Τουρισμός

«Χειμερία νάρκη» τέλος για τον Τουρισμό

Ανοικτά για ντόπιους και ξένους τουρίστες τα ξενοδοχεία - Στόχος να σωθεί η εναπομείνασα σεζόν και να δημιουργηθεί δυναμική για υψηλές αποδόσεις το 2022

Σηκώνουν μανίκια και πιάνουν δουλειά οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του Τουρισμού, αφού από αύριο, 10 Μαΐου, βάσει των τελευταίων κυβερνητικών αποφάσεων αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, θα μπορούν να υποδεχθούν ντόπιους και ξένους τουρίστες από 65 χώρες. Προϋπόθεση είναι, οι επισκέπτες να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών ή να έχουν αναρρώσει της νόσου COVID-19.

Παρά τις διευκολύνσεις και τις χαλαρώσεις των περιορισμών, παράγοντες του Τουρισμού τονίζουν πως, για να αποδώσει η επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, είναι σημαντικό να υπάρξει εμπιστοσύνη των ντόπιων και ξένων τουριστών, σχετικά με την υγειονομική κατάσταση. «Πρώτιστο μέλημα είναι να βελτιώσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα. Είναι με αυτήν που θα πορευτούμε. Είναι ουσιαστικά το ‘‘διαβατήριό μας’’ για μια καλή τουριστική σεζόν για το δεύτερο μισό του χρόνου», σημειώνει σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Υπογραμμίζεται ότι οι Κύπριοι θα μπορούν να επισκέπτονται ξενοδοχεία εντός Κύπρου με το «safepass» («coronapass»), το οποίο υπενθυμίζεται πως αφορά είτε αρνητικό test (pcr /rapid) ισχύος 72 ωρών, είτε εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την νόσο Covid -19 για τους τελευταίους 6 μήνες.

Πάντως αυτό που διαβεβαιώνουν επαγγελματίες και θεσμικοί παράγοντες του τουρισμού είναι πως είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει να πάρει μπρος η τουριστική μηχανή για την εναπομείνασα χρονιά, αφενός για να καλυφθούν όσο γίνεται οι ζημιές από τους προηγούμενους μήνες και, αφετέρου, για να δημιουργηθεί δυναμική ώστε η επόμενη σεζόν το 2022 να πιάσει όσο το δυνατόν πιο υψηλές αποδόσεις.

Σημειώνεται πως ήδη τις τελευταίες εβδομάδες κάποια ξενοδοχεία «άνοιξαν τις πόρτες τους» και εξυπηρετούσαν κυρίως Ρώσους αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες. Ενδεικτικά 20 ξενοδοχεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο και 12 ξενοδοχεία στην Πάφο λειτουργούσαν από τις αρχές Απριλίου.

Σε αναμονή «πράσινων» νέων από τη Βρετανία

Η Βρετανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, από 17 Μαΐου αίρει τις απαγορεύσεις στους πολίτες της για διεθνή ταξίδια αναψυχής.

Η ανακοίνωση της κατηγοριοποίησης των διεθνών προορισμών για Βρετανούς τουρίστες από τον Υπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς την περασμένη Παρασκευή, αν και αναμενόμενη σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δεν κρίνεται ως θετική.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται στην «πορτοκαλί κατηγορία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι εκ Κύπρου επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί τουρίστες, που θα επιστρέφουν στη χώρα τους από την Κύπρο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και σε δύο ακόμα μοριακά τεστ τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξη. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες κατ’ οίκον. Η απομόνωση θα μπορεί να λήγει νωρίτερα αν ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη βγαίνει αρνητικό.

Η λίστα κατηγοριοποίησης της Βρετανίας θα επικαιροποιείται βάσει των υγειονομικών δεδομένων κάθε τρεις εβδομάδες. Ως εκ τούτου, όπως εξάλλου επισημαίνουν παράγοντες του κυπριακού Τουρισμού, «είναι σημαντικό να βελτιωθεί η υγειονομική μας εικόνα το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε στην επόμενη κατηγοριοποίηση να μπούμε στην ‘‘πράσινη ομάδα’’».

Ποιοι ξένοι τουρίστες και πώς θα μπορούν να έρχονται στην Κύπρο από αύριο

Από τις 10 Μαΐου, θα παρέχεται διευκόλυνση, σε όσους δυνητικούς επισκέπτες από τις 65 χώρες για τις οποίες άνοιξε ήδη τις πύλες εισόδου της η Κύπρος, να έρχονται στη Δημοκρατία χωρίς τεστ και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα ακόμη και αν είναι στενές επαφές με κρούσμα κορωνοϊού, αν και εφόσον ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, η διευκόλυνση αυτή για τους ξένους τουρίστες θα ισχύει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν να επισκέπτονται την Κύπρο με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών και αναλόγως της κατηγοριοποίησης της χώρας προέλευσής τους σε πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία.

Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά τους Ρώσους τουρίστες, που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, και εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V που δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ, ισχύουν χωρίς διαφοροποιήσεις οι αποφάσεις που αναφέρονται πιο πάνω. Όπως διευκρινίζουν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε επίπεδο κρατών, η ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα να εγκρίνονται μόνο για ταξιδιωτικούς σκοπούς και εμβόλια τα οποία δεν έλαβαν το πράσινο φως για χορηγία στους πολίτες των κρατών της ΕΕ, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τρέχουν στην ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό πράσινο διαβατήριο»

Πυρετώδεις μπορούν να χαρακτηριστούν οι προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο θεσμών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία του περιβόητου «Ευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου».

Η τελευταία σημαντική εξέλιξη αφορά στην προ ημερών υπερψήφιση και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία (540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές) από το Ευρωκοινοβούλιο, «διαπραγματευτικής πρότασης» για «πιστοποιητικό EU COVID-19» που θα διαρκεί αποκλειστικά για ένα έτος.

Η εν λόγω πρόταση θα τεθεί από μέρους του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για δημιουργία «πράσινου διαβατηρίου» θα γίνουν πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Το «πιστοποιητικό EU COVID-19» μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Ουσιαστικά θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί είτε ότι έχει πρόσφατο αρνητικό pcr test, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID -19. Στην πρόταση που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται ότι τα «πιστοποιητικά EU COVID-19» δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας. Μάλιστα ευρωβουλευτές υποστήριξαν πως προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Χαμηλώστε το κόστος των PCR τεστ, λέει η ΙΑΤΑ

Σημειώνεται ότι το «υψηλό κόστος» των PCR tests έψεξε και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε σε 16 χώρες. Από την εν λόγω έρευνα, διαπιστώνεται πως πέρα απ’ τη Γαλλία, όπου το κράτος επωμίζεται το πλήρες κόστος, το εύρος των τιμών για τα PCR τεστ είναι από 75 ευρώ (90 δολάρια) έως 173 ευρώ (208 δολάρια). Η ΙΑΤΑ τονίζει πως «προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και να υπάρχει μία ουσιαστική επανεκκίνηση όσον αφορά τις διεθνείς μετακινήσεις, τα τεστ θα πρέπει να είναι προσιτά, ευρέως διαθέσιμα και αποτελεσματικά».