Ο κορωνοϊός φεύγει, αλλά ο κομματικός ιός μένει και μας καταδυναστεύει

Κάτω από τις καταθλιπτικές συνθήκες της πανδημίας και του υπάρχοντος τοξικού πολιτικού κλίματος, η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη της 30ήςΜαΐου.

Το εκλογικό τοπίο μοιάζει να κινείται σε κινούμενη άμμο, λόγω της ψυχολογικής πίεσης που προκαλεί η πανδημία από τη μια και η ξεχειλίζουσα οργή των πολιτών εξαιτίας της ολοκληρωτικής απαξίωσης της πολιτικής, των πολιτικών ηγετών και γενικότερα των πολιτειακών, κοινωνικών αλλά και εκκλησιαστικών θεσμών, από την άλλη.

Η προεκλογική πολιτική εικόνα επιχρυσώνεται με κατάμαυρα σημαντικότατα ευρήματα των απανωτών δημοσκοπήσεων που επιβεβαιώνουν περίτρανα τη συνεχιζόμενη κατηφόρα της χώρας προς την άβυσσο, καθώς οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους βασικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, με ποσοστά που προκαλούν τρόμο, θλίψη, αγανάκτηση, λύπη, αδιαφορία, απογοήτευση, απόγνωση, αμηχανία και βαθιά απαισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ: Τα κόμματα με 87%, τους πολιτικούς με 86%, την απελθούσα Βουλή με 80%, την Κυβέρνηση με 74%, τη Δημόσια Υπηρεσία με 59%, τις συντεχνίες με 58%, τη Δικαιοσύνη με 57%, την Εκκλησία με 55%. Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα που εκπέμπουν οι πολιτικοί αρχηγοί ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, καθώς το 70-75% των πολιτών τούς απαξιώνει. Οι μόνες ηγεσίες που εκπέμπουν θετική εικόνα στα μάτια των πολιτών είναι η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και ο νέος πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ωστόσο, η εικόνα του κ. Θεοπέμπτου αρχίζει να ξεθωριάζει, λόγω της μετατροπής του πράσινου κόμματος σε μωσαϊκό, με αλλοιωμένες θέσεις στο Κυπριακό και ερμαφρόδιτες προσεγγίσεις σε καίρια ζητήματα της καθημερινότητας.

Ακτινογραφώντας την κομματική δράση και το κυβερνητικό έργο, σε συνάρτηση με τα αρνητικότατα συναισθήματα των πολιτών έναντι της πολιτικής και πολιτειακής εξουσίας, καταλήγουμε αβίαστα στα πιο κάτω συμπεράσματα:

Υπάρχει μια κυβέρνηση της ακυβερνησίας και της αναξιοπιστίας, που σύρει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ έγινε ολόιδιο με το κακό ΠΑΣΟΚ, που κατέστρεψε και ξεφτίλισε τη χώρα. Το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά οι απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις του δυναμικού στελέχους και τέως Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, που μίλησε για απομάκρυνση του κόμματος από τις αρχές του Γλαύκου Κληρίδη. Το μαρτυρεί η καταλυτική παρέμβαση του πρώην προέδρου, Γιαννάκη Μάτση, για το Κυπριακό και τα γεωπολιτικά. Το αποτυπώνει εύγλωττα η τοποθέτηση του μετριοπαθούς στελέχους και τ. βουλευτή Μιχάλη Σοφοκλέους, που μίλησε ξεκάθαρα πως τα «χρυσά διαβατήρια» πλήγωσαν βαθύτατα τον Συναγερμικό κόσμο. Το πιστοποιεί η νωπή αντίδραση σοβαρών και γνωστικών στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνουν με δριμύτητα τόσο την Κυβέρνηση όσο και την ηγεσία του ΔΗΣΥ για τη στάση τους σε κρίσιμα ζητήματα, με το ποτήρι να ξεχειλίζει μέσω των συνθηκών διενέργειας της ταχείας εξέτασης αντιγόνου και την τραγελαφική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συναρμοδίων υπουργών στο μείζον θέμα στης πράσινης ποδοσφαιρικής φιέστας, που τείνει να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΑΚΕΛ, εκμεταλλευόμενο την κραυγαλέα ανημποριά της Κυβέρνησης, συμπλέει στο Κυπριακό με την ηγεσία ΔΗΣΥ επιχειρώντας πιασμένοι χέρι - χέρι να κινηθούν στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την επάρατη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.

