Τουρισμός

Τουρισμός: Ο «σκληρός» ανταγωνισμός της Μεσογείου

Τα στοιχήματα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο «πόλεμος» των ταξιδιωτικών πρακτόρων και η ανάφλεξη στη Λωρίδα της Γάζας

Την ώρα που οι τουριστικοί παράγοντες ανεβάζουν ρολά εν αναμονή μίας πλήρους επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου, ο "πόλεμος" των ταξιδιωτικών πρακτόρων για να καλύψουν το χαμένο έδαφος του παρατεταμένου lockdown στον τουρισμό, τους τελευταίους δεκατέσσερεις -τουλάχιστον- μήνες, ολοένα και εντείνεται. Ήδη, οι travel agents των παραδοσιακών, κυρίως, αγορών έχουν ξεκινήσει να κάνουν τους σχεδιασμούς τους και να στήνουν το πρόγραμμά τους ώστε να ξεκινήσουν οι ναυλωμένες πτήσεις σε "πράσινους" προορισμούς.

Η απώλεια ολόκληρης, όπως φαίνεται, της άνοιξης δεν κάμπτει το ηθικό των παραγόντων της βιομηχανίας, οι οποίοι δείχνουν διατεθειμένοι να αναλώσουν τις δυνάμεις τους στη διάσωση -έστω- του υπολοίπου του καλοκαιριού καθώς και του φθινοπώρου, ώστε να φθάσουμε σε ικανοποιητικά νούμερα αφίξεων, που να δίνουν ελπίδες για επιστροφή στην εποχή του 2019.

Το διακύβευμα του Ισραήλ

Η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ, για "Πράσινο Διαβατήριο" σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί, αποτέλεσε την πρώτη ανάσα για τους ιθύνοντες της τουριστικής βιομηχανίας και γέννησε ελπίδες κατά τις αρχές της φετινής χρονιάς. Το Ισραήλ αποτελεί την τρίτη κατά σειρά σημαντικότερη αγορά μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίαζε σταθερή αύξηση και με το 2019 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ, αφού είχαν καταγραφεί 293.746 αφίξεις Ισραηλινών τουριστών.

Παρ' όλα αυτά, η ανάφλεξη στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιφέρει ανησυχία στον κλάδο, καθώς το σενάριο της αποκλιμάκωσης φαίνεται, προς το παρόν, τουλάχιστον, απομακρυσμένο. Το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στην πόλη Λοντ του Ισραήλ παραμένει τις τελευταίες ημέρες ερειπωμένο, καθώς οι πτήσεις από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρωθεί και οι υπόλοιπες πτήσεις έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Ραμόν.

Ο "σκληρός" ανταγωνισμός της Μεσογείου

Αυτό το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς, είναι ότι κατά τη φετινή χρονιά, καθοριστικό παράγοντα θα διαδραματίσουν και τα επιπλέον μέτρα προσέλκυσης που λαμβάνει κάθε χώρα. Στη Μεσόγειο, το "παζάρεμα" προσέλκυσης τουριστών έχει ξεκινήσει, εν αναμονή, κυρίως, των τουριστών από Ηνωμένο Βασίλειο, που αναμφίβολα αποτελούν το μήλον της Έριδος για τους μεσογειακούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ελλάδα έχει θέσει στόχο το "πρασίνισμα" των νησιών με ένα εντατικό σχέδιο μαζικών εμβολιασμών, η Μάλτα υπόσχεται στους επισκέπτες κουπόνια για καταδύσεις καθώς και εκπτώσεις για πελάτες υψηλού εισοδήματος, η Τουρκία έχει εξαιρέσει τους ξένους επισκέπτες από το lockdown που ισχύει για τους Τούρκους πολίτες, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουν μια άδεια Κωνσταντινούπολη καθώς και παραλιακά θέρετρα χωρίς πολύ κόσμο. Η Πορτογαλία αποτελεί τη μοναδική χώρα της νότιας Ευρώπης που βρίσκεται στην "πράσινη" λίστα της Βρετανίας, με τους Βρετανούς να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς τήρηση καραντίνας, κάτι το οποίο σπεύδει να πράξει και η Ισπανία, μετά και τις σχετικές δηλώσεις της Υπουργού Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας Ρέγιες Μαρότο περί αναβάθμισης του τουριστικού "στάτους" της, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι μόνο το 2019, την Ισπανία επισκέφθηκαν 18 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες. Τέλος, η Ιταλία αναμένεται να άρει αυτό το Σαββατοκύριακο το μέτρο τήρησης 5ήμερης καραντίνας για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Οι ελπίδες για το 2021

Οι σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Τουρισμού για τη φετινή χρονιά γίνονται, όπως είναι λογικό, με μεγάλες επιφυλάξεις, οι οποίες στηρίζονται σε τέσσερεις καθοριστικούς παράγοντες: την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, την επιδημιολογική εικόνα των αγορών προέλευσης, την επιδημιολογική εικόνα των ανταγωνιστικών χωρών και τη συνδεσιμότητα. Είναι παραδεκτόν ότι τα 3,9 εκατομμύρια αφίξεων του 2019 δεν θα τα δούμε να καταγράφονται τη φετινή χρονιά, όμως ούτε και τη βαριά μείωση κατά 84,1% που σημειώθηκε κατά το 2020.

Αγορά η οποία αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να βάλει κανονικά στο πτητικό της πρόγραμμα την Κύπρο με ναυλωμένες και όχι σποραδικές πτήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι η Ρωσία μετά και το "πράσινο φως" που άναψε η Κυβέρνηση στους εμβολιασθέντες με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Το γεγονός θα αποτελέσει σημαντική ένεση για τον τουρισμό, καθώς η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο με 781.856 αφίξεις Ρώσων τουριστών κατά το 2019. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής υπολογίζεται μέσα στο υπόλοιπο της τουριστικής και φθινοπωρινής περιόδου να καταγραφούν, βάσει αισιόδοξων προβλέψεων, το 60%-65% των αφίξεων του 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η βασικότερή μας αγορά με 1.330.635 αφίξεις κατά το 2019, φαίνεται να επανέρχεται περί τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ευελπιστούν σε μία επιβατική κίνηση που να ανέλθει στο 60%-65% του 2019 όσον αφορά τις ναυλωμένες πτήσεις, οι οποίες αναλογούν στο 50% των συνολικών αφίξεων αφού το υπόλοιπο 50% αφορά σε μεμονωμένους Βρετανούς τουρίστες, για τους οποίους καθοριστικός παράγοντας θα είναι και το κόστος αλλά και η ταλαιπωρία διενέργειας τεστ προς και από Κύπρο.

Συνδεσιμότητα και καμπάνια

Σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για τον τουρισμό είναι η συνδεσιμότητα. Οι νέες πτήσεις που μπαίνουν στο πτητικό πρόγραμμα από Γαλλία, Φινλανδία, Άμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία, αναμένεται να ανοίξουν δρόμο και για νέες αγορές. Ως εκ τούτου, η φετινή καμπάνια του Υφυπουργείου Τουρισμού φαίνεται να έχει διπλό στόχο. Τη διατήρηση και ενίσχυση, αφενός, των παραδοσιακών αγορών και, αφετέρου, την αυξημένη προβολή σε χώρες με τις οποίες δημιουργείται συνδεσιμότητα για προσέλκυση ταξιδιωτών και διατήρησή τους.