Αναλύσεις

Την τρομοκρατία σπονσάρει η Τουρκία

Στόχος του Ερντογάν να αποτρέψει συμμαχίες στη Μέση Ανατολή

Η όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή με την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας φανέρωσε τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία σπονσάρει την τρομοκρατία, υποθάλπει τις συγκρούσεις, αν δεν τις προκαλεί, και τις χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Απώτερος στόχος της Άγκυρας να αποτρέψει τον σχεδιασμό συστημάτων ασφαλείας, συνεργασιών και σταθερότητας στην περιοχή, αναδεικνύοντας εαυτήν ως την προστάτιδα του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου χώρα, μέσα, όμως, από το ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων αλλά και των Ισραηλινών, που αμφότεροι φέρουν τις ευθύνες τους.

Ο Ερντογάν επί μακρόν τάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να στρέψει τους Άραβες και τους μουσουλμάνους εναντίον των Ισραηλινών. Η Χαμάς, που συνιστά τρομοκρατική οργάνωση, κυριαρχεί στις παλαιστινιακές περιοχές έναντι της παραδοσιακής Φάταχ.

Η Τουρκία στηρίζει οικονομικά τη Χαμάς, καθώς και με την παροχή στρατιωτικού υλικού για την κατασκευή αυτοσχέδιων ρουκετών στο μοντέλο των ιρανικών που ήδη κατέχει η Οργάνωση.

Η Τουρκία, λοιπόν, αντί να ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετατρέπεται σε υποκινητή, αφενός για να πλήξει το Ισραήλ και, αφετέρου, για να αναδειχθεί σε ηγέτιδα χώρα του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.