Κυπριακό

Πυρά ΚΚΕ κατά Τριμικλινιώτη του ΑΚΕΛ με φόντο το ενιαίο κράτος

Δηκτική απάντηση του «Ριζοσπάστη» προς τον Νίκο Τριμικλινιώτη, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Απορίες και ερωτήματα για τις σκοπιμότητες πίσω από τις επιθέσεις του Ελληνοκύπριου ακαδημαϊκού κατά του ΚΚΕ. Αναμάσημα αβάσιμων κατηγοριών Τριμικλινιώτη κατά «Σημερινής».

Δριμύτατη επίθεση κατά του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Νίκου Τριμικλινιώτη εξαπέλυσε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις του στο Facebook.

Σε μια ανάρτηση της 4ης Μαΐου όπου σχολιάζει άρθρο του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο κ. Τριμικλινιώτης επιτίθεται στους «λογή εθνικιστές» στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «εμφανίζονται με διαφορετικούς ιδεολογικούς μανδύες» ονομάζοντας το «χώρο της εθνικιστικής δεξιάς/ακροδεξιάς αλλά και (νεο)φιλελεύθερους (π.χ. Στέφανος Μάνος)» και λέει πως αυτοί «συναντούν και στη πράξη συνασπίζονται με τους άλλους εχθρούς ΔΔΟ και από αυτούς επιμένουν σε ενιαίο κράτος». Προσθέτει πως «γνωρίζουν πολύ καλά ότι με αυτό σημαίνει διχοτόμηση ανάμεσα σε δύο χωριστά ενιαία κράτη - κι εδώ το ιδεολογικό κράμα επεκτείνεται και στον Αριστερό-ακροαριστερό χώρο».

nt1.JPG

Το μέλος του ΑΚΕΛ επιτίθεται κατά της ΕΔΕΚ, του Γιώργου Λιλλήκα, του ΕΛΑΜ και της Άννας Θεολόγου, καθώς και άλλων «νεοφανών κομμάτων», που «ανταγωνίζονται για τον εθνικιστικό ακροδεξιό ψήφο με λαϊκιστικές ατζέντες».

Μέσα στις «περιθωριακές καταστάσεις» ο κ. Τριμικλινιώτης συμπεριλαμβάνει και το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναφέρει πως «στην Ελλάδα το ΚΚΕ που με το εθνικιστικό σάλτο έχει πλέον υιοθετήσει θέση ενάντια στην ΔΔΟ, αλλά και λογής Μαοϊκά και Τροτσκιστικά σχήματα και κάποιες εθνικιστικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΣΥΡΙΖΑ (Αλαβάνος, Λαφαζάνης κτλ.)».

Το ΚΚΕ σήκωσε το γάντι και σε χθεσινό δημοσίευμα του ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι «εύλογα γεννιούνται κάποια ερωτήματα». Κατηγορεί δε τον κ. Τριμικλινιώτη ότι «έδωσε το σύνθημα» και «ακολούθησαν και άλλοι...».

Ο «Ριζοσπάστης» αναρωτιέται «γιατί το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ επιλέγει να κάνει μια τέτοια επίθεση στο ΚΚΕ σε μια περίοδο μάλιστα που επιδιώκεται, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ένας επώδυνος συμβιβασμός για το Κυπριακό, τον οποίο συστηματικά και με συνέπεια αποκαλύπτει και αναδεικνύει το ΚΚΕ;»

Η εφημερίδα του ΚΚΕ θέτει ερωτήματα γύρω από τις σκοπιμότητες του κ. Τριμικλινιώτη αναφορικά με τη «διαστρέβλωση της πάγιας θέσης του ΚΚΕ για μια Κύπρο ενιαία» και για τους λόγους που, ενώ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του ΚΚΕ να έχει λόγο στο Κυπριακό, δίνει το ίδιο δικαίωμα στο ΕΛΙΑΜΕΠ του οποίου οι θέσεις, σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», είναι «απαράδεκτες» και «απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις κατευθύνσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Πάντως, λίγες μέρες μετά ο κ. Τριμικλινιώτης μίλησε σε podcast του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το Κυπριακό ζήτημα επί τάπητος».

nt2.JPG

Να σημειωθεί πως από τα πυρά του Νίκου Τριμικλινιώτη δεν έλειψε και η εφημερίδα «Σημερινή», λέγοντας πως «κάποια πρώην στελέχη ΑΚΕΛ που τώρα γράφουν στην Σημερινή (που χαρακτήρισε το πραξικόπημα «επάναγκες»)».