Το ΔΗΚΟ, που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και συγκεχυμένης πολιτικής στο Κυπριακό και την Οικονομία επιχειρώντας να φέρει την αλλαγή, το μόνο που καταφέρνει είναι να φορεί στολή παραλλαγής.

To EΛΑΜ, μετά τα τρελά αλλά προσωρινά δημοσκοπικά κέρδη από τα ξεσπάσματα της οργισμένης Συναγερμικής βάσης, άρχισε τώρα να ξεφουσκώνει και προσγειώνεται στα παλιά του ποσοστά.

Η ΕΔΕΚ αδυνατεί να εξαργυρώσει τον εμβολιασμό των άστοχων κυβερνητικών επιλογών μέσω των θεατρινίστικων πρακτικών Σιζόπουλου – Αβέρωφ για τους κρατικούς Προϋπολογισμούς.

Η νεοσύστατη ΔΗΠΑ επιχειρεί απεγνωσμένα αλλά πολύ αργοπορημένα να πείσει πως δεν είναι εξάρτημα του Συναγερμικού άρματος.

Η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου επιδίδεται τελευταίως σε κυνήγι μαγισσών και το μόνο που κατάφερε είναι να αποδομήσει και εν τέλει να εξουδετερώσει τη δυναμική και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε αρχικά η συνεργασία της με το Κίνημα των Κυνηγών, η οποία διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη.

Η μόνη δύναμη που κερδίζει συνεχώς έδαφος με σταθερά και γρήγορα βήματα είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η οποία μέσα σε ενάμιση μήνα κονιορτοποίησε τις δημοκοπικές και κατευθυνόμενες δημοσκοπικές μεθοδεύσεις που την ήθελαν καθηλωμένη. Ήδη οι φρέσκες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι εισέρχεται με ευκολία στη Βουλή, μάλιστα με αυξημένα ποσοστά. Η δυναμική που προσέδωσε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ η συνεργασία με όμορες δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και η προσέλκυση προσωπικοτήτων του πολιτισμού και του Κινήματος Ελλήνων συνέβαλαν καθοριστικά στη θεματική ανοδική της πορεία. Αναντίλεκτα, καταλυτικό ρόλο στη θετική εικόνα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ διαδραμάτισε η προσωπικότητα της προέδρου Ελένης Θεοχάρους και η αποδοχή της από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, οι ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό, οι κοινωνικές - φιλεργατικές τοποθετήσεις στα μείζονα θέματα της οικονομίας, η κρυστάλλινη θέση για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων/ συνενόχων των σκανδάλων, και οι επιτυχέστατες παρεμβάσεις στα επιμέρους κρίσιμα θέματα της πανδημίας.

Είναι βέβαιον πως τα κατακρεουργημένα νοικοκυριά, οι τίμιοι επιχειρηματίες, οι εξοντωμένοι αυτοεργαζόμενοι, οι άνθρωποι της εργασίας και του πολιτισμού αλλά και η απογοητευμένη νεολαία της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των 700 ευρώ, θα προσέλθουν αθρόα στις κάλπες, δίδοντας ηχηρό χαστούκι στα κόμματα του σοβαρού λαϊκισμού, της φαυλοκρατίας, της μίζας και της διαπλοκής που διαδοχικά κυβέρνησαν / συγκυβέρνησαν τον τόπο, ρυμουλκώντας τη χώρα στην άβυσσο και τον λαό στην εξαθλίωση.

Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τον κομματικό ιό που δηλητηριάζει τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, διανοίγοντας ανοικτούς ορίζοντες για ένα ελπιδοφόρο αύριο.