικογένειες) συνταξιούχων λαμβάνουν ΕΕΕ, οι οποίοι με την πρόσφατη αύξηση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων λαμβάνουν ελάχιστο €710 για μονήρη και €1.210 για ζευγάρι συνταξιούχων. Από τα 5.000 άτομα, τα 1.500 είναι άντρες και οι 3.500 γυναίκες.

Έκτακτες Κοινωνικές Ανάγκες

Για ποιες κοινωνικές ανάγκες παρέχεται επιδότηση στους δικαιούχους του ΕΕΕ;

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μπορούν να επωφεληθούν επιδότησης και για τις ακόλουθες έκτακτες κοινωνικές ανάγκες:

- Για έκτακτες επιδιορθώσεις ή ζημιές που επήλθαν λόγω απρόβλεπτων συμβάντων στην κατοικία τους και αφορούν επιδιορθώσεις που είναι απαραίτητες για θέματα ασφάλειας και υγείας.

- Για αγορά συγκεκριμένων ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων όταν χρειάζεται να αντικατασταθούν λόγω φθορών.

Υπάρχουν κάποιες άλλες κοινωνικές παροχές που προσφέρονται για συνταξιούχους;

Εντάχθηκαν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι από το 2017 στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικου Δώρου λαμβάνοντας διπλό επίδομα για τα Χριστούγεννα, με ελάχιστο ποσό Χριστουγεννιάτικου Δώρου τα €100. Επίσης παραχωρήθηκε δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Λειτουργεί κάθε χρόνο το Σχέδιο Επιχορηγημένων Διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους σε ορεινά θέρετρα και θέρετρα του Πύργου Τηλλυρίας, βάσει του οποίου επιχορηγείται το 100% του κόστους για 4ήμερες διακοπές για κάθε χαμηλοσυνταξιούχο.

Επιπλέον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι ΕΕΕ, αποκτούν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες όπως επιδότηση ενοικίου, επιδότηση τόκων στεγαστικών δανείων, έκτακτες κοινωνικές ανάγκες, υπηρεσίες φροντίδας, πληρωμή δημοτικών και άλλων τελών, έκπτωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ.

Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Αιχμαλώτους και Ομήρους Πολέμου 1974

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, ανάμεσα στους συνταξιούχους δικαιούχοι επιδόματος φροντίδας είναι τόσο οι αιχμάλωτοι, όσο και οι όμηροι πολέμου 1974 καθώς και τα εξαρτώμενά τους πρόσωπα που έχουν ανάγκη φροντίδας και οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 10 (2) της περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσίας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €23.000 και χρηματοοικονομικά στοιχεία (καταθέσεις) μέχρι €20.000.

Δηλαδή οι όροι «αιχμάλωτος πολέμου», «όμηρος πολέμου» και «εξαρτώμενος» έχουν την έννοια που τους αποδίδεται στον περί Αναγνώρισης της Προσφοράς, Καθιέρωσης Ημέρας Μνήμης και Τιμής και Παροχής Ωφελημάτων προς τους Αιχμαλώτους Πολέμου του 1974 και προς του Εξαρτώμενούς τους Νόμο του 2008 ή όπως τυχόν τροποποιηθεί.

Μετά την πιστοποίηση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ότι η αίτηση πληροί τα εισοδηματικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια που αναφέρονται πιο πάνω, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αξιολογούν, μετά από κατ’ οίκον επίσκεψη, τις ανάγκες του αιτητή για υπηρεσίες φροντίδας και ενημερώνουν σχετικά την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Οι δικαιούχοι κατατάσσονται στις πιο κάτω κατηγορίες, σύμφωνα με την αξιολόγηση των αναγκών τους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας: Κατηγορία Α: Μερική φροντίδα: Μηνιαίο επίδομα φροντίδας €240, Κατηγορία Β: Πλήρης Φροντίδα: Μηνιαίο επίδομα φροντίδας €400 και Κατηγορία Γ: Ιδρυματική Φροντίδα: Τροφεία Στέγης.