Αναλύσεις

Εκλογές στη σκιά της πανδημίας

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν την ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών με στόχο την προστασία της υγείας των ψηφοφόρων

Στη σκιά της πανδημίας και κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες θα διεξαχθούν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα, οι ασκήσεις επί χάρτου ολοκληρώθηκαν, τα πρωτόκολλα ετοιμάστηκαν και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς, ώστε την 30ή Μαΐου να είναι όλα έτοιμα για τους 557.589 ψηφοφόρους, που θα οδηγηθούν με ασφάλεια στις κάλπες.

Παραβάν χωρίς… κουρτίνα

Όπως είναι γνωστό, οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν «Safe Pass» για να τους επιτραπεί η είσοδος στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Άρα δεν χρειάζονται ούτε αρνητικό τεστ, αλλά ούτε και είναι απαραίτητο να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν νοσήσει με Covid-19 πρόσφατα. Παρόλα αυτά, τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας έχουν εκπονήσει σειρά πρωτοκόλλων, τα οποία περιλαμβάνουν σειρά μέτρων που θα αφορούν τις επιμέρους διαδικασίες των εκλογών, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρώτα απ’ όλα οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα αλλά και να τηρούν τις αποστάσεις. Απαγορεύεται ο συγχρωτισμός, ενώ κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων στο εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά για να αποστειρώνουν τα χέρια τους. Στους ψηφοφόρους θα δίνεται αποστειρωμένο στυλό από τα άτομα που θα εργάζονται στα εκλογικά κέντρα, τα οποία θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό γυαλί. Οι αίθουσες θα απολυμαίνονται συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ όσον αφορά τη χρήση του παραβάν που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι ως θάλαμο ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα δεν θα φέρει κουρτίνα όπως συνηθίζεται. Ο λόγος είναι απλός. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κουρτίνα αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού, οπότε είναι καλύτερα να λείπει από την όλη διαδικασία. Για να διασφαλίζεται, όμως, η μυστικότητα που απαιτείται στις εκλογικές διαδικασίες, οι θάλαμοι θα βλέπουν τον τοίχο.

Κινητές κάλπες

Όσον αφορά τα άτομα που θα είναι ενεργά κρούσματα εκείνη την ημέρα θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από την οικία τους, εφόσον πρώτα υποβάλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Δρα Κώστα Κωνσταντίνου, «θα λειτουργήσει αριθμός κινητών καλπών για να δοθεί η ευκαιρία σε ψηφοφόρους, που κατά την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας θα βρίσκονται υπό περιορισμό, ως επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα της ασθένειας του Covid-19, να ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, θα μεταφέρεται η κάλπη στην είσοδο της οικίας, θα παραδίδεται στον εκλογέα το ψηφοδέλτιο και στη θέα των υπαλλήλων θα διασφαλίζεται ότι ψηφίζει το ίδιο το άτομο. Ο ψηφοφόρος θα ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, που θα κλείνει με αυτοκόλλητο, μέχρι την επόμενη στάση.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, «για την περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα τον ακριβή αριθμό των κινητών εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν, αφού δεν γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται για το σκοπό αυτό σε περιορισμό, την ημέρα των εκλογών». Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για το χείριστο σενάριο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες. Πρόκειται για διαδικασίες που δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Όμως, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, οι οποίοι τη συγκεκριμένη ημέρα θα βρίσκονται υπό περιορισμό, να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Εκτιμούμε ότι ο μέγιστος αριθμός των κινητών εκλογικών κέντρων, που δυνατόν να χρειαστεί να λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό, θα ανέρχεται περίπου στα 200 εκλογικά κέντρα παγκυπρίως», συμπλήρωσε. Οι Έφοροι Εκλογής, όπως είπε, «έχουν λάβει σχετικές οδηγίες και έχουν προετοιμαστεί ακριβώς γι’ αυτό το σενάριο και εργαζόμαστε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή». Ο ακριβής αριθμός των εκλογέων αυτών, όμως, θα προκύψει με το τέλος της διαδικασίας εγγραφής τους στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Για εγγραφή στον κατάλογο αυτό θα δοθεί προθεσμία από αύριο Δευτέρα, 17 Μαΐου, έως την Παρασκευή, 28 Μάϊου 2021, η ώρα 6:00 μ.μ.

Εμβολιασμένο προσωπικό

Τονίζεται ότι, πέραν των ψηφοφόρων, και όλοι όσοι θα εργαστούν στις εκλογές θα είναι ασφαλείς. Για τον σκοπό αυτό το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον, για να εργαστούν στις εκλογές, να εμβολιαστούν. Όπως υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου, «δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, άρα δεν μπορούσαμε να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί». Στα κινητά εκλογικά κέντρα όλο το προσωπικό, που θα εργαστεί, θα είναι εμβολιασμένο για μεγαλύτερη ασφάλεια, είπε, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου. Σημείωσε ότι το υπόλοιπο προσωπικό θα λειτουργεί κάτω από τα αυστηρά πρωτόκολλα και διευκρίνισε ότι το περισσότερο προσωπικό που θα εργαστεί είναι ήδη εμβολιασμένο. Πρόσθεσε ότι 2.500 υπάλληλοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενώ άλλοι είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, βάσει της ηλικιακής τους ομάδας. Τέλος, πρόσθεσε ότι όλοι οι παράγοντες της εκλογικής διαδικασίας θα έχουν είτε εμβολιαστική κάλυψη είτε το rapid test τουλάχιστον της προηγούμενης ημέρας.

Σε ισχύ νέες χαλαρώσεις από αύριο

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειώσουμε ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα επιφέρει από αύριο, Δευτέρα, νέες χαλαρώσεις στα ισχύοντα μέτρα. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό φυσικής παρουσίας σε εσωτερικούς χώρους συνάθροισης, όπως οι εκκλησίες, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι συνεδριακοί χώροι, κ.ο.κ., ενώ επεκτείνεται το ωράριο απαγόρευσης μετακίνησης από τις 11 το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα. Η χρήση του Safe Pass παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αυξημένης συνάθροισης, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας, ή/και σε εκδηλώσεις όπως τα συνέδρια και οι εμπορικές εκθέσεις. Η προσκόμιση Safe Pass δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, όπως οι εξωτερικοί χώροι των υποστατικών εστίασης, υπαίθρια θέατρα/αμφιθέατρα/κινηματογράφοι, κ.λπ. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως από τις 10 Ιουνίου επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, στη βάση οδικού χάρτη και υγειονομικού πρωτοκόλλου.