Κυπριακό

Πάει στις εγγυήτριες η Λουτ και μετά έρχεται Κύπρο

Ομιχλώδες το τοπίο για τη σύγκληση της νέας άτυπης διάσκεψης - Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε σύγχυση για το πώς θα προσεγγίσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το αποτέλεσμα της Γενεύης

Τo βάρος των επαφών της στρέφει στις εγγυήτριες δυνάμεις η Τζέιν Χολ Λουτ από τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», προκειμένου να συζητήσει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, όπως διεφάνη στη Γενεύη.

Στη συνέχεια η ειδική απεσταλμένη θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών εδάφους για την επόμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό - όπως άλλωστε επιτάσσει και ο ανανεωμένος όρος εντολής της.

Την ίδια στιγμή το τοπίο χαρακτηρίζεται ως ομιχλώδες σε σχέση με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και ειδικότερα για το πότε και αν θα συγκληθεί η νέα άτυπη συνάντηση 5+1. Όπως πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε σύγχυση για το πώς θα προσεγγίσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη επιβεβαίωσε την οδυνηρή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά το 2017. Η Τουρκία με την κατατεθειμένη πρότασή της, αυτήν των έξι σημείων, ενταφίασε και επισήμως την προηγούμενη θέση της -και οδυνηρό συμβιβασμό για την πλευρά μας- για λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Θέση της Λευκωσίας παραμένει ότι η διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν παρέλθουν οι τρεις ή οι τέσσερεις μήνες, χρονικό περιθώριο που καθόρισε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Βεβαίως, παραμένει το μεγάλο ερώτημα πώς οι όποιες διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις μπορούν να πετύχουν αλλαγή πλέον της τουρκικής θέσης για λύση δυο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση επιδίδεται από την περασμένη εβδομάδα σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς, αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Λευκωσία στοχεύει στην πίεση που ενδεχομένως ασκήσει ο διεθνής παράγοντας και ειδικότερα η Αμερική με τη νέα διοίκηση του Μπάντεν, για κάμψη των απαράδεκτων θέσεων της Άγκυρας.

Απομακρυσμένο ενδεχόμενο για τριμερή συνάντηση

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολές προς τον ΓΓ των ΗΕ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Παράλληλα απέστειλε χωριστή επιστολή προς τον ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία εκφράζει την ετοιμότητά του να παρακαθίσει σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε χρόνο που το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει. Όπως έγινε στις 4 Ιουνίου του 2017 αλλά και τον Νοέμβριο του 2019, στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί όπως η συνάντηση διευθετηθεί πριν από την κρίσιμη για τα Ευρω-τουρκικά Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρενθετικά υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω αίτημα έθεσε ο Ν. Αναστασιάδης στον Αντόνιο Γκουτέρες και κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27 Απριλίου.

Ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, που είναι και το κύριο αίτημά της στις σχέσεις της με την ΕΕ, και σίγουρα αποτελεί ερώτημα η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος έχει και το δικαίωμα άσκησης βέτο στα αιτήματα της Τουρκίας, αλλά πλέον μετά και τη σύγκληση της νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης βρίσκεται σε δύσκολη θέση να ανακόψει την αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας. Επομένως, η αποδοχή της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για τριμερή συνάντηση ειδικότερα πριν από τη σύνοδο Κορυφής, θεωρείται ως απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

Αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το επόμενο κρίσιμο ορόσημο, για τη Λευκωσία, είναι ο Ιούλιος. Πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την έκθεση καλών υπηρεσιών του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα συνοδεύεται και με τα συμπεράσματά του για τα όσα επισυνέβησαν στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.