Προφανώς αναφέρεται στην κ. Ανδρούλα Γκιούρωφ, πρώτην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Χαραυγή», εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, η οποία σε άρθρο της στην «Σημερινή» με τίτλο «Ό,τι έσπειρε, θερίζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ» καταγγέλει ονομαστικά τον κ. Τριμικλινιώτη ότι αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «καθεστώς του νότου», στηρίζοντας ουσιαστικά την θέση των «Ως Δαμέ» που συμβαδίζει με αυτή του «Γλωσσαρίου».

Όσον αφορά τη θέση του κ. Τριμικλινιώτη για την «Σημερινή» και το «επάναγκες», αυτό απότελεί μια κακόβουλη διαστρέβλωση την οποία ο ίδιος αναμασά συνεχώς, παρά το ότι έχει εξηγηθεί.

Παραβιάζοντας κάθε ακαδημαϊκό κώδικα δεοντολογίας του κλάδου του, ο κ. Τριμικλινιώτης στο παρελθόν υποστήριξε πως η εφημερίδα μας «στήριξε το πραξικόπημα το 1974», ενώ αυτή κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1976.

Το ίδιο «επάναγκες» ψέμα επιστράτευσε και τον περασμένο Οκτώβριο ο Νίκος Τριμικλινιώτης, στον οποίο είχε απαντήσει εμπεριστατωμένα ο Λάζαρος Μαύρος, τεκμηριώνοντας πως έγραφε «συνειδητά, σκόπιμα, υστερόβουλα και ανέντιμα ψέματα».

Τέλος, στην ανάρτηση του ο κ. Τριμικλινιώτης αναφέρει κάποιοι νεότεροι «θεωρούν εαυτούς ακροαριστερούς αλλά στην πραγματικότητα απλά έχουν οπαδική αντίληψη της Αριστεράς εξ ου και η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής που επιχειρούν».

Ακολουθεί αυτούσιο το χθεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»

re.JPG

Πού στοχεύει η επίθεση;

Τις τελευταίες μέρες προκαλούν εντύπωση αρκετές αναρτήσεις του Νίκου Τριμικλινιώτη, μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στο Facebook, στις οποίες επιτίθεται στο ΚΚΕ με εμπάθεια και σαθρούς ισχυρισμούς περί «εθνικισμού» και εγκαλώντας το για τις θέσεις και τη στάση του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Ας αλλάξει τη θέση του (σ.σ. το ΚΚΕ), γιατί δεν του πέφτει λόγος για το πώς θα ασκήσουμε εμείς ως Κύπριοι το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε για τη διάρθρωση του κράτους μας».

Ο Ν. Τριμικλινιώτης «έδωσε το σύνθημα» και ακολούθησαν και άλλοι...

Εύλογα γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

1) Γιατί το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ επιλέγει να κάνει μια τέτοια επίθεση στο ΚΚΕ, σε μια περίοδο μάλιστα που επιδιώκεται, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, ένας επώδυνος συμβιβασμός για το Κυπριακό, τον οποίο συστηματικά και με συνέπεια αποκαλύπτει και αναδεικνύει το ΚΚΕ;

2) Τι προσπαθεί να καλύψει πίσω από τη διαστρέβλωση της πάγιας θέσης του ΚΚΕ για μια Κύπρο ενιαία - ένα και όχι δύο κράτη - ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες;

3) Γιατί είναι εθνικισμός η θέση του ΚΚΕ ότι η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία αξιοποιείται ως όχημα που οδηγεί σε συνομοσπονδιακή λύση δύο «συνιστώντων κρατών», με διατήρηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, ρίχνοντας τελικά νερό στον μύλο του εθνικισμού και από τις δυο πλευρές;

4) Από πού κι ως πού «δεν πέφτει λόγος» σε ένα κόμμα, όπως το ΚΚΕ, να έχει γνώμη για τις εξελίξεις σε μια άλλη χώρα, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι εξελίξεις δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά κομμάτι ενός γεωπολιτικού παζλ που αφορά συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο, τον ελληνικό λαό, τον κυπριακό λαό, τους άλλους λαούς της περιοχής.

5) Και αφού δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στο ΚΚΕ, πώς το αναγνωρίζει σε διάφορα άλλα - μη κυπριακά - ιδρύματα και ινστιτούτα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, γνωστό για τις απαράδεκτες θέσεις του για το Κυπριακό (και όχι μόνο), που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις κατευθύνσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών;

Τρίτη 11 Μάη 2021 - Σελίδα 5