Περιβάλλον

Οι «Φίλοι της Γης» εκπέμπουν «S.O.S.»

88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη - Στην Κύπρο ο αριθμός αυτός, δυστυχώς, αναλογεί σε 155.000 τόνους

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ανθρωπότητα είναι ο υποσιτισμός, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια πολίτες ζουν στην ευμάρεια, την υπερκατανάλωση και την άσκοπη σπατάλη τροφίμων, με αποτέλεσμα δεκάδες τόνοι τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια, με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη και την υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας https://www.worldometers.info/gr/ την περασμένη Πέμπτη, 6/5/21, ώρα 12.00 μ., καταγράφηκαν 851.594.444 υποσιτιζόμενοι άνθρωποι στον κόσμο και 17.820 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα την ίδια μέρα και ώρα.

Μπορεί η ευαισθητοποίηση για τη σπατάλη τροφίμων να έχει αυξηθεί, αλλά απαιτείται άμεσα να γίνουν περισσότερα για να μετατραπεί η ευαισθητοποίηση αυτή σε δράσεις.

Από τα πλέον τραγικά είναι ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή και εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, καθιστώντας τη σπατάλη τροφίμων ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα.

48 εκ. Ευρωπαίοι δεν έχουν

φαγητό κάθε δεύτερη μέρα

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας «FoodPrint» με σύνθημα «Τέρμα στη σπατάλη τροφίμων», που αποτελείται από το Συγκρότημα «Δίας», την ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό «Φίλοι της Γης», τους Συμβούλους Περιβάλλοντος «Παρπούνας – Sustainability» και επικοινωνίας «Opinion and Action», χιλιάδες άνθρωποι ανά το παγκόσμιο χάνουν καθημερινά τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού, την ώρα που 48 εκ. Ευρωπαίοι δεν έχουν φαγητό κάθε δεύτερη μέρα και, παράλληλα, παγκοσμίως, 1,9 δις τόνοι τροφίμων χάνονται καθημερινά.

Θα ήταν ευχής έργον αν δωρίζαμε το φαγητό που μας περισσεύει σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή να σιτίζαμε με αυτό τα ζώα.

Τρίτη χειρότερη θέση

στην Ευρώπη για την Κύπρο

Δυστυχώς, στη Κύπρο, το πρόβλημα είναι τεράστιο, σπαταλάμε διπλάσια ποσότητα τροφίμων ανά άτομο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και κατέχουμε την τρίτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. Κάθε χρόνο παράγονται 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων στην Ευρώπη και στην Κύπρο ο αριθμός αυτός, δυστυχώς, αναλογεί σε 155.000 τόνους.

Πέραν του ανθρωπιστικού θέματος, ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για την υγεία μας μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος, αφού τα υπολείμματα φαγητού προκαλούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στην Κύπρο το 52,7% θεωρούν πολύ σημαντική τη μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος, οπότε είναι σημαντικό πάντα να προμηθευόμαστε με όσα πραγματικά χρειάζονται και όχι με περιττά προϊόντα, τα οποία στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής (Σ) η αρμόδια Λειτουργός της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης Κύπρου», Νατάσα Ιωάννου, ανέφερε ότι από πλευράς τής οργάνωσής της γίνονται ενέργειες και λαμβάνονται πρωτοβουλίες ανθρωπιάς, έτσι ώστε να γίνεται δωρεά τροφίμων από τους πολίτες που το επιθυμούν προς την ασφαλή διάθεσή τους.

Αναγκαίο το νομοθετικό πλαίσιο

«Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο και μια ρύθμιση για τη δωρεά των τροφίμων, για να διασφαλίσουμε τη σίτιση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που το έχουν ανάγκη», ανέφερε η κυρία Ιωάννου.

Όπως εξήγησε, αυτήν τη στιγμή γίνονται μεν δωρεές, αλλά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ούτως ώστε εστιατόρια και επιχειρήσεις να προσφέρουν το φαγητό που τους απομένει, αντί να καταλήγει στα σκουπίδια. Κάτι που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάσει νόμου, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία.

«Εμείς ‘‘τρέχουμε’’ αυτήν τη στιγμή την πλατφόρμα ‘‘Life FoodPrint’’, στην οποία ο χρήστης μπορεί να κάνει εγγραφή και να δηλώσει αν το επιθυμεί πως μπορεί να παρέχει φαγητό ή ακόμα και να είναι λήπτης δωρεάν φαγητού. Ακολούθως επικοινωνεί μαζί του η ομάδα της Οργάνωσής μας, για τα διαδικαστικά, για να βρεθεί τρόπος να διατεθεί το φαγητό που προσφέρει, ή να του εξασφαλίσει τρόφιμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, γύρω από το θέμα, αλλά δυστυχώς στην Κύπρο, ακόμα βρίσκεται στα συρτάρια. Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, «ασκούνται καθημερινά πιέσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης νομοθεσίας ή κανονισμού που θα θέσει τέλος στην σπατάλη τροφίμων».

FOOD PRINT WEB BANNER-SigmaLive.jpg