Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η Κύπρος της αναξιοπιστίας με φόντο την Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία αναδύθηκε μέσα από τα ερείπια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίς περιστροφές και μισόλογα λέμε ότι η σημερινή Ευρώπη, παρά τα επιμέρους προβλήματα και τις όποιες ατέλειές της, είναι η πλέον κοινωνικά συγκροτημένη και πολιτισμικά αναπτυγμένη κοινότητα στον ταραγμένο πλανήτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την κατοχή του 37% του εδάφους της από τους νεο-οθωμανούς της Άγκυρας, κατόρθωσε να γίνει ισότιμο και πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης την 1η Μαίου 2004. Η ένταξή μας στην Ευρώπη αποτελεί αναντίλεγκτα το κορυφαίο γεγονός στην ιστορική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται περί ενός εθνικού άθλου που επιτέυχθηκε μέσα απο χίλια μύρια κύματα, πολλά εμπόδια, τρικλοποδιές και παγίδες, που ευτυχώς υπερπηδήσαμε χάρις σε οραματιστές και διορατικούς πολιτικούς ηγέτες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Με το Κυπριακό άλυτο, το όλο εγχείρημα για ένταξη δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ωστόσο, η βαθιά προσήλωση στον στόχο και η ειλικρινής συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο του 2002, όταν η τουρκική πλευρά τίναξε στον αέρα τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Από τότε η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία έκανε άλματα προς τα εμπρός σε σχέση με την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο χάρις στις θυσίες των παραγωγικών φορέων και των εργαζομένων. Επιστέγασμα τούτου ήταν η προσχώρηση στη Ζώνη του Ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008 , η οποία διάνοιγε ελπιδοφόρες προοπτικές για το κοινωνικοοικονομικό και εθνικό μέλλον της Κύπρου.

Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν η επιθυμητή, καθώς η διακυβέρνηση της Κύπρου πέρασε απανωτά σε χέρια ανάξιων και επιτήδειων ηγετών, οι οποίοι θέτοντας το προσωπικό και κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού, έσυραν τον τόπο στο σημερινό χάος με το Κυπριακό σε τέλμα, την κοινωνία σε πρωτοφανή παρακμή και τον λαό οικονομικά εξαθλιωμένο.

Στην κοινή γνώμη της Κύπρου και της Ελλάδας είναι διάχυτη η αντίληψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον τρόπο που λειτουργεί έχει σοβαρές αδυναμίες που εμποδίζουν τη δημιουργία της ένωσης που θέλουμε και οραματιζόμαστε. Αυτό είναι αλήθεια.

Όμως, αυτές οι αδυναμίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ωθούν να αποστρεφόμαστε την Ευρώπη. Τουναντίον, θα πρέπει να χαλυβδώνουν την πίστη μας για συνεχή - συνειδητή προσπάθεια ώστε μια μέρα να φτιάξουμε την Ευρώπη των ονείρων μας ως το κοινό σπίτι των ευρωπαϊκών λαών. Και το πιο σημαντικό: Η Ευρώπη, παρά τα μειονεκτήματα που έχει, αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης όχι μόνο στην πολυτάραχη γειτονιά μας αλλά και στον ταραγμένο πλανήτη που ζει σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ειδικότερα, για μια μικρή χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε μια νευραλγική και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους στην πιο δημοκρατική και πιο προηγμένη οικογένεια του κόσμου αποτελεί μοναδική εγγύηση για την ίδια την ύπαρξής της. Γι’ αυτό, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προαπαιτούμενο τη δίκαιη κοινωνία μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ευρήνης, πάντα με σεβασμό στην εθνολογική καταβολή των λαών που την συναποτελούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η πολιτική μας ηγεσία οφείλει να ορθώσει ανάστημα, αξιώνοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί αλώβητη και μαζί με την Ελλάδα μπορούν να διασφαλίσουν τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης στην περιοχή. Αυτό ακριβώς είναι σήμερα το μέγα στοίχημα της Κύπρου, το οποίο προς το παρόν αδυνατούμε να κερδίσουμε, γιατί στα μεγάλα κόμματα και στη διακυβέρνηση έχουμε ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Το αισιόδοξο αύριο της Κύπρου κρατούν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ξεσηκωθούν στέλλοντας στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας ανάξιες και αναξιόπιστες κομματικές, πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες.

*Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής Γραφείου Τύπου ΣΕΚ, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Αλληλεγγύη – Κίνημα Ελλήνων

Υποστηρίξτε τη