Παραπολιτικά

«Ομόνοια, λαός, κορωνοκόλλημα»!

«Ομόνοια, λαός, πρωτάθλημα»! Και μπράβο της. Αλλά την ίδια ώρα και «Ομόνοια, λαός, κορωνοκόλλημα»! Οι εικόνες που αντικρίσαμε στο προπονητικό κέντρο «Ηλίας Πούλλος», με τους μαζικούς πανηγυρισμούς, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ενοχλητικές. Κάπου 20.000 οπαδοί, κολλητά ο ένας πάνω στον άλλον, σχεδόν όλοι χωρίς μάσκα, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Ήταν ένα τεράστιο κορωνοπάρτι, του οποίου οι συνέπειες θα φανούν σε μερικές ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι οι εκδηλώσεις για την πρωταθλήτρια δεν θα ωθήσουν την Κύπρο να αναδειχθεί... πρωταθλήτρια στον κορωνοϊό. Επίσης έχει σημειωθεί το σοβαρό... φάουλ του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος δικαιολόγησε τους Ομονοιάτες, λέγοντας ότι θα πρέπει «να αναλογιστούμε και τα αισθήματα ενός φίλαθλου κόσμου που, ύστερα από 11 χρόνια, η ομάδα του κερδίζει». Όπως αποκάλυψε ο Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για παρουσία των οπαδών στους πανηγυρισμούς, όταν ο ΓΓ τον προειδοποίησε ότι αν δεν δινόταν η άδεια, θα εδημιουργείτο μια κατάσταση «που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες πορείες». Υπό το κράτος εκβιασμού, ουσιαστικά, το κράτος αποδέχθηκε (για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους) να μείνει χωρίς τερματοφύλακα η εστία της κοινωνίας και να βάλει ο κορωνοϊός όσα γκολ θέλει!

Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη περίοδο, κατά την οποία η επίδειξη ατομικής ευθύνης και η συνέχιση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια. Μετά το λοκντάουν των δύο εβδομάδων, άνοιξε η οικονομία, αλλά άνοιξε και η όρεξη του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, για νέα χτυπήματα. Αν του δίνουμε τέτοιες μαζικές ευκαιρίες, όπως οι φιέστες για την μάππαν, μας βλέπω σύντομα να επιστρέφουμε στο λοκντάουν. Η δικαιολογία ότι μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν το πρωτάθλημα, μπορεί τώρα να επιστρατευθεί και από άλλους. Ας πούμε, κάποιος που θέλει να γιορτάσει την ευτυχία της κόρης του, να επιμένει να κάνει ανοιχτό γάμο με 5.000 καλεσμένους, με χορούς και πανηγύρια, όπως τα ανέμελα προκορωνοϊκά χρόνια.

Όλα ανάγονται, τελικά, στην προσωπική συμπεριφορά του καθενός. Και κάθε πράξη ατομικής ανευθυνότητας έχει συνέπειες για το σύνολο. Αυτό είναι το κύριο μάθημα που πήραμε στον έναν και πλέον χρόνο πανδημίας. Ή μήπως κάποιοι δεν το πήραν;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